10 beneficii ale consumului de peste si fructe de mare. Vezi si care sunt efectele negative ale acestor alimente
Dimensiune font:
Pestele este un aliment foarte hranitor si, fiind o sursa excelenta de proteine cu putine calorii, este mai bun decat orice alt tip de carne. Carnea de peste este gustoasa, usor digerabila (pentru ca nu contine tesut colegen fibros) si, desi are mai putine proteine decat carnea de vita, contine toti aminoacizii esentiali. Pestele, dar si fructele de mare sunt o sursa de vitamine (A, B12, D, E) si minerale (fosfor, iod, potasiu). Mai mult, grasimea de peste - variabila de la o specie la alta, nu este periculoasa; aceasta este bogata in acizi grasi esentiali omega 3 si 6. Iata cateva beneficii ale consumului de peste si fructe de mare:
1. Pestele scade riscul bolilor cardiovasculare
Acizii grasi omega 3 ajuta la mentinerea sanatatii inimii, de aceea, in special cei care sufera de boli cardiovasculare trebuie sa includa in dieta lor carnea de peste. Cercetarile au aratat ca acizii grasi omega 3 scad riscul de aritmii (batai anormale ale inimii), care pot duce la moarte subita, ajuta la scaderea trigliceridelor si reduc usor tensiunea arteriala.
De asemenea, acizii grasi omega 3 reduc riscul de tromboza (cheaguri de sange), dementa, artrita, astm si boli de rinichi.
2. Scade riscul de ateroscleroza
Uleiurile esentiale fluidifica sangele si diminueaza efectele inflamatorii, scazand riscul de ateroscleroza si aterogeneza.
3. Amelioreaza poliartrita
Datorita acizilor grasi esentiale, omega 3 si omega 6, consumul de peste duce la ameliorarea simptomelor poliartriteti reumatioda si creste imunitatea
4. Previne osteoporoza
Pestele gras contine vitamina D, esentiala in absortia si fixarea calciului in oase. In felul acesta previne osteoporoza.
5. Buna sursa de calciu
In special pestii mici (sardine, hamsii, ansoa), mancati cu tot cu oase, sunt o buna sursa de calciu. De asemenea, conservele de peste, dar si fructele de mare sunt foarte bogate in calciu.
6. Previne anemia
Fierul din peste este mult mai bine absorbit decat fierul din vegetale. Iar daca este asociat si cu lamaia, gradul de absorbtie este si mai mare.
7. Ajuta la buna functionare a creierului si imbunatateste memoria
Cercetatorii au constatat ca pestele gras ajuta memoria, iar la persoanele care mananca peste cel putin o data pe saptama, probabilitatea de a dezvolta boala Alzheimer este semnificativ mai redusa decat in cazul persoanelor care nu consuma peste.
8. Mentine sanatatea ochilor
Acizii grasi omega 3 contribuie la mentinerea sanatatii tesutului cerebral si a retinei.
9. Fructele de mare impiedica absorbtia substantelor chimice
Fructele de mare fiind foarte bogate in minerale si nutrienti impiedica absorbtia substantelor chimice, dar totodata au si capacitatea de a detoxifica organismul si elimina metalele grele. De asemenea, intaresc sistemul imunitar. Nutritionistul Gillian McKeith mentioneaza in cartea sa "Living food for health" ca fructele si algele de mare contin minerale-cheie care nu au fost gasite in compozitia altor plante sau alimente.
In plus, sunt sarace in calorii, bogate in proteine si minerale, de aceea sunt recomandate in dieta.
10. Fructele de mare previn disfunctiile erectile
Stridiile au proprietati afrodisiace deoarece stimuleaza eliberarea de hormoni sexuali, iar continutul crescut de zinc asigura o buna calitate a spermei. Mai mult, fructele de mare ii ajuta pe barbatii care au probleme cu erectia. Acestea contin L-Arginina, un aminoacid care actioneaza asupra organismului barbatilor, ajutand erectia.
Potrivit cercetatorilor americani, acest aminoacid creste nivelul de acid nitric, care relaxeaza vasele de sange, facand posibil ca o cantitate mai mare de sange sa circule catre penis. Pentru a nu avea disfunctii erectile si a se bucura de partide de sex de durata, oamenii de stiinta recomanda utilizarea a cel putin trei grame din acest aminoacid zilnic.
Consum de peste si fructe de mare are insa si efecte negative:
- crevetii sunt bogati in calciu, dar si in colesterol, insa acest colesterol nu duce la cresterea colesterolului din sange;
- produsele din apa pot contine uneori cantitati toxice de mercur, dar si alte metale sau substante chimice industriale; evitati sa mancati carne de rechin si peste-spada, aceste tipuri de peste fiind cele mai contaminate;
- pestele sarat si afumat este contraindicat persoanelor cu hipertensiune arteriala sau boli hepatice;
Nutritionistii ne recomanda sa consumam peste (in special peste gras) cel putin de doua ori (doua portii) pe saptamana. Alegeti peste gras si cu un continut ridicat de acizi omega 3, precum hering, somon, macrou, pastrav, sardine sau ton. Nu toti pestii sunt la fel, tipul de peste si modul in care acesta este gatit fiind foarte important. De exemplu, somonul la cuptor sau fript este o alegere mai buna decat codul prajit in ulei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau