DEZBATERE Trebuie sau nu trebuie să se facă politică în campusurile universitare

default

Dimensiune font:

| 04-08-2015 19:19

Experţi în educaţie, reprezentanţi ai studenţilor, dar şi sociologi susţin depolitizarea instituţiilor de învăţământ, dar nu sunt de acord cu interzicerea activităţilor politice în campusurile universitare, aşa cum prevede un proiect de lege iniţiat de PSD, aflat în dezbatere publică.

Activităţile de natură politică ar putea fi interzise în campusurile care aparţin unităţilor şi instituţiilor de învăţământ, potrivit unui proiect de lege iniţiat de 12 deputaţi PSD şi unul al Minorităţilor. „În unităţile, în instituţiile de învăţământ, în campusurile aparţinând unităţilor şi instituţiilor de învâţământ precum şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sunt interzise activităţile care încalcă normele de moralitate şi orice activităţi care pot pune în pericol sănătatea şi integritatea fizică sau psihică a copiilor şi a tinerilor, respectiv a personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, precum şi activităţile de natură politică şi prozelitismul religios”, se arată în unicul articol din proiectul de lege semnat de 12 deputaţi PSD. Iniţiatorii mai arată că doresc ca acţiunile de campanie electorală şi de promovare a unor candidaţi sau a unor formaţiuni politice, întruniri sau mitinguri electorale, să nu aibă loc în campusurile electorale. „Dacă dispoziţia legală ar rămâne cea care este în acest moment în vigoare, cu siguranţă la următoarele scrutinuri electorale, mai exact chiar anul viitor, campusurile unităţilor sau instituţiilor de învăţământ (în special cele universitare) vor fi din nou populate cu evenimente şi acţiuni de tip promovare electorală, acţiuni care vor afecta procesul de pregătire al studenţilor şi îi vor depărta pe aceştia de la procesul de învăţământ”, se arată în expunerea de motive.

„Dezbaterea este sănătoasă pentru tineri“

„Sunt două chestiuni total distincte: a) politizarea in sine, în sensul în care, de pildă, cei care lucrează în învăţamânt sunt membri de partid şi răspund la comenzi politice; si b) dezbaterea politcă - o cu totul altă temă. Cred că dezbaterea deschisă, cu argumente, este sănătoasă şi necesară până în punctul în care oricare din părţi începe să facă prozelitism politic - fapt cu care nu sunt deloc de acord. Chestiunea de fond este cea vizând interzicerea mecansimelor care să permită exercitarea comenzii politice - mai subtil sau direct, pe faţă - în spaţiul educaţional“, este de părere Marian Staş, expert în Educaţie. Vlad Nistor, fost decan al Facultăţii de Istorie, crede că tinerii trebuie implicaţi în viaţa politică, dar fără ca activitatea politică şi cea universitară să se suprapună în vreun fel. „În principiu, există şi o prevedere constituţională, care spune că în sistemul de învăţământ nu se face politică. Este foarte sănătos să fie aşa. Dezbateri politice, manifestări politice, întruniri politice, să nu aibă loc în universităţi şi în şcoli. Activitatea politică să se oprească la gardul universităţii. Asta nu înseamnă că tinerii nu trebuie să aibă opţiuni politice. În viaţa politică trebuie implicaţi tinerii. Este dreptul lor! Tinerii pot să desfăşoare activităţi politice în afara şcolii, în cluburi, în tabere de vară, în organizaţii studenţeşti. În lumea largă, când un om politic important pregnant face o vizită într-o altă ţară, el are de foarte multe ori în program şi vizite în universităţi, unde se adresează studenţilor pe teme de interes global. Este permis, chiar sănătos pentru tineri“, a spus Nistor.

„E important să dezbatem idei şi decizii“

Cristi Popescu, preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), arată că legiuitorii ar trebui să înceapă, mai întâi, cu eliminarea politicului de la conducerea universităţilor, precizând că nu le poate interzice nimeni să dezbată politici publice. „Noi am promovat întotdeauna că politicul trebuie să stea departe de universităţi, iar la acest moment propaganda politică în mediul universitar este interzisă prin lege şi prin Statutul Studentului. Nu dorim să vedem campusuri universitare împânzite de afişe electorale şi nu dorim ca studenţii să fie folosiţi pentru campanii politice, însă nu se poate interzice să se vorbească deloc despre decizii politice sau despre importanţa participării studenţilor la vot. E important ca studenţii să dezbată idei şi decizii, e important să înţeleagă de ce trebuie să îşi exprime opinia despre clasa politică prin vot, însă dacă vorbim de eliminarea politicului poate mai degrabă ar trebui luate măsuri pentru ca cei din conducerea universităţilor să nu mai poată face parte din partide politice. De foarte multe ori aceştia promovează priorităţile unui partid în universitate şi se folosesc de poziţia pe care o au pentru a influenţa voturile într-o direcţie sau alta, lucruri care denaturează rolul universităţilor şi le afectează credibilitatea şi independenţa“, a precizat Cristi Popescu.

„Mi se pare restrictiv proiectul de lege“

Sociologul Mircea Kivu arată că iniţiativa legislativă îngrădeşte din drepturile cetăţeneşti ale studenţilor, atâta vreme cât este opţiunea studenţilor de a discuta despre politicile publice şi nu se manifestă ca urmare a unei ingernţe politice. „Mi se pare restrictivă. Mi se pare correct să fie separată activitatea politică de cea cea educaţională. Însă pot avea loc activităţi politice în locurile din instituţiile de invăţământ. Nu mi se pare că ar fi o problemă. Este o problemă dacă sunt legate de activitatea educaţională. De exemplu, dacă un pofesor recomandă la curs să se voteze cu un anumit candidat. Dacă după terminarea cursurilor, este invitat un politician să stea de vorbă cu elevii, nu mi se pare o problemă“, a spus sociologul Mircea Kivu. Textul proiectului îi aparţine deputatului PSD Sorin-Avram Iacoban, însă a fost votat de alţi 11 social-democraţi PSD, după cum urmează: Gheorghe Ciobanu, Tudor Ciuhodaru, Victor Cristea, Adrian-Nicolae Diaconu, Toader Dima, Marian Enache, Florin Gheorghe, Laura Marin, Mircia Munteanu, Adrian Solomon, Sorin Constantin Stragea şi deputatul de la Minorităţi Gabriel Dragoş Zisopol, se află în dezbatere publică pe site-ul Camerei Deputaţilor. Liviu Dragnea, noul preşedinte al PSD, partidul cel mai puţin votat de publicul tânăr, a prezentat o schiţă a planului său de reformare al PSD, atragerea tinerilor fiind un obiectiv al noii conduceri PSD. „Vom gândi un nou proiect pentru societate, vom moderniza ideea de stânga. Pentru asta vom aduce intelectuali de stânga. Vom acorda o atenţie stimulării tinerilor pentru a se implica în viaţa de partid. Trebuie să pregătim o nouă generaţie de lideri tineri. Vom dezvolta dezbateri cu tineri şi pentru tineri“, a anunţat Dragnea. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei