Românii îşi aleg cel de-al patrulea preşedinte de după Revoluţie

default

Dimensiune font:

| 15-11-2014 06:00

În zona de nord-est a ţării sunt amenajate 3.320 de secţii de votare pentru 3,1 milioane de alegători * cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei” vă prezintă drepturile şi obligaţiile alegătorilor * află cum îţi poţi exercita corect dreptul la vot şi ce riscuri sunt în cazul unor încălcări ale legii

Peste 3,1 milioane de alegători din Regiunea de Nord-Est sunt aşteptaţi mâine la vot. Potrivit Autorităţii Electorale Permanente (AEP) în cele şase judeţe ale regiunii (Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui) au fost amenajate 3.320 de secţii de votare. Urnele se vor deschide la ora 7.00 şi se vor închide la ora 21.00. Cei care vor să voteze prin intermediul urnei mobile trebuie să depună cel târziu în după-amiaza zilei de astăzi o cerere în acest sens la biroul electoral. Solicitarea va fi însoţită de documente doveditoare care să arate că persoana este netransportabilă. Un alt aspect important este că cetăţenii care nu se află în localitatea de domiciliu pot vota la orice secţie de votare atât timp cât vor completa o declaraţie pe proprie răspundere că nu au votat sau nu vor vota la altă secţie.

Cum a fost prezenţa la vot în turul I

În turul I al alegerilor prezidenţiale, în Regiunea de Nord-Est s-au prezentat la urne 1.518.059 alegători. Raportat la numărul total al persoanelor înscrise în lista permanentă, prezenţa a fost de 48,8%, sub media naţională. Pe primul loc s-a clasat Iaşul (49,69%), urmat de Bacău (49,38%), Botoşani (49,27%), Neamţ (48,83%), Suceava (48,69%) şi Vaslui (45,85%). Alegătorii din cele şase judeţe au reprezentat 15,6% din totalul românilor care au votat în primul tur al prezidenţialelor. În turul II, numărul total al alegătorilor aşteptaţi la urne în zona de nord-est înregistrează o uşoară creştere, de 0,1%, respectiv peste 3.100 de persoane care au împlinit vârsta de 18 ani în cele două săptămâni care despart scrutinele prezidenţiale. AEP a comunicat pentru turul II un număr de 18.305.826 de români cu drept de vot, fiind amenajate 18.550 secţii de votare la nivel naţional. În diaspora va exista acelaşi număr de secţii de votare ca în primul tur - 294.

Cu ce acte putem vota

În ziua votării, românii aflaţi în ţară îşi pot exercita dreptul de vot în baza cărţii de identitate, cărţii electronice de identitate, cărţii de identitate provizorie, buletinului de identitate, paşaportului diplomatic, paşaportului diplomatic electronic, paşaportului de serviciu, paşaportului de serviciu electronic, carnetului de serviciu militar - în cazul elevilor din şcolile militare.

Reguli în exercitarea dreptului la vot

La intrarea în secţie, alegătorul prezintă actul de identitate membrilor biroului electoral. Preşedintele sau membrul desemnat de acesta verifică dacă alegătorul este înscris în copia de pe lista electorală permanentă, după care alegătorul semnează în listă la poziţia destinată acestuia. În baza semnăturii în copia de pe lista electorală permanentă sau în tabel, după caz, preşedintele sau membrul biroului electoral al secţiei de votare desemnat de acesta îi încredinţează alegătorului buletinul de vot şi ştampila cu menţiunea „VOTAT”, pe care acesta o aplică pe buletinul de vot. Înainte de a vota, verificaţi dacă buletinul de vot are ştampila de control pe partea netipărită. În lipsa acestei ştampile, votul dvs. va fi anulat. Alegătorul votează separat în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea „VOTAT” înăuntrul patrulaterului care cuprinde prenumele şi numele candidatului pe care îl preferă.

În ce condiţii puteţi fi însoţit în cabina de vot

Prezenţa oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă. Neştiinţa de carte a alegătorilor nu constituie motiv temeinic pentru însoţirea acestora în cabina de vot de către alte persoane. Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabină un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor. La cererea alegătorului, în cazul în care acesta a aplicat greşit ştampila cu menţiunea „VOTAT”, dar nu a introdus buletinul în urnă, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare îi poate elibera, numai o singură dată, un nou buletin, reţinând şi anulând buletinul de vot iniţial.

Ce rişti dacă încalci legislaţia electorală

Noul Cod Penal prevede zeci de infracţiuni electorale. Persoanele care împiedică un alegător să voteze sau încearcă să-l corupă prin oferirea de bani, de bunuri sau alte foloase în scopul determinării acestuia să voteze un anumit candidat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. O pedeapsă identică riscă şi alegătorii care introduc mai multe buletine de vot în urnă, cele care voteze fără avea acest drept sau care votează de două sau mai multe ori. O infracţiune electorală este şi violarea confidenţialităţii votului, iar dacă aceasta a fost făcută de un membru al secţiei de votare, atunci pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani. O altă pedeapsă în cazul membrilor secţiilor de votare se aplică pentru deschiderea urnelor înainte de ora stabilită pentru închiderea votării. Într-un astfel de caz, pedeapsa este de la 1 la 3 ani de închisoare. „Încredinţarea urnei speciale altor persoane decât membrilor biroului electoral al secţiei de votare ori transportarea acesteia de către alte persoane sau în alte condiţii decât cele prevăzute de lege se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi”, se arată la art. 390, alin. (2).

Pedepse până la 7 ani cu închisoare

O pedeapsă de până la 5 ani este prevăzută pentru falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale, iar aceasta creşte până la 7 ani în situaţia introducerii în uz sau „folosirea unui program informatic care alterează înregistrea ori însumarea rezultatelor obţinute în secţiile de votare”. Tot cu 7 ani de închisoare se sancţionează şi introducerea de date, informaţii sau proceduri care duc la alterarea sistemului informaţional naţional necesar stabilirii rezultatelor alegerilor. Infracţiunile electorale enumerate mai sus sunt completate de fapte contra ordinii şi liniştii publice ce ţin de constituirea unui grup infracţional organizat şi instigare publică. În ambele situaţii vorbim de de pedepse ce pot atinge 5 ani de închisoare.

 

Românii îşi aleg mâine un nou preşedinte pentru o perioadă de cinci ani, al patrulea de după Revoluţie

 

3.113.651

Acesta este numărul total al alegătorilor din Regiunea de Nord-Est. Raportat la întreaga populaţie, cetăţenii cu drept de vot reprezintă aproape 84%. Institutul Naţional de Statistică a comunicat o populaţie de 3,71 milioane în cele şase judeţe ale regiunii pentru anul 2014

 

3.320

Acesta este numărul de secţii de votare amenajate în Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui

 

1.518.059

Acesta este numărul de alegători care s-a prezentat la urne în Regiunea de Nord-Est în primul tur al prezidenţialelor
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei