Carnea roşie favorizează apariţia cancerelor digestive
Dimensiune font:
Consumul de carne roşie (de miel, vită, porc, vânat) are multe avantaje, dar şi destule dezavantaje.
Carnea roşie nu este rea, doar că greşim atunci când o mâncăm în cantităţi mari, iar asta se întâmplă cu precădere la sărbătorile de iarnă, după un post lung în care organismul a suferit destul de mult. Ea reprezintă o sursă de proteine, vitamine şi minerale, 15-20% din aportul caloric zilnic trebuind să provină din proteine. Pentru a profita de cromul, zincul, seleniul, vitamina B12 şi vitamina D conţinute în carnea roşie, este bine să avem un regim alimentar echilibrat, pentru că o dietă monotonă, bazată numai pe carne, stând la baza multor afecţiuni, de la gută până la cancerul de colon.
Consumul moderat aduce un aport benefic de proteine şi de grăsimi şi este bine să ştim că mineralele din carnea roşie ameliorează fertilitatea masculină, menţinând, în schimb, sănătatea sistemului nervos şi prevenind totodată anemia. 30% din doza zilnică recomandată de zinc şi seleniu, minerale care apără spermatozoizii de radicalii liberi, pot fi asigurate prin consumul de carne roşie. Vitamina D împiedică apariţia problemelor osoase la copii şi a osteoporozei la adulţi. 120 g de carne de vită la grătar oferă 15% din necesarul de fier indicat femeilor şi 20% din fierul zilnic recomandat bărbaţilor. Sunt suficiente 200 g de carne roşie slabă pregătită la grătar sau rotisor pentru a ne asigura necesarul zilnic de proteine. Riscul de cancer de colon este de trei ori mai ridicat la marii consumatori de carne roşie, pentru că aceasta nu conţine fibre alimentare care să protejeze colonul şi să uşureze digestia.
Cantităţile de carne recomandate la marile sărbători de peste an pentru cei care au ţinut Postul le găsiţi în ediţia de mâine a ziarului nostru. I.TÂRNOVEANU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau