15 lucruri despre sarcina pe care nu ti le spune nimeni

default

Dimensiune font:

| 31-07-2013 19:12

Multe femei isi incep sarcina si cele 9 luni de graviditate cunoscand doar versiunea simplista populara: testul de sarcina pe care ai urinat iese pozitiv, apoi ai greturi, apoi sanii se maresc, burta creste, apa se rupe dupa 9 luni, sotul se agita si te duce la spital si gata, ai nascut copilul. Dar multe, foarte multe din aceste scenarii nu sunt realiste. Multe alte intamplari si trairi au loc, multe experiente te schimba pentru totdeauna.

 

Iata 15 din cele mai importante schimbari pe care o femeie le are pe durata sarcinii si pe care e bine sa le stie inainte de a porni in marea aventura a vietii sale: graviditatea.

Iti vei judeca partenerul mult mai aspru

Dupa ce afli ca esti gravida, sotul tau nu mai este doar tipul dragut caruia esti dispusa sa ii tolerezi aproape orice, el devine tatal copilului tau. Ori de cate ori te izbesti de dezordinea pe care o lasa in urma lui, te vei panica ca acest om poate ca nu este in stare sa fie suficient de organizat ca sa iti ofere tie si copilului tau stabilitatea dorita. Ori de cate ori il vei vedea tolanit pe canapea uitandu-se la meci fara sa te ajute la treburi, te vei intreba “oare acesta va fi viitorul model masculin al copilului meu?”. Defectele lui vor fi amplificate in mintea ta, desigur doar pentru ca esti gravida si ceva mai pretentioasa decat odinioara.


Dar in egala masura te vei simti mult mai aproape de el

Tu si partenerul tau ati creat impreuna o fiinta umana pe care nu o cunoasteti inca dar care va va lega pe viata. Gandul acesta poate fi infricosator dar in egala masura si foarte plin de entuziasm. Te intrebi: oare bebe va avea ochii lui? El se intreaba: oare bebe va avea zambetul ei? Impreuna va ganditi la concediile viitoare si provocarile pe care le veti trai impreuna: primul dinte, prima zi de gradi, primul 8 martie cand copilul ureaza “la multi ani, mami”. Chiar daca sunteti impreuna de ani buni, asta inseamna sa deveniti o familie. Impreuna. Iar asta iti vine sa iti coplesesti partenerul cu multe imbratisari.


Vei oscila intre a fi excitata sau nu

Intr-un minut esti gata de actiune, sanii sunt mariti, parul iti straluceste, pielea radiaza lumina. Te simti ca Mama Natura, chiar ca o zeita! Iar partenerul tau este cu totul de acord cu acest lucru. In minutul urmator, incepi sa te gandesti la bebelus. Ti se pare ciudat sa faci sex in timp ce bebe inocent este in burta. Daca cumva va fi lovit accidental de miscarile partenerului? Si, in plus, te simti cam obosita. Si grasa. Hmmm…lasam pe maine, poate… da?


Este greu sa nu iti doresti sa fie ori fata ori baiat

Poti sa iti spui de cate ori vrei ca nu conteaza sexul bebelusului, important este sa fie sanatos. Si evident ca este adevarat. Dar in taina tot speri sa fie ori fata ori baiat, in functie de cum iti zboara imaginatia sau cum crezi ca te-ai descurca mai bine. Te gandesti ca nu cumva sa izbucnesti in plans daca copilul va avea sexul opus fata de ce iti doresti. Nu are legatura cu iubirea ta pentru copilul tau. Iti vei adora copilul dar ai fost atasata de o anumita imagine si poti suferi dupa imaginea in sine. Iti va trece, dar cand alte femei vor povesti ca s-a nascut sexul de copil dorit de ele, tot vei avea o mica strangere de inima.


Primele trei luni pot fi grele

Momentul in care afli ca esti gravida este de o fericire foarte mare, mai ales daca ti-ai dorit acest lucru. Dar dupa aceea, devine o provocare sa treci de primele trei luni. Intai, apare raul diminetii. Apoi, exista riscul pierderii sarcinii in primul trimestru – 15% din sarcini sfarsesc asa. Mai mult de 80% din pierderi au loc in primele 12 saptamani. Nu e de mirare de ce multe femei gravide simt ca nu se pot bucura pe deplin de sarcina decat cand se vad cu bine in al doilea trimestru. Daca ai mai pierdut sarcini, vei sta cu inima cat un purice pana treci de primele 12 saptamani, dupa care poti rasufla usurata caci trec riscurile pierderii sarcinii.

Tot in primul trimestru e momentul sa te gandesti la toate acele decizii mai dure: sa decizi ce teste de genetica sa faci, sa te uiti la riscurile implicate, sa te gandesti ce disponibilitate ai sa traiesti cu un copil care se poate naste cu o anormalitate. Toate acestea iti cam iau din bucuria graviditatii. Dupa ce treci de ele, te mai relaxezi un pic.

Nasterea in sine nu este singura parte dureroasa din sarcina

Pe masura ce uterul creste de la dimensiunea unui mar la cea a unui pepene, incep sa apara diverse dureri in corp, unele destul de intense in zona pelviana. Pe unele femei le dor soldurile, altele fac crize de sciatica. Unele simt niste dureri ascutite ca niste taieturi in abdomenul inferior, din cauza durerilor de ligamente, inevitabile din cauza cresterii in marime si greutate a uterului care forteaza ligamentele sa se intinda. Durerea aceasta dureaza cateva minute, apoi trece, dar te poate trezi din somn, deci nu te speria.
Graviditatea devine identitatea ta

La inceput, dupa ce afli ca ai ramas gravida, nu iti vine sa spui tuturor pentru ca nu iti vine sa crezi ca s-a intamplat si esti si superstitioasa. Insa dupa ce incepi sa spui, bebelusul incepe sa ocupe un spatiu propriu in viata ta si a celor din jur. Bebeul devine identitatea ta pentru urmatoarele luni si este unicul subiect despre care ai disponibilitatea sa vorbesti non stop. Nu este nimic rau in asta, insa fii pregatita intrucat de indata ce ti se vede burta, chiar si daca nu vrei, multi din jur vor discuta cu tine numai despre sarcina ta, coplesindu-te cu intrebari pentru care uneori chiar nu ai pic de chef.

 

 

Te vei intreba constant daca acea scurgere vaginala este normala

Adevarul este ca nimic din ce vezi pe lenjeria intima nu trebuie sa te surprinda. Va creste o secretie alba laptoasa (leucoree) pentru ca trupul produce mai mult estrogen care duce la mai multe secretii din cervix si peretii vaginali. Aceasta scurgere poate avea un usor miros iar tu crezi ca toti din incapere il depisteaza. Nu uita ca la gravide mirosul oricum este dezvoltat peste medie.
Vei fi obsedata de bataile din picioare ale bebelusului

Cand bebeul nu da cu sutul pentru o perioada mai lunga de timp, te panichezi. Dai tu cu mana in burta, il strigi pe bebe sa dea un semn de viata. Sari intr-un picior, il agiti ca sa raspunda prin deliciosul sut. Cand el raspunde, esti in culmea fericirii. In schimb, sunt momente cand tu dormi si bebeul este in mijlocul antrenamentului la karate, asa iti pare. Aceasta e prima ta lectie importanta despre bebei: rar fac ce vrei tu sa faca si cand vrei tu sa faca.


Constipatia devine o problema serioasa

Din pacate, constipatia isi arata chipul urat in timpul sarcinii. Asigura-te ca mananci suficiente fibre si ca bei litri intregi de apa pe zi ca sa ajuti la miscarea din intestine. Hemoroizii pot sa apara acum din pricina presiunii uterului in crestere. Nu sunt deloc placuti si uneori nu poti scapa de ei pana nu trece sarcina.

Si dupa nastere, drumul la toaleta pentru nevoia mare pare un camp de lupta. Probabil ca iei doctorii antiinflamatoare care cauzeaza constipatie din nou. In plus, toata munca de la nastere a lasat ceva urme in zona… Nu te ingrijora, totul trece dar trebuie sa ai grija de tine si din acest punct de vedere si mai ales sa nu fii luata prin surprindere.

Sigur o sa mananci ceva ce nu ai voie

Oricat esti de grijulie, in mod inevitabil se poate intampla sa pui gura pe ceva ce nu ar trebui. De exemplu, acea prajitura tiramisu era asa de delicioasa incat tarziu ai realizat ca era facuta cu oua crude… Te vei panica daca patesti asa ceva, ai tendinta sa te fortezi sa vomiti, insa sunt sanse foarte mari ca sa nu patiti nimic nici tu si nici bebeul. Atat ca e bine sa fii atenta data viitoare.

Vei avea vise ciudate

Undeva cam pe la jumatatea graviditatii, poti descoperi ca ori de cate ori inchizi ochii, incepi sa visezi lucruri extrem de ciudate, fie secvente din filme porno, fie imagini pline de aventuri care nu iti caracterizau viata. Unele vise pot parea extrem de reale pentru ca sunt rezultatul subconstientului care este bombardat de anxietatile tale pe tema nasterii. Nu lua in seama visele neplacute, nu reflecta realitatea ta si nici nu anunta intamplari negative care pot veni.
Vei avea permanenta senzatie de caldura

Cand esti gravida, poti simti ca este vesnic prea cald. Cantitatea de sange care iti circula prin corp creste permanent iar in preajma saptamanii 32 aproape ca se dubleaza fata de cantitatea dinainte de a ramane gravida. Asta duce la o stare de fierbinteala permanenta, plus ca poti transpira mult.

 

 

Toanele tale nu vor fi doar fluctuante, ci chiar agresive

In timpul sarcinii, hormonii tai o vor lua razna, asa incat asteapta-te sa ai diverse toane iesite din comun si stari emotionale puternice indeosebi in primul si ultimul semestru. Lacrimile iti pot sari spontan din ochi fara motiv sau cand te uiti la un film banal. Orice subiect care tine de relatia mama-copil te face sa plangi in hohote de emotie. Daca te surprinzi plangand din cele mai nesemnificative cauze, vei sti ca esti gravida cu adevarat.


Ideea de a avea o nastere perfecta te va intimida

Asa cum exista presiunea populara sa ai lapte din belsug sa alaptezi sau sa scapi repede de kilogramele in plus acumulate pe timpul sarcinii, la fel exista si presiunea psihologica de a-ti dori sa ai o nastere perfecta. Unele femei se pregatesc pentru nasterea epidurala, altele vor sa nasca sub apa. Insa socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ intrucat la fata locului, multe femei ajung la cezariana. Interventia chirurgicala nu este una usoara si multe femei se pot simti deprimate ca nu au fost in stare sa nasca natural. Orice traire pe marginea acestui subiect este normala, insa nu exista esec sau ratare ci doar faptul ca tu si copilul sunteti sanatosi.

Sursa: sfatulparintilor.ro
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei