5 trucuri să rămâi în formă după masa de Crăciun

0000   0141700

Dimensiune font:

| 25-12-2022 11:06

Perioada dintre Crăciun și Anul Nou este un câmp minat de mâncare, festivități și alcool care te poate scoate din ritmul obișnuit. Specialiștii au o serie de recomandări pentru a nu avea probleme de sărbători, scrie Adevărul.


Iată cinci dintre ele.
 

 

1. Fă alegeri inteligente pentru alimentație!

Vei avea multe obligații în perioada vacanței, dar mâncatul în exces la fiecare petrecere sau cu familia nu este una dintre ele.

„Dacă mergi la cină sau la o petrecere de sărbători, strică-ți mai întâi pofta de mâncare”, ne sfătuiește Arămescu Anca - doctor specialist în Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

În acest fel, este mai puțin probabil să te arunci în toate bunătățile de sărbători.

Ia o gustare cu aproximativ o oră înainte, pentru a nu ajunge înfometat la masa de sărbători. „Când ți-e foame, tinzi să iei decizii proaste în ceea ce privește mâncarea. Așa că ia o gustare, de preferat proteică (pentru mai multă sațietate) și acordă-ți timp să vezi ce alimente sunt disponibile și să faci alegeri în funcție de ceea ce ai poftă și de ceea ce dorești de fapt”, spune Dr. Arămescu.

„Recomandat este să umpli jumătate din farfurie cu legume de fiecare dată. Apoi ia cealaltă jumătate din farfurie și împarte-o în sferturi. Un sfert pentru carbohidrați și un sfert pentru proteine. Acestea sunt porțiile perfecte pentru a te satisface, fără să te simțit plin după masă“, transmite AIPNSF.

2. Hidratează-te!

Întotdeauna auzim la televizor fraza: consumă cel puțin doi litri de lichide pe zi. Însă, această fraza nu se referă la alcool sau băuturi carbogazoase. Lichidele se referă la apă sau ceai, fără băuturi alcoolice sau cu zahar în ele.

„Fără o hidratare adecvată, simțim adesea foame si oboseala”, a menționat Dr. Anca Arămescu.

„Acest lucru ne poate face să sărim peste orele de activitate fizica, să gustăm alimente nesănătoase și să exageram cu aportul de cofeină. Pentru a evita toate acestea, asigură-te că bei 33 ml/kg corp de apă pe zi”, susține dr. Arămescu

De asemenea, este o bună practică să stabiliți limite pentru băuturile alcoolice. „Limitează-ți aportul de calorii goale, cum ar fi alcoolul, care este zahăr pur și nu are valoare nutrițională. Alcoolul face parte din «spiritul» sărbătorilor. Sugestia mea este să vă limitați cantitatea și la fiecare pahar de alcool, sa consumați două pahare de apa plata”, recomanda dr. Arămescu.

3. Ai grijă la odihnă și somn!

Un somn odihnitor nu se simte doar fabulos. Te pregătește pentru succes.

„Somnul suficient este esențial pentru o bună dispoziție, o sănătate bună și o perspectivă bună – exact ceea ce îți dorești în timpul sărbătorilor”, spune Iulian Dinu – președintele AIPNSF si Kinetoterapeut și Preparator Fizic cu o experiență de peste 15 ani în domeniu.

„Chiar dacă ai planuri de călătorie de vacanță, asigura-te că îți faci timp pentru somn. Reține că este esențial sa fii consecvent, așa că fă tot posibilul să îți menții orele obișnuite de somn și de trezire, chiar și atunci când călătorești”, spune Iulian.

Sărbătorile ne vor lăsa pe mulți dintre noi obosiți, ceea ce nu este bun pentru corpul nimănui.

Oricât de ocupat ai fi, nu sta mai târziu și nu te trezi mai devreme pentru a face mai multe. Ar fi mai bine să dormi noaptea. O persoană bine odihnită face mai mult și o face mai bine decât o persoană lipsită de somn.

4. Mișcarea nu se face doar în sala de fitness!

Chiar dacă în perioada sărbătorilor, cei mai mulți dintre noi plecăm în concedii, vacante în afara orașului, lipsa unei săli de fitness nu trebuie să fie o scuză pentru a nu face mișcare.

„Sezonul sărbătorilor este plin de călătorii, pe măsură ce mergem din oraș în oraș pentru a ne întâlni cu prietenii și familia”, spune Iulian Dinu.

Ca atare, accesul la sala de sport poate fi dificil. În loc de sală, poți face plimbări în natură, de minim 30 de minute pe zi, poți face exerciții cu greutatea propriului corp în casa: Asociația Internațională de Psihologie, Nutriție, Sport și Fitness pune la dispoziția tuturor celor interesați o broșură gratuită de antrenamente pe care le poți face din confortul casei tale.

5. Motivația este strâns legata de rezultatele tale!

Este normal și omenesc sa iei câteva kilograme în perioada sărbătorilor, dar asta nu înseamnă ca este un sfârșit de lume.

Nu trebuie sa ne demotivăm și să ne delăsăm dacă vedem ca am acumulat câteva kilograme în plus. Din contra, trebuie sa ne motivam sa revenim pe traseul cel bun, sa reluam stilul de viața sănătos si sa scăpăm de kilogramele luate.

„Cel mai bine este să previi decât să tratezi. Pe acest principiu am mers dintotdeauna. Decât să te chinui să dai jos kg acumulate de sărbători, nu mai bine ai grijă la alimentație, nu faci excese și rămâi pe drumul cel bun? Nu spun să nu ne atingem de sarmale sau cozonac, dar trebuie să le mâncam cu cap, să nu exagerăm și cu siguranță nu vom avea probleme“, spune Iulian Dinu. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cătălin Cîrstoiu intervine în cazul lui Florin Piersic: 'Părerea mea e că trebuie tratat într-un spital mare / I-am trimis un mesaj directorului de la Balș'
11/05/2024 11:17

Cătălin Cirstoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgentă Bucuresti, a oferit comentarii cu privire la starea de sănătate a actorului Florin Piersic care a fost transferat de la Institutul de Boli Infe ...

Ciocolată retrasă urgent de la vânzare. Nu o consumați! Prezintă pericol pentru sănătate
10/05/2024 22:46

Un sortiment de ciocolată cu lapte a fost retras de pe pietă din cauza etichetării gresite. S-a descoperit că aceasta ar putea fi periculoasă pentru sănătate. Producătorul a decis rechemarea a cinci lot ...

Monica Pop spune ce nu s-a văzut în cazul lui Florin Piersic: 'Ei l-au ținut în viață!'
10/05/2024 18:54

Doctorul Monica Pop spune ce nu s-a văzut in cazul lui Florin Piersic. Managerul Spitalului de Oftalmologie Lahovari spune cine sunt adevăratii eroi, care l-au tinut in viată pe marele actor. „Nimeni nu s ...

Gheorghe Piperea: În urmă cu trei ani, șeful AstraZeneca, Pascal Soriot, spunea că guvernele trebuie să zdrobească știrile false de la anti-vacciniști și să oblige toată lumea la injectare
10/05/2024 15:42

In urmă cu trei ani, seful AstraZeneca, Pascal Soriot, spunea că guvernele trebuie să zdrobească stirile false de la anti-vaccinisti si să oblige toată lumea la injectare, căci numai vaccinul poate opri ...

Spitalul Foișor, informații de ultimă oră despre Florin Piersic, după ce a fost operat de urgență; acum este la ATI
09/05/2024 20:25

Actorul Florin Piersic a fost transferat, joi, la Spitalul de Ortopedie "Foişor", unde a fost supus unei interventii chirurgicale de urgentă. Artistului i-a fost extrasă proteza de genunchi şi i s-a implant ...

Florin Piersic, transferat în stare gravă la Spitalul „Foișor” din București
09/05/2024 16:47

Marele actor Florin Piersic a fost transferat, in „stare generală gravă” la Spitalul Clinic de Ortopedie-Traumatologie si TBC Osteoarticular „Foisor” din Bucuresti, a anuntat institutia medicală, int ...

În fiecare an, aproape o mie de femei mor de cancer ovarian
08/05/2024 14:45

În Romania, 1.800 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer ovarian si mai mult de jumătate dintre ele pierd lupta cu boala. Global Cancer Observatory atrage atentia că fenomenul este ingrijorător si ...

Cardul național de sănătate se mută pe telefon. Medicii de familie: „Alte cheltuieli!”
08/05/2024 09:50

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a anuntat că sistemul cardului national de sănătate urmează să fie refăcut, deoarece este invechit tehnic. Mai mult, cardul va fi disponibil inclusiv in format elect ...

De sărbători, românii au sunat la 112 de aproape 160.000 de ori!
08/05/2024 09:36

În perioada 1 – 6 mai, la nivel national, operatorii STS au preluat si procesat 159.660 de apeluri primite la numărul de urgentă 112. Dintre acestea, 59,11% (94.383) au reprezentat cazuri de urgen ...

Aparatură pentru amenajarea unui cabinet stomatologic - Ce nu trebuie să-ți lipsească
08/05/2024 09:35

Aparatură pentru amenajarea unui cabinet stomatologic - Ce nu trebuie să-ti lipsească Amenajarea unui cabinet stomatologic este un proces complex care presupune atentie sporită la detalii si o intelegere ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei