„Morcovii ucigători" pot combate COVID
Dimensiune font:
Un antiviral bazat pe un compus dintr-o plantă otrăvitoare pare să fie eficient împotriva tuturor variantelor cunoscute de SARS-CoV-2.
Agentul antiviral pe bază de plante, thapsigargin (TG), este derivat dintr-un grup de plante otrăvitoare cunoscute sub numele de Thapsia villosa – „morcovii ucigători”. Acest compus pare să fie eficient împotriva tuturor variantelor SARS-CoV-2, conform studiilor de laborator. Agentul TG este eficient inclusiv împotriva variantei Delta despre care se știe că se răspândește foarte rapid, arată Science Alert.
Un studiu publicat în luna februarie a demonstrat că TG poate fi eficient împotriva unei serii de virusuri. Conform unei noi cercetări, a aceleiași echipe de cercetători, confirmă că antiviralul este eficient împotriva tuturor variantelor de COVID.
În cadrul testelor efectuate în laborator pe culturi de celule, s-a demonstrat că dozele de TG administrate fie înainte de infecție, fie în timpul infecției active, au blocat și inhibat variantele SARS-CoV-2. Antiviralul a declanșat un răspuns protector larg și puternic.
„O singură doză de TG de amorsare înainte de infecție a blocat în mod eficient toate infecțiile cu o singură variantă și fiecare combinație (variantele AB, AD, BD) de coinfecție cu peste 95 % față de martori”, scriu cercetătorii în studiul lor.
TG pare să întrerupă unele dintre mecanismele pe care virusurile precum SARS-CoV-2 le deturnează în celulele gazdă pentru a se replica și a se răspândi în organism.
„Toate datele disponibile, în cazul virusului gripal, al virusului sincițial respirator și al coronavirusurilor, inclusiv SARS-CoV-2, indică faptul că TG nu împiedică intrarea virală, ci mai degrabă declanșează căi intracelulare pentru a inhiba replicarea virusului”, se arată în studiu.
Studiul a arătat că TG este eficient inclusiv împotriva tulpinei Delta, care se răspândește mult mai rapid decât variantele cunoscute până acum.
„Noul nostru studiu ne-a oferit o mai bună înțelegere a dominanței variantei Delta. Chiar dacă am arătat că această variantă este în mod clar cea mai infecțioasă și promovează producția altor variante în coinfecții, suntem încântați că am demonstrat că TG este la fel de eficientă împotriva tuturor acestora”, spune Kin-Chow Chang, profesor de medicină moleculară veterinară la Universitatea din Nottingham, Marea Britanie.
Deși vaccinurile reduc masiv riscul de a fi infectat cu SARS-CoV-2, ele nu reduc riscul în totalitate. În plus, există un număr substanțial de persoane care nu pot sau nu vor să accepte să se vaccineze pentru a se proteja împotriva virusului.
Ținând cont de acest lucru, găsirea unor noi tratamente pentru COVID-19 va rămâne o prioritate majoră pentru a controla pandemia globală. Nu este sigur că TG va fi la fel de eficient împotriva variantelor viitoare, dar semnele sunt bune.
Următorul pas este dezvoltarea efectivă unui tratament pe bază de TG, ceea ce, bineînțeles, va lua timp. Aceasta deoarece este un agent dezvoltat dintr-o plantă otrăvitoare și trebuie să se facă cercetări suplimentare pentru a-l transforma în ceva sigur pentru oameni.
Testarea pe culturi de celule și obținerea unor rezultate promițătoare nu reprezintă în niciun caz o garanție că acest antiviral va trece în cele din urmă de un studiu clinic.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau