DECLARATII IN EXCLUSIVITATE- Caracatiţa primului baron săltat din Moldova UPDATE

default

Dimensiune font:

| 27-06-2014 11:00

Şeful Agenţiei Regionale de Dezvoltare Nord-Est, Constantin Apostol, va da ochii cu procurorii, astăzi, în dosarul lui Romeo Stavarache * el este acuzat că l-a ajutat în două rânduri pe primarul Bacăului să ia mită de la oameni de afaceri * doi „locotenenţi” ai lui Stavarache au fost reţinuţi ieri, alături de primar * Stavarache ar fi încasat peste 2,3 milioane lei drept mită * banii erau viraţi de oameni de afaceri în conturile unei asociaţii sportive deţinute de Apostol şi ale unor societăţi comerciale controlate de „locotenenţi” * din patru afacerişti care i-ar fi dat şpagă, trei l-au denunţat pe primar la cel puţin doi ani de la virarea banilor, susţin procurorii DNA * un al patrulea, Costel Căşuneanu, a păstrat secretul şi este acuzat de DNA de dare de mită * Romeo Stavarache este primul baron din Moldova ridicat de procurori, care ocupă o funcţie administrativă importantă


 

UPDATE Joi noapte, primarul Bacăului, Romeo Stavarache, reţinut de DNA pentru că ar fi primit mită, a fost eliberat ca urmare a soluţiei date de judecătorii Curţii de Apel Bacău care au impus măsura controlului judiciar la domiciliu, singurele restricţii fiind încetarea contactelor cu ceilalţi inculpaţi în perioada derulării procesului. Totodată, instanţa a mai dispus ca vărul lui Romeo Stavarache, Liviu Cenuşă, şi Liviu Goian, patronul unui post local de televiziune, reţinuţi în acelaşi dosar, să fie cercetaţi tot sub control judiciar. Sentinţa poate fi atacată.

Procurorii DNA au început „curăţenia” în rândul baronilor în Moldova. Primul săltat de procurori a fost primarul Bacăului, Romeo Stavarache. El a fost denunţat de trei oameni de afaceri băcăuani care i-ar fi dat mită pentru diverse contracte publice în perioada 2008 - 2011. Suma totală care ar fi fost încasată de către Stavarache ajunge la 2.390.453 lei. Unul dintre apropiaţii primarului în derularea unor astfel de „afaceri” este Constantin Apostol, potrivit procurorilor DNA. Şeful Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est a recunoscut, în exclusivitate pentru cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”, existenţa unor relaţii financiare cu doi dintre oamenii de afaceri pomeniţi în dosar: Costel Căşuneanu şi Viorel Rusu.

Apostol: „Nu-mi este teamă că voi fi reţinut”
Apostol a aflat ieri, 26 iunie, de la reporterii noştri învinuirea care i se aduce de procurori: „complicitate la luare de mită“. Pentru aceeaşi acuzaţie au fost reţinuţi ieri doi dintre „locotenenţii” lui Stavarache: Liviu Goian (fratele fotbalistului Dorin Goian) şi Liviu Cenuşă, ambii fiind patronii unor instituţii de presă din Bacău. Şeful ARDNE a precizat că a fost şi el chemat la DNA, dar, de comun acord cu procurorul, a stabilit să se prezinte în cursul zilei de astăzi. Apostol a povestit că este preşedintele Asociaţiei „Top Sport”, organizaţie prin care, potrivit DNA, oameni de afaceri ofereau mită primarului Stavarache. „Nu-mi este teamă că voi fi reţinut. Nu am făcut nimic ilegal. Este exclus orice fel de mită. Cu domnul Căşuneanu există un contract de sponsorizare, iar cu domnul Rusu unul de împrumut, care, în momentul de faţă, este returnat eşalonat”, a spus Apostol. Şeful ARDNE a adăugat că asociaţia a fost înfiinţată acum opt ani pentru a finanţa echipa de handbal Ştiinţa Municipal Bacău. „Eu sunt băcăuan şi am jucat şi handbal. Activitatea asociaţiei este finanţată din sponsorizări şi din proiecte depuse la Primăria Bacău, aşa cum face orice ONG”, a mai spus Apostol.

Cum ajungeau banii la Stavarache
În acest dosar, sunt cercetate cinci persoane: Romeo Stavarache, Liviu Goian, Liviu Cenuşă, Constantin Apostol şi omul de afaceri Costel Căşuneanu. Primii trei au fost reţinuţi ieri dimineaţă de DNA, după ce au fost chemaţi la audieri. În contul lui Stavarache s-au reţinut cinci infracţiuni de luare de mită. Potrivit procurorilor, primarul Bacăului ar fi încasat direct sau prin intermediari următoarele sume: 810.670 lei (Costică Rusu, patron Rombet SA şi Electroconstrucţia Elco SA), 1.409.789 lei (Viorel Rusu, Conextrust SRL, Rustrans SRL), 70.000 lei (Constantin Şoşu, SC Soma SRL) şi 100.000 lei (Costel Căşuneanu, Asero SRL Oneşti). În timp ce primii trei au făcut denunţ la DNA, Căşuneanu a păstrat secretul şpăgii, iar procurorii îl cercetează acum pentru dare de mită. Procurorii DNA au comunicat că oamenii de afaceri au virat sumele de bani în schimbul unor contracte date de Primăria Bacău ce priveau iluminatul public, salubrizarea oraşului sau pentru eliberarea unor autorizaţii de construire. Banii au fost viraţi în conturile Asociaţiei „Top Sport” şi ale firmelor SC Ligone International SRL (reprezentată de Liviu Goian), SC Duoco SRL şi SSC Invest (reprezentate de Liviu Cenuşă) sub formă se sponsorizări sau contracte de publicitate. Societăţile comerciale menţionate sunt editori a două instituţii media din Bacău controlate indirect de Stavarache.

Şpăgi denunţate după cel puţin doi ani
Stavarache este în vizorul procurorilor încă din ziua de 12 decembrie 2011, când un director de la Rombet a acuzat mişmaşuri făcute de patron cu primarul Bacăului, în sensul acordării de sume de bani în schimbul unor contracte publice, în perioada 2007 - 2011. După numai nouă zile (21.12.2011), patronul (Costică Rusu) a făcut la rândul lui un denunţ în care a recunoscut mita dată edilului. „În cursul anului 2007, Stavarache Romeo i-a pretins drept mită suma de 18 euro pentru fiecare stâlp la care SC Electronconstrucţia Elco SA, operator al serviciului de iluminat public în municipiul Bacău în baza contractului nr. 7207/28.02.2003, executa lucrări de reparaţie sau întreţinere, în vederea continuării derulării contractului”, au arătat procurorii DNA. Aceştia au susţinut că Stavarache avea astfel un „comision” de 50% la contract, atât timp cât valoarea de întreţinere ajungea la 38 euro/stâlp.

Ultimul denunţ datează din 13 iunie 2014
Un alt denunţ a venit doi ani mai târziu (12 decembrie 2013) de la Viorel Rusu, el afirmând că a oferit banii primarului în anul 2009. Acest denunţ îl incriminează pe şeful ARDNE. „Apostol Constantin i-a solicitat să sponsorizeze echipa de handbal Ştiinţa Muncipal Bacău deoarece acest lucru l-ar sensibiliza pe Stavarache Romeo”, spun procurorii, în condiţiile în care tot aceştia susţin că Rusu a intrat în contact cu Apostol pentru a interveni pe lângă primarul Bacăului, astfel încât municipalitatea să nu mai tergiverseze semnarea unui contract câştigat de o firmă a acestuia. În martie 2014, procurorii DNA s-au sesizat din oficiu în cazul lui Căşuneanu care i-ar fi dat banii lui Stavarache în anii 2008 şi 2009. În acest dosar, procurorii invocă din nou numele lui Apostol, în sensul că şeful ARDNE şi primarul Bacăului ar fi condiţionat financiar eliberarea unei autorizaţii pentru Căşuneanu, care avea în derulare un proiect cu finanţare europeană. Ultimul denunţ, venit din partea lui Şoşu, a fost înaintat în data de 13 iunie 2014, iar mita s-ar fi dat în anii 2010 şi 2011. „(...) pe fondul derulării defectuoase a contractului de delegare a gestiunii Serviciului public de salubrizare pe care societatea (lui Şoşu, n.r.) îl are încheiat cu municipiul Bacău, Romeo Stavarache i-a solicitat în anul 2010 să încheie un contract de publicitate (...) pentru ca primăria să îşi execute în mod corect obligaţiile”, au precizat procurorii DNA. Anchetatorii au comasat toate dosarele şi au dispus ieri reţinerea a trei dintre cei cinci suspecţi. Pentru a duce la bun sfârşit anchetele, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate de la SRI şi Direcţia Generală Anticorupţie Bacău.

Romeo Stavarache este unul dintre cei mai influenţi lideri ai PNL. Cunoscut drept un apropiat al lui Crin Antonescu, Stavarache este şi unul dintre favoriţii actualului preşedinte al PNL, Klaus Iohannis

2.390.453 lei
Aceasta este valoarea totală a mitei pe care ar fi primit-o primarul Bacăului în perioada 2008 - 2011 de la patru oameni de afaceri. Trei dintre aceştia l-au denunţat la doi ani după ce i-ar fi dat banii

Nu mi-e teamă că voi fi reţinut. Nu am făcut nimic ilegal” - Constantin Apostol, şeful Agenţiei Regionale de Dezvoltare Nord-Est, într-o declaraţie în exclusivitate pentru „Evenimentul Regional al Moldovei”. El se va prezenta astăzi la DNA şi este acuzat de complicitate la luare de mită, la fel ca doi dintre cei reţinuţi ieri. Apostol este şef la nivel regional pe Programul Operaţional, sursă europeană de finanţare prin care au fost gestionate peste 700 milioane euro în perioada 2007 - 2013

Venitul lunar al lui Stavarache: 4.000 euro

Romeo Stavarache a încasat anul trecut, în medie, un venit lunar de aproape 4.000 euro. Potrivit ultimei declaraţii de avere (mai 2014), calitatea de membru al Comitetului Regiunilor (for european) i-a rotunjit conturile cu 35.941 euro în 2013, în timp ce salariul de primar a ajuns la aproape 11.000 euro. La acestea, se adaugă încă aproximativ 1.000 euro, fiind vorba de încasări din dividende. Stavarache nu are datorii şi nici active financiare în bănci. În schimb, are patru terenuri şi o vilă.

Stavarache nu este singurul baron local cu probleme penale. Aproape toţi şefii administrativi ai Moldovei au dat cu subsemnatul sau deja au fost condamnaţi pentru diverse infracţiuni.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:36

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei