De ce judecatorii l-au condamnat pe Horia Georgescu la 4 ani de inchisoare in Dosarul ANRP

default

Dimensiune font:

| 24-04-2018 17:03

 Membrii Comisiei Centrale din cadrul ANRP au emis deciziile de despagubire printr-un vot formal si in lipsa oricarei analize, astfel incat modalitatea in care au actionat, aproband emiterea deciziilor de despagubire in toate cazurile, fara a evalua in mod real daca este aplicabila situatia in care se impunea trimiterea dosarelor la reevaluare, se concretizeaza in incalcarea atributiilor de serviciu prevazute explicit de lege.

Aceasta este o parte din motivarea judecatorului Anamaria Tranca de la Curtea de Apel Bucuresti, in cazul sentintei date in primul dosar in care au fost judecate retrocedarile acordate de Autoritatea Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP).

Este vorba de decizii date de Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor (CCSD) din cadrul ANRP care au adus statului roman prejudicii de aproximativ 85 de milioane de euro, potrivit instantei.

In acest caz au fost condamnate 12 persoane, membri ai CCSD sau evaluatori autorizati, cele mai cunoscute nume:
- fostul sef al Agentiei Nationale de Integritate Horia Georgescu - 4 ani,
- avocata Ingrig Mocanu - 4 ani,
- fostul deputat PNL Theodor Nicolescu - 9 ani si 4 luni
- fostul deputat UDMR Marko Attila-Gabor - 5 ani.

Decizia nu este definitiva.

 

Numirile politice

Magistratul a atras atentia ca, desi membrii CCSD erau numiti politic, acestia erau desemnati in baza unor calitati personale si profesionale ce ii recomanda pentru o astfel de functie publica de responsabilitate si raspundere insemnata.

"Este de observat ca deciziile Comisiei nu erau luate in considerarea apartenentei politice a beneficiarilor, ci in aplicarea unor reglementari legale ce asigurau cadrul unei rezolvari echitabile a unor situatii juridice generate de un comportament abuziv al statului fata de un grup foarte larg de persoane.

Este de remarcat, de asemenea, ca toti membrii Comisiei erau la momentul desemnarii lor juristi, calificare profesionala ce le permitea sa analizeze si evalueze pertinent situatiile juridice si, de fapt, ce intrau in competenta acestui organism", arata Anamaria Tranca.

Atitudine pasiva

Practic, potrivit instantei, membrii Comisiei Centrale si-ar fi ignorat complet obligatiilor lor legale si ar fi fost intr-o atitudine de completa pasivitate in exercitarea atributiilor.

Acestia s-au aparat in sensul ca, in opinia lor, avizele consilierilor juridici si ale inculpatului - evaluator ANRP ii exonerau de obligatia oricarei analize sau evaluari proprii a dosarelor de despagubire pe care erau chemati sa le solutioneze prin emiterea unei decizii.

"Aceasta atitudine echivaleaza in fapt cu un veritabil transfer ilegitim al obligatiilor legale ale membrilor Comisiei asupra consilierilor juridici insarcinati cu pregatirea dosarului de despagubire si asupra evaluatorului angajat in cadrul Directiei de contencios si coordonare privind acordarea despagubirilor intemeiate pe Legea 10/2001", a motivat instanta.

Anamaria Tranca arata ca membrii CCSD ar fi actionat cu intentie indirecta, "acestia au acceptat posibilitatea producerii unui prejudiciu in bugetul statului, constand in despagubiri acordate nejustificat, pe baza unor date nereale sau neverificate, pe care le-au lasat la latitudinea evaluatorilor contractuali".

 


Care ar fi fost beneficiile

Curtea de Apel Bucuresti a explicat si care ar fi beneficiul obtinut de membrii CCSD, remuneratiile de sedinta, in contextul in care participarea la Comisie era mai degraba formala.

"Beneficiul personal a constat in primirea unui venit suplimentar reprezentand jumatate din remuneratia de baza, cuvenit pentru participarea la sedintele lunare sau bilunare; caracterul necuvenit al acestui beneficiu decurge din imprejurarea ca participarea la aceste sedinte a avut pentru inculpati un caracter pur formal, ignorand atributiile stabilite in sarcina lor; astfel cum rezulta din declaratiile martorilor si inscrisurile existente, inclusiv agendele de lucru din sedintele din septembrie - noiembrie 2008 in care au fost emise si cele trei decizii ce fac obiectul cauzei, lista de decizii a Comisiei se putea intocmi si direct de catre consilierii juridici, fara vreo contributie a membrilor Comisiei, intrucat aprobarea acestor liste se realiza oricum, intotdeauna, in bloc", arata Tranca.

Magistratul mai arata ca membrii CCSD (Ingrid Zaarour, Mihnea Remus Iuoras, Remus Bogdan Baciu, Horia Georgescu, Ingrid Mocanu, Catalin Canangiu, Attila Marko si Theodor Catalin Nicolescu - n.red.) si-au incalcat atributiile de serviciu prin faptul ca au inteles, pentru ratiuni personale sau profesionale distincte, sa ignore obligatiile de decizie si implicit de apreciere si control trasate in sarcina lor emitand, formal si fara vreo apreciere proprie, decizii de despagubire, in temeiul unor rapoarte de evaluare care erau lipsite de pertinenta si stabileau valori pur aleatorii.

Tranca a aratat ca probele administrate in cauza nu sunt suficiente pentru a contura, diferentiat si individual, resorturile interne ce au determinat pe fiecare dintre acestia sa procedeze de maniera formala, echivalenta cu o veritabila abstentiune, in exercitarea atributiilor lor legale.

"Votul colectiv disipa raspunderea"

In plus, a mai contat si caracterul colectiv al deciziilor Comisiei Centrale, "votul colectiv asupra listelor examinate integral avand, la nivel psihic, rolul de a disipa raspunderea personala si de a anihila simtul de responsabilitate profesionala individual".

Instanta a mai avut in vedere si faptul ca cercetarea penala a demarat la un interval de 7 ani dupa savarsirea faptelor, iar complexitatea probatoriului a determinat pronuntarea unei solutii in fond la un interval de 10 ani de la aceeasi data; "or, sanctiunile aplicate inculpatilor in aceste conditii nu pot face abstractie de aceste intarzieri, indiferent de factorii care le-au cauzat".

Cazul Horia Georgescu

"In ceea ce priveste pe inculpatul Georgescu Horia, instanta retine ca pozitia sa este similara celorlalti inculpati - relevante sunt sustinerile inculpatului din cursul urmaririi penale, relatari ce ar contura ideea ca inculpatul se considera indreptatit sa fie avertizat explicit, prin aducere la cunostinta, in legatura cu atributiile sale legale concrete.

Sub aspectul circumstantelor personale, constata de asemenea ca, la momentul debutului cercetarii penale, la randul sau acest inculpat a fost afectat de evenimente familiale, de natura medicala, grave; insa, pentru aceleasi argumente expuse si in cazul inculpatului Iuoras, aceste aspecte nu au consistenta si valenta juridica necesare retinerii lor cu titlul de circumstante atenuante", a motivat Anamaria Tranca, cazul lui Horia Georgescu.

Fostul sef ANI a sustinut ca este nevinovat

La ultimul termen al procesului, fostul sef al ANI Horia Georgescu a spus ca este nevinovat.

"Dupa aproape trei ani, s-a finalizat prima faza a procesului penal in care am fost acuzat de DNA pentru abuz in serviciu, deoarece am votat rapoarte de evaluare supraevaluate, care nu respectau Standardele Internationale de Evaluare, desi acestea fusesera intocmite de experti autorizati. Prejudiciul comunicat mediatic si constatat de specialisti ai DNA in anul 2015 a fost estimat la 80 milioane euro. Am fost arestat preventiv timp de patru luni in mod abuziv si nejustificat.Niciunul din cei peste 40 de martori audiati nu a declarat ca am incalcat vreo dispozitie legala sau ca am actionat cu interes pentru a favoriza persoane pe care nu le-am cunoscut niciodata. Expertii numiti de instanta spun ca nu exista prejudiciu, probele dovedesc ca am respectat legea. Astept ca judecatorul sa imi faca dreptate", a scris atunci Horia Georgescu pe Facebook.

Despre Ingrid Mocanu

In mod similar, judecatorul a aratat si pentru ceilalti inculpati care sunt circumstantele.

De exemplu, in cazul lui Ingrid Mocanu, instanta a aratat ca aceasta a sustinut in timpul procesului ca, spre deosebire de ceilalti membri ai grupului sau procesual, s-a preocupat semnificativ de problematica dosarelor de despagubire si a evaluarilor efectuate in cadrul acestora.

"Din probatoriul administrat sub acest aspect, instanta retine ca atitudinea manifestata de inculpata in contextul imprejurarilor concrete de fapt se apropie mai mult de un comportament ce ar putea fi caracterizat ca fiind unul oportunist, decat de atitudinea de reala implicare in solutionarea dosarelor de despagubire", mai arata instanta.

Ingrid Mocanu a mai spus ca a participat la sesiuni de formare profesionala in care a sustinut in calitate de prezentator chestiuni legate de problematica concreta a evaluarilor imobiliare; a fost depus in acest sens programul unei conferinte ce a avut loc in anul 2008.

"Asa cum s-a aratat mai sus, in masura in care inculpata personal a sustinut prezentarile referitoare la evaluarile imobiliare, nu poate ajunge decat la concluzia ca aceste preocupari s-au limitat la expunerile in cadrul unor evenimente publice, fara a fi folosite si in cadrul activitatii sale de membru al Comisiei", a mai motivat instanta.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei