Bolile de sezon fac ravagii la Iaşi EXCLUSIV

default

Dimensiune font:

| 28-07-2016 05:25

Vara este anotimpul vacanţei, al concediilor, dar şi cel în care sănătatea este pusă la grea încercare, fapt admis şi de medici * anotimpul este prielnic apariţiei multor infecţii * în topul afecţiunilor resimţite de ieşeni se numără infecţiile digestive, infecţiile cutanate şi cele create de înţepăturile de insecte * de asemenea, pe timpul verii, multe boli se agravează, temperaturile ridicate creând un mediu propice dezvoltării microorganismelor

 

 Mii de oameni au luat cu asalt spitalele ieşene în această vară, după ce s-au trezit cu tot felul de afecţiuni. Potrivit medicilor ieşeni, în top se numără infecţiile digestive, infecţiile cutanate, dar şi cele create de înţepăturile de insecte, întâlnite frecvent şi în rândul copiilor, nu doar al adulţilor. De asemenea, în acest sezon, mulţi au ajuns la spital cu bolile de care sufereau, dar în stare mai gravă, din cauza expunerii prelungite la soare, a deshidratării sau din cauza alimentelor păstrate necorespunzător.

Directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi, dr. Mihnea Hurmuzache, a precizat că vara, zilnic, zeci de oameni ajung la spital cu infecţii digestive şi respiratorii. „Infecţiile digestive sunt pe primul loc în acest sezon, pentru că oamenii mai mănâncă alimente ţinute necorespunzător şi fructe şi legume nespălate. Sunt mulţi care vin zilnic, iar în afară de acestea, sunt cazurile cu infecţii respiratorii, care nu sunt deloc puţine. Sunt multe pneumonii din cauza variaţiilor mari de temperatură. Oamenii stau la aer condiţionat, se spală cu apă rece şi apoi ajung la spital. De asemenea, infecţiile cu transmitere de la insecte, în special căpuşe, sunt des întâlnite”, a precizat directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase.

 

40 de copii pe zi cu infecţii digestive

Aceleaşi afecţiuni sunt în top şi la copii. Potrivit medicilor de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iaşi, zeci de micuţi ajung în fiecare zi la spital cu infecţii digestive. „Afecţiunile digestive sunt cel mai des întâlnite în această perioadă. Avem 30-40 de cazuri într-o singură zi. Urmează apoi infecţiile cutanate, dar mai puţine”, a precizat dr. Lucian Cernahoschi, purtător de cuvânt al Spitalului de Copii „Sf. Maria”. La rândul său, prof. dr. Evelina Moraru, şeful secţiei de Pediatrie II a spitalului, a precizat că infecţiile digestive şi cutanate sunt peste măsură, din cauză că micuţii consumă alimente necorespunzătoare. „Părinţii le dau alimente insuficient controlate calitativ, necorespunzătoare pentru anumite vârste şi conserve sau alimente nepăstrate corespunzător, iar asta nu e bine. Din această cauză sunt multe infecţii cutanate şi gastroenterite extrem de multe”, a precizat prof. dr. Evelina Moraru.

 

Alcoolul şi căldura le iau minţile

La Urgenţe, vara, medicii se confruntă cu sute de persoane cu traumatisme. Alcoolul şi temperaturile ridicate fac foarte multe victime în acest sezon, nefiind zi în care să nu ajungă la spital persoane bătute, căzute sau intoxicate. „Cei mai mulţi vin cu traumatisme, apoi cu patologie cardiovasculară, mai ales în contextul temperaturilor ridicate, dar şi cu patologie gastro-intestinală”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeşu, medic şef UPU-SMURD Iaşi. Zilnic, cel puţin 5 pacienţi ajung la spital cu diverse traumatisme.

 

De cealaltă parte, la Spitalul Clinic „Dr. C. I Parhon” şi la Spitalul de Recuperare ajung în special oameni ale căror boli se agravează vara. La Spitalul de Recuperare vin români plecaţi peste hotare, ale căror boli s-au agravat de la muncă. Potrivit medicului neurolog Doru Baltag, vin la spital în special oamenii ale căror artroze s-au agravat. La Spitalul „Parhon”, oamenii cu probleme la rinichi nu beau suficientă apă şi ajung apoi deshidrataţi pe mâna medicilor. „Cei mai mulţi pacienţi care se adresează acum în urgenţă la noi sunt cu colică renală şi litiază renală, infecţii de tract urinar şi insuficienţă renală acută, prin deshidratare. Colica renală se face tot prin deshidratare, la pacienţi care au piatră la rinichi, deci, deshidratarea e principala cauză”, a declarat dr. Ionuţ Nistor, purtător de cuvânt al Spitalului „Parhon”.

 

Medicii recomandă pacienţilor să aibă mare grijă la produsele pe care le consumă în această perioadă, şi mai ales la cele pe care le dau copiilor. O atenţie deosebită trebuie acordată produselor pe bază de lapte, care sunt extrem de sensibile. De asemenea, locul de unde sunt procurate e foarte important. Pentru a fi evitate infecţiile digestive e recomandată spălarea legumelor şi fructelor înainte de a fi consumate, fierberea laptelui nepasteurizat, evitarea consumului de apă din surse nesigure şi neachiziţionarea alimentelor de pe stradă. Totodată, mâncărurile trebuie consumate până la trei ore după preparare, în cazul în care nu pot fi păstrate la frigider. De evitat sunt şi consumul de alcool şi cafea, care deshidratează, precum şi expunerea prelungită la soare. Roxana NĂSTASĂ

Vezi ANUNTURILE EVENIMENTUL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei