Bolile de sezon fac ravagii la Iaşi EXCLUSIV
Dimensiune font:
Vara este anotimpul vacanţei, al concediilor, dar şi cel în care sănătatea este pusă la grea încercare, fapt admis şi de medici * anotimpul este prielnic apariţiei multor infecţii * în topul afecţiunilor resimţite de ieşeni se numără infecţiile digestive, infecţiile cutanate şi cele create de înţepăturile de insecte * de asemenea, pe timpul verii, multe boli se agravează, temperaturile ridicate creând un mediu propice dezvoltării microorganismelor
Mii de oameni au luat cu asalt spitalele ieşene în această vară, după ce s-au trezit cu tot felul de afecţiuni. Potrivit medicilor ieşeni, în top se numără infecţiile digestive, infecţiile cutanate, dar şi cele create de înţepăturile de insecte, întâlnite frecvent şi în rândul copiilor, nu doar al adulţilor. De asemenea, în acest sezon, mulţi au ajuns la spital cu bolile de care sufereau, dar în stare mai gravă, din cauza expunerii prelungite la soare, a deshidratării sau din cauza alimentelor păstrate necorespunzător.
Directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi, dr. Mihnea Hurmuzache, a precizat că vara, zilnic, zeci de oameni ajung la spital cu infecţii digestive şi respiratorii. „Infecţiile digestive sunt pe primul loc în acest sezon, pentru că oamenii mai mănâncă alimente ţinute necorespunzător şi fructe şi legume nespălate. Sunt mulţi care vin zilnic, iar în afară de acestea, sunt cazurile cu infecţii respiratorii, care nu sunt deloc puţine. Sunt multe pneumonii din cauza variaţiilor mari de temperatură. Oamenii stau la aer condiţionat, se spală cu apă rece şi apoi ajung la spital. De asemenea, infecţiile cu transmitere de la insecte, în special căpuşe, sunt des întâlnite”, a precizat directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase.
40 de copii pe zi cu infecţii digestive
Aceleaşi afecţiuni sunt în top şi la copii. Potrivit medicilor de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iaşi, zeci de micuţi ajung în fiecare zi la spital cu infecţii digestive. „Afecţiunile digestive sunt cel mai des întâlnite în această perioadă. Avem 30-40 de cazuri într-o singură zi. Urmează apoi infecţiile cutanate, dar mai puţine”, a precizat dr. Lucian Cernahoschi, purtător de cuvânt al Spitalului de Copii „Sf. Maria”. La rândul său, prof. dr. Evelina Moraru, şeful secţiei de Pediatrie II a spitalului, a precizat că infecţiile digestive şi cutanate sunt peste măsură, din cauză că micuţii consumă alimente necorespunzătoare. „Părinţii le dau alimente insuficient controlate calitativ, necorespunzătoare pentru anumite vârste şi conserve sau alimente nepăstrate corespunzător, iar asta nu e bine. Din această cauză sunt multe infecţii cutanate şi gastroenterite extrem de multe”, a precizat prof. dr. Evelina Moraru.
Alcoolul şi căldura le iau minţile
La Urgenţe, vara, medicii se confruntă cu sute de persoane cu traumatisme. Alcoolul şi temperaturile ridicate fac foarte multe victime în acest sezon, nefiind zi în care să nu ajungă la spital persoane bătute, căzute sau intoxicate. „Cei mai mulţi vin cu traumatisme, apoi cu patologie cardiovasculară, mai ales în contextul temperaturilor ridicate, dar şi cu patologie gastro-intestinală”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeşu, medic şef UPU-SMURD Iaşi. Zilnic, cel puţin 5 pacienţi ajung la spital cu diverse traumatisme.
De cealaltă parte, la Spitalul Clinic „Dr. C. I Parhon” şi la Spitalul de Recuperare ajung în special oameni ale căror boli se agravează vara. La Spitalul de Recuperare vin români plecaţi peste hotare, ale căror boli s-au agravat de la muncă. Potrivit medicului neurolog Doru Baltag, vin la spital în special oamenii ale căror artroze s-au agravat. La Spitalul „Parhon”, oamenii cu probleme la rinichi nu beau suficientă apă şi ajung apoi deshidrataţi pe mâna medicilor. „Cei mai mulţi pacienţi care se adresează acum în urgenţă la noi sunt cu colică renală şi litiază renală, infecţii de tract urinar şi insuficienţă renală acută, prin deshidratare. Colica renală se face tot prin deshidratare, la pacienţi care au piatră la rinichi, deci, deshidratarea e principala cauză”, a declarat dr. Ionuţ Nistor, purtător de cuvânt al Spitalului „Parhon”.
Medicii recomandă pacienţilor să aibă mare grijă la produsele pe care le consumă în această perioadă, şi mai ales la cele pe care le dau copiilor. O atenţie deosebită trebuie acordată produselor pe bază de lapte, care sunt extrem de sensibile. De asemenea, locul de unde sunt procurate e foarte important. Pentru a fi evitate infecţiile digestive e recomandată spălarea legumelor şi fructelor înainte de a fi consumate, fierberea laptelui nepasteurizat, evitarea consumului de apă din surse nesigure şi neachiziţionarea alimentelor de pe stradă. Totodată, mâncărurile trebuie consumate până la trei ore după preparare, în cazul în care nu pot fi păstrate la frigider. De evitat sunt şi consumul de alcool şi cafea, care deshidratează, precum şi expunerea prelungită la soare. Roxana NĂSTASĂ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau