”Aurul din bucătărie”: Ceaiul care vindecă răceala mai repede și îmbunătățește circulația sângelui

22

Dimensiune font:

| 29-11-2022 17:39

Ceaiul de ghimbir cu miere, consumat cu moderație, are numeroase beneficii asupra sănătății noastre, datorită efectelor antioxidante, antiinflamatoare, antistres și antivirale.

Îl numim aurul din bucătărie nu doar datorită culorii sale, ci și datorită multiplelor beneficii pe care le are pentru sănătatea noastră. Ghimbirul nu este printre cele mai populare condimente la noi în țară, însă în bucătăria vestică este un ingredient esențial pentru multe preparate, în special în combinație cu usturoiul.

Ghimbirul oferă o savoare deosebita mâncării, însă este și unul dintre cele mai apreciate tipuri de infuzie. Ceaiul de ghimbir este puternic aromat și are tot atâtea calități ca și rădăcină din care este extras. Pentru a păstra cât mai multe dintre acestea, este de preferat să realizați infuzia folosind ghimbir ras, în locul pliculețelor cu ceai disponibile în comerț.

Puteți păstra ghimbirul în frigider chiar și o luna sau îl puteți congela, pentru a-l avea la îndemână oricând aveți nevoie de un ceai de ghimbir.

Iată ce beneficii are pentru sănătate ceaiul de ghimbir!

Răceala se vindecă mai repede

Nu mai este demult un secret că ceaiul de ghimbir este în top 10 cele mai recomandate remedii pentru răceală și gripa. Acest lucru se datorează conținutului foarte mare de antioxidanți, dar și aromei sale puternice. Luptă cu bacteriile și virusurile, este expectorant și antifebril.

Ceaiul de ghimbir decongestioneaza nasul și sinusurile, calmează durerea în gât, scade febra și este un foarte bun tonic, îmbunătățind starea generală a organismului.

Atenție, însă, la combinațiile cu analgezice nesteroidiene, deoarece poate interacționa cu substanțele din compoziția acestora și poate cauza sângerări, potrivit doc.ro.

De ajutor în indigestie

Din acest punct de vedere ghimbirul are și avantaje, dar și dezavantaje. Atunci când este consumat în exces, peste 3 căni de ceai zilnic, poate cauza probleme digestive, cum este indigestia. În cazul unui consum ținut sub control, are exact efectul contrar și te poate scapă de multe simptome neplăcute.

Ceaiul de ghimbir reduce balonarea și flatulență, calmează simptomele indigestiei și diareei și reglează tranzitul intestinal. În plus, ghimbirul are un puternic efect antispatic și protejează mucoasa gastrica. Poate fi consumat și după mesele grele, bogate în proteine și carbohidrați sau de către persoanele cu o digestie lentă și dificilă.

Efectul antiinflamator reduce durerea

Ceaiul de ghimbir poate lua cu succes locul antiinflamatoarelor nesteroidiene, precum acestea, pentru dureri de slabă și medie intensitate. Te poate ajuta în cazul durerilor de cap, musculare, menstruale și articulare. Singura regula este să nu îl combini cu medicamente, ci să te bazezi doar pe efectele lui.

Taie câteva felii de ghimbir fără coajă și pune-le într-un vas cu un litru de apă clocotită, așteaptă 15 minute, apoi bea infuzia pe tot parcursul zilei, completând cu apa plată necesarul de hidratare. Poți face acest tratament timp de 3-4 zile, o dată pe lună, în perioada menstruală sau când durerile articulare se acutizează.

Un sistem imunitar mai puternic

Ceaiul de ghimbir întărește sistemul imunitar prin concentrația de antioxidanți și substanțe active. Ghimbirul este bogat în potasiu, zinc, calciu și magneziu și vitaminele B6, C și D. Este important să știi că ghimbirul reduce semnificativ stresul și oboseala, unii dintre cei mai mari dușmani ai unui sistem imunitar sănătos.

Adaugă două lingurițe de suc de lămâie în ceaiul tău de ghimbir și vei obține o poțiune magică pentru imunitate, pe care o poți folosi regulat pe toată durata sezonului rece.

Circulația sângelui este îmbunătățită

Ceaiul de ghimbir are efecte miraculoase și asupra circulației sângelui. Ajută la oxigenarea creierului și, implicit, la lupta cu stresul, o memorie mai bună și o atenție crescută. Păstrează vasele de sânge sănătoase și te poate scapă de problemele circulatorii, din cauza cărora ai mereu mâinile și picioarele reci. Mai mult decât atât, unele studii au demonstrat o creștere a nivelului de eritrocite în cazul persoanelor care beau ceai de ghimbir. Eritrocitele sunt globulele roșii din sânge, care transportă oxigenul molecular între țesuturile organelor.

Reduce depresia și îmbunătățește somnul

Studiile arată că o ceașcă de ceai de ghimbir, dar și produsele de ghimbir ameliorează eficient starea de oboseală și depresie și îmbunătățește calitatea somnului la pacienții cu sindrom de oboseală cronică 2. Starea de oboseală din timpul zilei este relevantă pentru calitatea slabă a somnului și starea de depresie. Includerea ghimbirului în dieta stimulează producția de hormoni ai fericirii (serotonină și dopamină), ajutându-vă să vă mențineți pozitivi și să luptați cu oboseala mentală.

Aliat în lupta cu kilogramele

Ghimbirul poate juca un rol în pierderea în greutate, conform studiilor efectuate la oameni și animale. O analiză din 2019 a concluzionat că suplimentarea cu ghimbir a redus semnificativ greutatea corporală, raportul talie-șold la persoanele supraponderale sau obeze 3.

Un studiu din 2016, efectuat pe 80 de femei cu obezitate, a constatat că ghimbirul ar putea ajuta, de asemenea, la reducerea indicelui de masă corporală (IMC) și a nivelului de insulină din sânge. Nivelurile ridicate de insulină din sânge sunt asociate cu obezitatea. Totuși, dovezile în favoarea rolului ghimbirului în prevenirea obezității sunt mai puternice în studiile pe animale.

Șobolanii și șoarecii care au consumat apă de ghimbir sau extract de ghimbir au văzut în mod constant scăderi ale greutății lor corporale, chiar și în cazurile în care au fost hrăniți și cu diete bogate în grăsimi.

Capacitatea ghimbirului de a influența pierderea în greutate poate fi legată de anumite mecanisme, cum ar fi potențialul său de a ajuta la creșterea numărului de calorii arse sau la reducerea inflamației.

Contraindicațiile ceaiului de ghimbir

Deși lista de beneficii este bogată, ceaiul de ghimbir are și câteva riscuri, în special atunci când este consumat foarte concentrat și în cantități mari, zilnic. Nu trebuie să folosiți mai mult de 100 de grame de ghimbir pe parcursul unei zile. Cantitatea ideală pentru infuzie este de 2-3 linguri (40 – 60 grame) de ghimbir ras la un litru de apă.

Un consum mare de ghimbir poate cauza probleme digestive, precum diareea sau senzația de vomă. Din cauza efectului tonic, ceaiul de ghimbir poate cauza insomnie, de aceea se recomandă să nu îl consumăm după ora 4 după-amiază.

Consumul de ceai de ghimbir în cazul diabeticilor este încă sub semnul întrebării. Deși unii specialiști spun că nu exista riscuri, au existat cazuri în care un consum prea mare de ceai de ghimbir a scăzut nivelul de glucoză din sânge.

Ghimbirul este un bun decongestionant și antiinflamator, dar în același timp fluidizează sângele, ceea ce poate reprezenta o problemă pentru pacienții care suferă de boli ale sângelui.

Și cei cu hipertensiune trebuie să discute cu medicul înainte de a consuma ceai de ghimbir, pentru că asociat cu medicamentele pentru hipertensiune, poate crește efectul acestora atât de mult, încât tensiunea să fie mult prea mică.

Ghimbirul poate reduce tensiunea arterială într-un mod similar cu unele medicamente pentru tensiunea arterială și bolile de inimă. Consumul de ghimbir împreună cu aceste medicamente poate duce la scăderea prea mică a tensiunii arteriale sau poate provoca bătăi neregulate ale inimii.

Un alt efect neplăcut al ceaiului de ghimbir este că poate îngreuna efectul anesteziei și este contraindicat persoanelor care urmează să se opereze.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Margarină sau unt? Răspunde dieteticianul
18/05/2024 00:19

Stim că margarina, ca si untul, este o substantă grasă. Dar e mai putin cunoscut care este cea mai bună pentru organism. „Grăsimile sunt adesea intelese gresit si simplificate excesiv, chiar si de că ...

Tusea convulsivă și sugarii. Primele decese
18/05/2024 00:18

Tusea convulsivă a provocat decesul a doi sugari, anuntă Institutul National de Sănătate Publică.Este vorba despre doi sugari: unul de 4 luni, din Bucuresti, vaccinat corespunzător varstei, cu 2 doze de ...

Cancerul ovarian, în creștere! Atenție la simptome!
18/05/2024 00:17

Incidenta cancerului ovarian, cel mai letal dintre cancerele detectate la femei, este in crestere. Anual, in tara noastră, sunt diagnosticate aproximativ 1.800 de femei cu acest tip de cancer si mai mult de ju ...

ANSVSA trebuie să facă ordine pe piața suplimentelor alimentare, spune prof. Ion Fulga
18/05/2024 00:14

Pentru a face ordine piata suplimentelor alimentare, ANSVSA trebuie să monitorizeze aplicarea prevederilor Directivei europene in acest domeniu , a precizat prof.univ.dr. Ion Fulga, seful catedrei farmacologi ...

S-au găsit 'vinovații' pentru cheagurile de sânge în urma vaccinării anticovid: Victimele erau predispuse genetic
17/05/2024 21:28

Cheaguri de sange care au cauzat moartea in urma vaccinării cu anticovid cu vaccinuri Johnson & Johnson (J&J) şi AstraZeneca au fost cauzate de o reacţie autoimună la care sunt predispuse anumite pe ...

Minciunile oamenilor de știință cu privire la pandemia COVID-19. Virusul care a omorât milioane de oameni, posibil creat de om
17/05/2024 18:46

Un articol de opinie publicat recent in New York Post sustine că există noi dovezi care ar putea clarifica originile pandemiei de COVID-19, sugerand că oamenii de stiintă au ascuns adevărul despre virus. C ...

AREST la domiciliu pentru medicul de la Institutul Oncologic Bucureşti care ar fi uitat o compresă într-o pacientă
17/05/2024 16:46

Chirurgul de la Institutul Oncologic Bucuresti suspectat că a uitat o compresă intr-o pacientă pe care a operat-o a fost plasat sub arest la domiciliu. Medicul este cercetat pentru ucidere din culpă, in co ...

Două doctoriţe de la Spitalul Clinic CF2 din Bucureşti au fost trimise în judecată. Au falsificat un diagnostic
17/05/2024 13:33

Două doctoriţe de la Spitalul Clinic CF2 din Bucureşti au fost trimise in judecată de Parchetul de pe langă Judecătoria Sectorului 1 pentru săvarşirea infracţiunii de fals intelectual, fiind acuzate c ...

Un chirurg de la Institutul Oncologic, cercetat pentru ucidere din culpă. O pacientă a decedat din cauza unei comprese uitate în abdomen
15/05/2024 14:27

Politistii din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale din Targoviste, sub conducerea unui procuror de la Parchetul de pe langă Judecătoria Targoviste, au efectuat miercuri, 15 mai, două perchezitii Ins ...

Alertă în Europa: comprimatele de Ecstasy Donkey Kong, un pericol letal pentru consumatori. „Se distribuie în apropierea festivalurilor”
15/05/2024 13:41

Dealerii de droguri sunt tot mai inventivi atunci cand vine vorba de atragerea noilor consumatori. De aceea, pe piata drogurilor a apărut un nou tip de comprimat, ce poartă numele personajului Donkey Kong, di ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei