« Inapoi

Măsuri de sporire a bugetului local

Măsuri de sporire a bugetului local#1
Mărime font - +

 Anul 2017 a venit cu modificări de impozite şi taxe la Slănic Moldova. Deşi o parte din dările către Primărie au fost majorate, autorităţile locale au avut grijă ca acestea să nu depăşească taxele percepute în localităţile vecine

Aflaţi într-o situaţie financiară dificil, reprezentanţii primăriei Slănic Moldova vor să sporească bugetul local prin aducerea „la normalitate” a unor taxe şi impozite. Potrivit actualului edil, Gheorghe Baciu, o bună parte din situaţia economică precară în care se află staţiunea se datorează unor facilităţi acordate de fostul primar în an preelectoral. „Până în 2015 impozitul la Slănic Moldova a fost de 1,5%, maxim din cât prevedea legea. Fiind an electoral în 2016, în decembrie 2015 conducerea Consiliului Local şi primarul Şerban (Andrei şerban- n.r.) a luat decizia să-l coboare la minimul posibil, fiind vorba de 0,2%, ocazie cu care am pierdut 2.500.000 de lei la bugetul local”, declară edilul staţiunii turistice, precizând că facilităţile deghizate în pomeni electorale aproape au băgat în faliment Primăria, în acest moment fiind acoperite cu greutate cheltuielile de funcţionare ale acesteia.
Mergând pe trendul schimbărilor, municipalitatea a crescut astfel impozitul pentru anul 2017, ducându-l la 0,6%, acesta urmând să mai crească treptat. „Noi am pus în transparenţă decizională proiectul care prevedea ca impozitul să crească la 1,3%, însă lumea s-a declarat nemulţumită, motiv pentru care am decis să facem această creştere etapizată. Practic, anul acesta am dus impozitul la 0,6%, ceea ce înseamnă o treime din cât a fost în anul 2015 şi la anul să ne ducem la 1%, care ar fi cu 30% mai mic decât în celelalte localităţi”, a explicat primarul Baciu, precizând că-şi doreşte să încurajeze întreprinzătorii, însă trebuie să găsească o soluţie şi pentru a acoperi cheltuielile administrative.

Citește și Revolta pesediştilor ieşeni, consemnată într-o cerere de demitere


Modificările de taxe continuă la Slănic
Nu doar impozitul se modifică la Slănic Moldova, ci şi taxa de salubritate, care până de curând era percepută pe fiecare gospodărie în parte. „La gunoi taxa era pe gospodărie, adică împotriva legii, deoarece în toate localităţile aceasta era percepută pe persoană. Odată cu preluarea mandatului la Slănic, am hotărât să revenim şi noi la taxa pe persoană. Acum e 9,5 lei, faţă de 9,6 lei cât este la Târgu Ocna”, explică alesul local.
Deoarece Slănic Moldova este o staţiune tranzitată de foarte mulţi turişti, autorităţile locale s-au decis să pună la punct şi o modalitate prin care să stângă bani la buget din parcarea autoturismelor pe raza localităţii. „În staţiune a fost percepută mereu taxă de parcare, care era de 1 leu, de colectarea acesteia ocupându-se o firmă din subordinea Consiliului Local. În momentul în care am mers să cerem banii care s-au strâns din această taxă, ni s-a dat scris că cei care aveau de strâns aceşti bani de la şoferi au ieşit în minus, fiind incapabili să plătească măcar salariul omului care se ocupa cu colectarea respectivei taxe”, declară Gheorghe Baciu. Potrivit acestuia, pentru a evita astfel de situaţii pe viitor, reprezentanţii municipalităţii iau în calcul varianta implementării unui sistem electronic de plată al parcării. Mai mult, taxa a fost mărită la 3 lei, deoarece turiştii vor avea acces nelimitat la apele minerale de aici, la locurile de joacă pentru copii special amenajate şi se vor putea bucura de cele 18 evenimente care vor avea loc în acest an în staţiune.
Turiştii cazaţi la hotelurile şi pensiunile din staţiune nu vor achita taxa de parcare. Anca BURNICHE

Data publicarii: 17/02/2017
loading...
Adauga comentariul tau
Nume:
E-mail:
Comentariu:
Security Code Imagine nouaAlte titluri din evenimentul > POLITICA

Ultima ora

CELE MAI CITITE STIRI

„Făceam sex cu trei necunoscuţi pe zi!”

„Făceam sex cu trei necunoscuţi pe zi!”

O anchetă a procurorilor a scos la iveală modul sălbatic în care funcţionează(...)
Horoscopul pentru luni, 29 mai 2017

Horoscopul pentru luni, 29 mai 2017

BERBEC Nu mai aveti probleme de comunicare cu niciunul dintre sefi si nici persoana iubita(...)
Primul Război Mondial reflectat în presa vremii. Ziarul „Evenimentul” acum 100 de ani " 29 mai 1917 GALERIE FOTO

Primul Război Mondial reflectat în presa vremii. Ziarul „Evenimentul” acum 100 de ani – 29 mai 1917 GALERIE FOTO

 NOTA: Citiţi în cele 10 facsimile din ziarul EVENIMENTUL din 29 mai 1917(...)

 

editia online din 29.05.2017 - 12:38

Copyright © SC Ziarul Evenimentul SRL Iasi. In varianta tiparita, cotidianul Evenimentul are o arie de distributie care cuprinde 6 judete: Iasi, Bacau, Botosani, Neamt, Suceava si Vaslui

Statistici T5

Tel - 0232246000 | Fax - 0232246002
Orange - 0752266266
E-mail - contact@evenimentul.ro

Link exchange