Himera descentralizării şi demagogia politică

default

Dimensiune font:

| 30-08-2016 05:10

La începutul ultimei sesiuni parlamentare din mandatul 2012-2016, politicienii declară la unison că proiectul descentralizării reprezintă cel mai mare eşec al acestei legislaturi. Aşa cum o recunosc decidenţii politici, ideea reorganizării administrative a ţării a pierit odată cu USL, interesele clasei politice schimbându-se radical

Clopoţelul va suna în scurt timp pentru politicienii români, care vor fi chemaţi la muncă în ultima sesiune parlamentară din acest mandat. Deşi în perioada şederii în Casa Poporului aleşii au avut grijă să se pună de acord pe o serie de prevederi legislative care să le uşureze activitatea politică şi nu numai, au uitat cu desăvârşire de promisiunile pe care le-au făcut electoratului în anul 2012, când au cerut votul de încredere. Printre proiectele himeră asumate de PNL şi PSD deopotrivă, sub sigla dodoloţului USL pe atunci, găsim şi promisiunea unei descentralizări care s-a pierdut odată cu pacea simulată de cele trei formaţiuni politice (PSD, PNL-PC) pentru a câştiga încrederea electoratului. Astăzi însă, la final de mandat, parlamentarii ridică din umeri atunci când li se cer explicaţii cu privire la acest eşec răsunător al clasei politice şi încearcă să caute vinovaţi. Unii dintre ei aruncă pisica moartă în curtea primarilor care nu au dorit să lase puterea din mâini şi să se alipească pe lângă alte unităţi administrativ-teritoriale mai mari, alţii spun că decidenţii politici au căutat doar funcţiile aduse odată cu descentralizarea, iar unii recunosc că proiectul s-a pierdut prin sertarele birourilor luxoase ale Parlamentului. „Când vorbim de eşecul proiectului descentralizării trebuie să începem prin a spune că acesta nu putea fi realizat fără apariţia regiunii, ceea ce presupunea şi revizuirea Constituţiei. Din păcate, s-a observat că în ultimii doi ani de zile ambele proiecte au fost abandonate, deşi în primă instanţă toate formaţiunile politice declarau că doresc să se realizeze această descentralizare, achiesând la această idee chiar şi ungurii care au venit cu nişte condiţii, dar s-a ajuns la un consens”, declară deputatul Gheorghe Emacu (PMP), unul dintre politicienii ieşeni care cunosc cel mai bine modalitatea prin care s-a tergiversat în acest mandat revizuirea Constituţiei, făcând parte chiar din comisia specială ce trebuia să modifice legea fundamentală a României. Potrivit politicianului, în acest mandat nu mai există nicio şansă ca proiectul descentralizării să fie reactivat, toată responsabilitatea urmând să cadă pe umerii noului Parlament şi noului Guvern, de această dată asumat politic.
O altă piedică reliefată de Emacu este dorinţa de putere a aleşilor locali. „Este în firea noastră cred să nu cedăm nimic! Ca de exemplu, o comunitate mică ar trebui să fie de acord să se alipească la o comună mai mare, astfel încât să atragă mult mai uşor finanţări şi să micşoreze anumite cheltuieli de funcţionare, însă foarte puţini sunt primarii care ar fi dispuşi să facă acest pas”, a conchis Gheorghe Emacu.
Şi social-democratul Sorin Lazăr recunoaşte că politicienii au avut la dispoziţie toate instrumentele necesare ducerii la îndeplinire a descentralizării, însă lipsa interesului a dus la pierderea acestui proiect. „Trebuie să recunoaştem că a fost o încercare ce a eşuat la Curtea Constituţională. (Pe data de 10 ianuarie 2014, CCR publică pe site-ul oficial motivarea potrivit căreia Legea descentralizării era neconstituţională, precizându-se că aceasta nu respectă Legea cadru a descentralizării din anul 2016. Mai mult, judecătorii au impus ca proiectul legislativ depus la acel moment de ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea, să fie completat cu studii de impact, standarde de cost şi sisteme de indicatori de monitorizare-n.r.) De atunci nu s-a mai făcut nimic, am avut draft-uri, am ajut ghiduri, dar nimeni nu a mai scris o propoziţie!”, a declarat senatorul Sorin Lazăr.
Având limba mai ascuţită, senatorul liberal Dumitru Oprea consideră de descentralizarea a fost susţinută de politicieni numai datoriră faptului că presupunea „apariţia unor noi funcţii”. „S-a dus USL, s-a dus şi descentralizarea, pentru că acest proiect presupunea apariţia unor noi funcţii pentru cei mulţi, care doreau să aducă puterea de la Bucureşti în mâinile lor. Descentralizarea trebuie gândită altfel, pornind de la primari şi continuând ierarhic, cu structurile mai mari, nu trebuie să presupună doar un schimb de putere de la o persoană la alta”, conchide Oprea.
Gândită pentru a câştiga mai multă putere sau pur şi simplu un exerciţiu de demagogie politică, descentralizarea este unul dintre multele proiecte ale actualului Parlament rămase la stadiul de declaraţie, la care se adaugă o lege clară a sănătăţii sau a învăţământului, acestea două fiind schimbate odată cu miniştrii care se perindă la guvernare.

Citeşte şi PNL dă startul precampaniei electorale


Înainte de alegeri, tehnocraţii lovesc
Deşi mai sunt trei luni până la alegerile parlamentare, tehnocraţii forţează mâna printr-un proiect depus de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), care ar putea schimba complet harta administrativă a ţării şi, implicit, a regiunii de Nord – Est. Astfel, Guvernul intenţionează să reclasifice toate localităţile, ceea ce ar însemna împărţirea oraşelor în şapte categorii şi a comunelor în două, în funcţie de anumite criterii de rang social. Acest demers aduce schimbări în sistemul de calcul al impozitelor locale şi simplificarea actului administrativ. Raportat la indicii noului proiect, municipiul Iaşi va fi unul din cei cinci poli regionali principali, alături de Cluj-Napoca, Timişoara, Constanţa şi Craiova. Potrivit MDRAP, aceste cinci oraşe îndeplinesc mai multe condiţii: peste 250.000 de locuitori şi 400.0000 în aria funcţională, sedii de instituţii de interes naţional, minim o universitate cu peste zece mii de studenţi sau cu specializare unică pe ţară, spitale de categoriile I şi II şi monoprofil cu nivel de competenţă înalt, Institute Naţionale de Cercetare-Dezvoltare.
Din zona de Nord-Est, în grupa municipiilor considerate poli regionali secundari se numără Bacău, Botoşani, Piatra Neamţ şi Suceava, condiţiile fiind să aibă peste 100.000 de locuitori şi 300.000 în aria funcţională, sedii de instituţii de interes judeţean/supra-judeţean, accesibilitate la sistemele de transport, minim o universitate, spitale de categoria III şi IV/V, minim o entitate de Inovare şi Transfer Tehnologic. În acest tablou, Vasluiul a fost evaluat la nivelul municipiilor poli judeţeni principali cu potenţial transnaţional, fiind plasat în categoria celor cu peste 40.000 de locuitori şi 200.000 în aria funcţională, sedii ale administraţiilor judeţene, minim o filială de universitate sau unitate postliceală, spital de categoria III şi IV/V şi instituţii de reputaţie judeţeană.
Astfel, rămâne de văzut dacă tehnocraţii lui Cioloş vor avea mai multă putere decât Parlamentul. Până una alta, pe data de 1 septembrie politicienii se întorc în fotoliile comode ale Casei Poporului. Anca BURNICHE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei