Codul de procedură penală, adoptat la ora 22.00 în Camera Deputaților. USR: "De astăzi, România este un rai al infractorilor"

default

Dimensiune font:

| 18-06-2018 22:57

 Proiectul PSD de modificare a Codului de procedură penală a fost votat luni seară târziu, cu câteva minute înainte de ora 22.00, de plenul Camerei Deputaților, în calitate de cameră decizională, după ore întregi de dezbateri și după o dezbatere în viteză în Comisia specială condusă de Florin Iordache, care a avut loc în aceeași zi. Proiectul merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis, însă și cei de la PNL și cei de la USR au anunțat că o vor ataca la Curtea Constituțională. 

Ședința de plen a fost condusă de deputatul PSD Gabriel Vlase, cel care a fost propus de președintele Klaus Iohannis la șefia Serviciului de Informații Externe. El ocupă funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților. Tot Vlase este cel care a condus ședința de plen în decembrie anul trecut, la legile justiției. 

Citește aici ce s-a întâmplat și votat luni la comisia Iordache



Principalele momente și declarații:

 
21.57 Proiectul a fost adoptat cu 175 voturi "pentru", 78 "împotrivă" și 1 abținere. 

Dan Barna, USR: "De astăzi pedofili, criminali, filmați cu telefonul mobil vor scăpa dacă nu vor fi alte probe! De astăzi România este un rai al infractorilor!"

21.35 Începe votul final, sunt mai multe proiecte pe ordinea de zi.  

21.20
 S-a incheiat votul pe articole. La ora 21.30 se va da votul final pe proiect / Vlase: Domnule Pambuccian vă informez că m-am încadrat în mai puțin de două ore
 
20:52 Deputații USR aplaudă ironic după fiecare vot în parte iar unii dintre ei scandează „Uraaa!”. Gabriel Vlase comentează: „Era mai bine cu fluierele alea”.

Din sală se aud și fluierele: „Așa, asta era, nu le aveați la voi? Eu m-am obișnuit cu fluierele, nu pot altfel”, a replicat Vlase.
 
În fața Palatului Parlamentului se află circa 20 de protestatari.
 
20:30 Deputații votează rapid articolele din lege
 

20.15 Vlase, ironic, după consultări: "Am o veste bună. Am reușit să găsesc bunăvoință la colegii de la opoziție și vom vota fiecare amendament în parte." Pe de altă parte, nu s-a dat un vot nou pe procedura nouă de vot.

Un precedent cu un vot până noaptea târziu a avut loc la legile justiției.

Se votează astfel fiecare articol, de așteptat ca fiecare să treacă cu voturile majoriății PSD-ALDE plus UDMR, USR, PNL și PMP să voteze împotrivă.  

20.11 
Se prelungește plenul. Nu s-a luat o decizie privind modul în care se va vota, Vlase discută cu liderii de grup la prezidiu. Marian Neacșu, secretarul general al PSD, supraveghează îndeaproape, aflându-se pe o bancă din zona invitaților de unde discută cu Vlase.  

19.55  
Vlase a anunțat că sunt 327 de voturi de dat - pentru articole. Varujan Pambuccian: "Gândiți-vă că depășim ora 24, ceea ce ar presupune un nou Birou permanent. Doar vă semnalăm situația."

Vlase supune la vot ca toate amendamentele să fie votate în bloc - 182 voturi "pentru", 29 "împotrivă".  

Cătălin Drulă (USR): "Ceea ce ați votat este neregulamentar. Să îl rugați pe dl Marian Neacșu să părăsească zona invitaților."

Claudiu Năsui (USR): "Ați aplaudat dispariția încă unei fărâme de democrație" 

19.50
 Toate amendamentele respinse susținute de USR și PNL au fost respinse. S-a încheiat timpul de dezbatere a amendamentelor. Stelian Ion, despre articolul din dispozițiile tranzitorii care permite ca o hotărâre judecătorească pronunțată înainte de intrarea în vigoare a acestei legi să fie atacată după ce legea intră în vigoare: "Iată că vreți să faceți oe xcepție, să redeschideți dosare vechi, să le treceți prin operațiunea nufărul, pentru motive noi pe care le-ați introdus, iar lucrul ăsta este împotriva Constituției." 

18.52 S-a votat un timp de o ora pentru dezbaterea amendamentelor. USR își va susține amendamentele respinse. 

18.43. Iordache: "Noi chiar ne-am dorit să punem capăt abuzurilor. Vrem să aducem România pe un drum normal. Vă rog să ignorați sarcina și ordinul de partid și să votați fiecare așa cum credeți. "

18.42: Varujan Vosganian (ALDE): "Nu ne putem salva pe rând, trebuie să ne salvăm toți odată!"

18.26 Stelian Ion, USR: 
"Programul de guvernare al PSD: "Paradis penal". O persoană s-a cocoțat în fruntea partidului și dă ordine ca Ceaușescu. 

Dvs gândiți limitat, să scap eu acuma, dar ce veți face dacă veti fi victime? Cine vă va apăra familiile? Este o lege care ne va crea o nesiguranță de a merge pe stradă ziua în amiaza mare."  

18.17 Raluca Turcan, liderul deputaților PNL: 
"Ați introdus o serie de amendamnte la propriile articole. Ce ne propuneți, pentru că puteți?" Vorbește despre prevederea care permite revizuirea. "O fi dl Dragnea în această situație?"

PNL va contesta la Curtea Constituțională "această greseală pe care o faceți pentru România".  

18.15 Începe dezbaterea. 
Stelian Ion de la USR reclamă faptul că nu a fost timp pentru a parcurge raportul. "Care este diferența dacă se votează acum sau miercuri?" 

17.55 Raportul este gata și a fost publicat pe site-ul Camerei Deputaților. Citește raportul aici

17.40
 Se dezbat alte legi de pe ordinea de zi. În mod uzual, în ziua de luni nu se organizează vot final, ci doar miercuri. Cei de la PNL ceruseră retrimiterea la comisie a legii privind Cpp, însă solicitarea a picat la vot.  

Totodată, cei de la opoziție - USR și PNL  - au acuzat încălcări de regulament, având în vedere că raportul nu a fost distribuit dinainte deputaților.

***

Cele mai importante și controversate modificări care vizează Codul de Procedură Penală: (citește aici despe votul din Senat): 
  • revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive poate fi cerută în cazul în care soluționarea cauzei nu este semnată sau redactată de către judecătorul care a participat la proces 
  • pentru arestarea preventivă vor fi necesare probe sau indicii temeinice (ex: dacă suspectul a săvârşit o infracţiune, a influenţat martorii sau a încercat să distrugă probe) 
  • instanța de apel nu mai poate să dea o pedeapsă cu condamnare unei persoane care a fost achitată în primă instanță decât dacă apar probe noi 
  • dezvăluirile în timpul urmăririi penale referitoare la faptele şi persoanele care fac obiectul procedurii sunt interzise, cu excepția cazului în care se justifică interesul public "prevăzut de lege"
  • convorbirile, comunicările sau conversațiile interceptate şi înregistrate, care nu privesc fapta ce formează obiectul cercetării, nu pot fi folosite sau ataşate la dosarul de urmărire penală 
  • durata urmăririi penale este redusă la un an. Dacă procurorii nu reușesc în decurs de un an să trimită în judecată persoana în cauză, atunci dosarul se clasează automat 
  • denunţurile vor aduce reduceri de pedeapsă doar dacă sunt făcute în maximum 6 luni de la faptă 
  • audierea unei persoane nu poate dura mai mult de 6 ore din 24 de ore, iar perioadele de 6 ore nu pot fi consecutive, intervenind un interval de 12 ore
  • se elimină camera preliminară (prin modificări operate la Legea 304 pentru punere în acord)

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei