Dosare şi scandaluri în Casa Blestemată EXCLUSIV

default

Dimensiune font:

| 06-10-2016 06:00

De-a lungul ultimului deceniu, persoanele publice care s-au perindat prin Casa Pătrată au părut expuse în mod constant unor scandaluri. Preşedinţi şi vicepreşedinţi de CJ sau prefecţi – mulţi au ajuns prin instanţele de judecată, fie în procese penale, fie în litigii civile. Astfel, clădirea ar putea fi denumită, mai degrabă, „Casa Blestemată“

Casa Pătrată este o clădire emblematică pentru Iaşi, însă acest lucru nu se datorează arhitecturii, ci faptului că de aici „se dă ora exactă” în ceea ce priveşte investiţiile în întregul judeţ, fiind totodată „centru de comandă” pentru reprezentanţii Guvernului în teritoriu. Aşa cum era de aşteptat, de la începutul anilor '90 până astăzi, mulţi politicieni i-au trecut pragul, ocupând diverse funcţii de conducere, de la prefecţi, la preşedinţi de Consiliu, însă la fel de mulţi au fost cei care au părăsit acestă clădire în plin scandal, înlocuind fotoliile călduţe cu băncile sălilor de judecată.
„Mită la prefect“
Astfel, de la începutul anilor '90 până astăzi, la cârma Prefecturii Iaşi au fost nici mai mult, nici mai puţin de 15 politicieni, doi dintre aceştia ieşind în evidenţă nu datorită activităţii incontestabile, ci din cauza scandalurilor în care au fost implicaţi.
Primul care s-a făcut remarcat într-o manieră negativă a fost Radu Vasile Prisăcaru, acesta ocupând funcţia de prefect al judeţului între 7 ianuarie 2005 şi 9 septembrie 2006.
Amintim că, în urmă cu mai bine de doi ani, magistraţii din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au emis decizia definitivă în dosarul denumit popular „Mită la prefect“. Atunci, Radu Prisăcaru a fost condamnat la patru ani de detenţie, pentru luare de mită. Întregul scandal a pornit în urmă cu aproximativ un deceniu, când Radu Prisăcaru a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie. Oamenii legii au susţinut că Prisăcaru ar fi cerut trei hectare de teren de la profesoara „UMF” Norina Forna şi de la soţul acesteia, pentru a semna o decizie a Comisei de Fond Funciar privind revendicarea unei suprafeţe de aproximativ 16 hectare de teren în comuna Miroslava.


Ex-prefectul, secretarul şi dosarul
Mânat de dorinţa de a le face în mod constant anti-campanie pesediştilor, de-a lungul anilor s-a remarcat şi Dragomir Tomaşeschi, care a fost chemat în faţa instanţei de curând. Astfel, preocupat de presupuse „amantlâcuri” de prin târg, penelistul s-a judecat până de curând cu secretara judeţului, Denisa Ionaşcu. Ex-prefectul Dragomir Sava Tomaşeschi a pierdut o primă „bătălie“ în instanţă contra secretarului Consiliului Local (CL), Denisa Ionaşcu. Magistraţii din cadrul Judecătoriei Iaşi au admis în parte acţiunea formulată de Ionaşcu în contradictoriu cu Tomaşeschi şi l-au obligat pe acesta la plata către reclamantă a sumei de 5.000 de lei, reprezentând daune morale. Secretarul CL a decis să apeleze la instanţele de judecată, pentru a-şi spăla imaginea şi numele. Aceasta l-a chemat în faţa magistraţilor Judecătoriei pe fostul prefect, Dragomir Sava Tomaşeschi. Ionaşcu le-a cerut judecătorilor să-l oblige pe acesta la plata unor daune morale de 100.000 de lei. Aceasta a precizat că s-a simţit lezată de faptul că avocatul şi membrul PNL Iaşi, a organizat o conferinţă de presă în care ar fi făcut diverse afirmaţii referitoare la adresa ei.


Venit pe filiera social-democraţilor, Romeo Olteanu, prefect al Iaşului în perioada 20 iunie 2012 - 20 august 2014, a fost obligat să-şi dea demisia de onoare, după ce a fost implicat într-un accident de circulaţie. Dar adevărul este că pesedistul nu a stat prea mult timp departe de funcţiile publice, acesta reuşind să-şi facă loc pe listele partidului la alegerile locale din 5 iunie şi ajungând astfel să ocupe în prezent funcţia de consilier judeţean, culmea!, tot în Casa Pătrată, de unde plecase cu fruntea-n pământ.

Citeşte Pesediştii îşi consolidează puterea la Iaşi 


Altă intrare, alte scandaluri
În aceeaşi clădire, numai că pe o intrare separată, am descoperit alte scandaluri, ale căror protagonişti sunt, de acestă dată, preşedinţii şi vicepreşedinţii Consiliului Judeţean.
Un exemplu elocvent este reprezentat de Constantin Simirad, fost şef al judeţului, care ar fi „sădit sămânţă de scandal” în interiorul Casei Pătrate. Astfel, în mai 2011, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Iaşi, Victor Chirilă şi Constantin Adăscăliţei, au descoperit în pereţii birourilor microfoane-spion, pe care le-au „dezgropat“ tocmai în prezenţa presei. Atunci, ambii adjuncţi au dat vina pe Simirad pentru acele microfoane, a căror prezenţă în pereţii clădirii nu a fost elucidată nici până acum. Culmea, chiar la câteva ore, atât Adăscăliţei, cât şi Chirilă au fost chemaţi pentru „a da cu subsemnatul“ la DNA. În cele din urmă, cazul a fost clasat de anchetatori.


De-a lungul timpului s-a făcut remarcat şi vicepreşedintele instituţiei, Victor Chirilă, al cărui nume a fost legat de dosarul intitulat generic „Sex cu minore“. În acel caz, procurorii DIICOT au ajuns la concluzia că Victor Chirilă era nevinovat. De asemenea, reprezentanţii DNA au dispus recent trimiterea în judecată a mai multor funcţionari publici, printre care şi Victor Chirilă, consilier judeţean la data faptelor, care a fost acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi la fals intelectual.
În august 2013 a fost redactat un caiet de sarcini în scopul achiziţiei, prin procedura „cerere de ofertă“, de servicii de tipărire materiale de promovare a judeţului Iaşi, contractul fiind adjudecat de SC Laser Co SRL şi semnat pe 27 septembrie 2013.
Potrivit anchetatorilor, pe 19 decembrie 2013, între CJ laşi şi SC Laser Co SRL, a fost încheiat un proces verbal de predare-primire, în cuprinsul căruia s-a consemnat predarea către CJ a unui număr inferior de repere faţă de cel prevăzut în contract (11 dintre cele 16 repere), nefiind predate albumele de prezentare, broşurile, DVD-urile cu filmul de prezentare a judeţului, machetele cu proiectul conceperii şi design-ului acestora. Reperele nepredate au o valoare totală, conform contractului, de 213.005 lei.
În decembrie 2014, Victor Chirilă, având funcţia de consilier judeţean, deşi nu mai avea calitatea de vicepreşedinte al CJ, i-a ajutat pe ceilalţi acuzaţi din dosar, pentru ca membrii Comisiei de recepţie să ateste, în mod nereal, că toate bunurile au fost primite, semnând în locul preşedintelui CJ şi aprobând procesul verbal de recepţie“, au spus cei de la DNA. Chiar şi aşa, scandalurile nu l-au ţinut departe de Casa Pătrată pe Victor Chirilă, acesta ocupând în prezent funcţia de vicepreşedinte a instituţiei.
„Cazul Albumul
Fiind prins mai tare în vâltoarea scandalurilor, dosarul „Albumul” l-a adus şi pe liberalul Cristian Adomniţei în atenţia opiniei publice, numai că, de data aceasta, procurorii DNA i-au semnat acestuia ieşirea din viaţa politică.


Aşadar, fostul şef al CJ Iaşi, Cristian Adomniţei, este acuzat de fals intelectual şi favorizarea făptuitorului. În acest dosar, în vizorul procurorilor DNA au mai ajuns Teodora Jinga, Carmen Irimescu şi Letiţia Popa. Oamenii legii au menţionat că au descoperit nereguli la achiziţia de servicii de tipărire a unor materiale de promovare a judeţului Iaşi cu firma lui Popa. Aceasta ar fi folosit acte false pentru a primi contractul respectiv. În plus, firma nu şi-ar fi îndeplinit obligaţiile contractuale, dar Irimescu şi Jinga ar fi făcut, totuşi, recepţia lucrării. Adomniţei a fost acuzat că le-ar fi ajutat pe acestea.
Nu putem încheia lista foştilor „chiriaşi“ ai Casei Pătrate prinşi în scandaluri fără să amintim de social-democratul Constantin Adăscăliţei, acesta duelându-se în instanţă cu oameni de afaceri, pentru bani. Însă nici lui Adăscălitei nu i-au venit de hac scandalurile, fiind în prezent deputat şi cel mai probabil unui dintre pesediştii care vor râvni la un loc eligibil pe viitoarele liste ale partidului, pentru Parlament.
Totuşi, indiferent de scandalurile în care sunt implicaţi politicienii ieşeni, aceştia nu se dau plecaţi din viaţa publică cu una cu două, ba, mai mult, par să-şi dorească tot mai mult să pună mâna pe funcţii mai înalte, dorindu-şi să depăşească statutul de funcţionar la Casa Pătrată!
Ciprian NEDELCU, Anca BURNICHE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei