Cât de sigure sunt operațiile laser pentru ochi

default

Dimensiune font:

| 22-09-2015 21:00

Orice tip de operație prezintă anumite riscuri, iar cele asociate cu Lasik, operația cu laser efectuată la nivelul ochilor pentru corectarea vederii, sunt unele pe care ar trebui să le iei serios în considerare. Pentru multe persoane, procedura rapidă are loc fără să creeze probleme și fără să lase urmări grave. Cu toate astea, unii pacienți se confruntă cu urmări nefaste aduse de operația Lasik.

După 25 de ani de la prima operație cu laser pentru corectarea vederii, controversele nu încetează să apară. Pacienții se ridică împotriva autorităților și a oficialilor din industrie, acuzându-i că ignoră apariția afecțiunilor precum boala ochiului uscat, durerile cronice sau alte efecte secundare. Așadar, a primit lumea suficiente informații pentru a putea lua o decizie corectă în cazul optării pentru o astfel de operație?

Ca urmare a presiunii exercitată de către avocații pacienților care au suferit o astfel de intervenție și care susțin că nu au fost suficient informați, Administrația Alimentelor și Medicamentelor (AAM) din Statele Unite a efectuat un studiu pentru a clarifica situația. Totuși, rezultatele preliminare ale acestuia par să facă exact opusul.

Intervenția Lasik și istoria acesteia

Intervenția de tip Lasik elimină un strat din cornee pentru a modifica proprietățile acesteia de refractare a luminii. Din 1996 până în 2000, Morris Waxler a fost șeful secției de Diagnostic și Dispozitive Chirurgicale, care oferă aprobările pentru aparatele laser folosite în cazul intervențiilor la nivelul ochilor. Acesta era la comandă când AAM a dat undă verde primei operații de tip LASIK, în iulie 1998.

Waxler a declarat că aprobarea avea scopul de a opri nenumărate plângeri și să facă ordine în industrie, care era una haotică la acea vreme. Totuși, agenția nu a fost atât de atentă pe cât ar fi trebuit la efectele pe termen lung, precum durerea ochilor.

„Eram foarte presați să știm ce să facem în cazul acestor probleme”, a declarat Waxler. Se presupunea că durerea să persiste pentru câteva luni, cel mult un an. Așadar, acesta s-a gândit că nu ar trebui să facă această informație oficială, publicând-o în vreun raport. Medicii care efectuau astfel de intervenții ar fi trebuit să-și anunțe pacienții că vor suferi dureri timp de câteva luni, lucru ce nu s-a întâmplat.

Carlos Belmonte, un specialist în neuroștiință explică cum nervii de la nivelul corneei nu se recuperează complet după o intervenție de tip Lasik. „Cel mai mare risc este acela că într-un număr mic de cazuri, regenerarea este patologică, și te alegi cu o durere care se dovedește a fi un dezastru.”, a declarat Belmonte.

În 2007, Belmonte a publicat un studiu care arată că o formă de ochi uscat, numită Corneea Fantomă, poate apărea după o operație laser. Studiul acestuia a fost întărit de susținerea unui oftalmolog care a declarat că mai mulți pacienți s-au plâns de dureri mari după ce au suferit o intervenție de tip Lasik.

Waxler s-a retras în 2000 și a lucrat independent de atunci, fiind consultant în domeniul reglementării. De atunci, nu a mai dat multă atenție intervențiilor Lasik, asta până când un pacient care a suferit probleme mari în urma operației l-a sunat să-l întrebe cum a putut aproba o astfel de operație. Waxler l-a ascultat și a început să discute cu alți pacienți cu povești similare. Astfel, a început să se întrebe cum s-a putut întâmpla una ca asta.

Potrivit unei cercetări făcute chiar de acesta, a descoperit că multe dintre probleme au fost semnalate de-a lungul timpului, dar au fost etichetate drept „simptome”, o categorie mult mai puțin luată în considerare decât „reacții adverse”. Waxler a stârnit controverse în 2010 și 2011 când a acuzat în mod public faptul că studiile originale au prezentat, de fapt, o rată de 20% a reacțiilor adverse și totuși nu au fost făcute publice. AAM a răspuns mai târziu că simptome precum ochii uscați sau vederea încețoșată sunt prea ușoare pentru a fi considerate reacții adverse.

În timpul acesta, mai mulți avocați făceau publice poveștile pacienților. A fost creată chiar și o pagină web care urmărea cazurile de suicid sau tentativă de suicid care aveau ca motiv urmările unor operații de tip Lasik. La o întâlnire publică organizată de AAM, aproape 20 de persoane au luat cuvântul pentru a face declarații împotriva operației cu laser. Aceștia erau oftalmologi care au tratat pacienții în urma unor astfel de intervenții, pacienți care îți spuneau propriile povești, și persoane care făceau declarații despre pacienți care s-au sinucis.

Explorarea rezultatelor

Abia în 2009 AAM a răspuns controverselor și a decis să facă ceva în privința asta, așa că a lansat Proiectul Lasik, pentru a înțelege mai bine potențialul risc adus de problemele apărute în urma unor intervenții laser la nivelul ochilor.

Proiectul consta într-un chestionar pe internet în care au fost implicați 242 de membrii ai personalului naval, care beneficiaseră de intervenții Lasik gratuite, oferite de Centrul Medical Naval din San Diego. Ulterior, 292 de pacienți civili, care au fost operați la cinci centre medicale diferite s-au alăturat chestionarului. În octombrie 2014 au fost făcute publice rezultatele preliminare ale ambelor studii.

Studiul se potrivea cu rezultatele mai multor chestionare aplicate anterior, și demonstra că rata de satisfacție în cazul unei intervenții Lasik este de 90%. Dar, cum Waxler și alți critici au subliniat, nivelul de satisfacție nu ar trebui să pună în umbră declarațiile cu privire la posibilele urmări ale unei astfel de intervenții.

Așadar, rezultatele studiului realizat de AAM au fost mai detaliate și au demonstrat că deși numărul pacienților care vedeau dublu a scăzut foarte mult după intervenție, mai mult de o treime nu se recuperau complet și încă întâmpinau probleme. În plus, 4% dintre aceștia au avut simptome „extrem de neplăcute”, iar 1% dintre pacienți „au întâmpinat mari probleme în efectuarea unor activități ce implicau vederea”, la trei luni după ce au suferit o intervenție de tip Lasik.

Cu toate astea, AAM a ajuns la concluzia că operațiile de tip Lasik sunt un succes, iar procentajul mic referitor la problemele ce apar după operație nu ar trebui luate foarte tare în serios, având în vedere că acele cazuri sunt rare. Evident, cei care luptă împotriva acestor intervenții au ripostat și au efectuat un studiu care arată faptul că de multe ori problemele apar abia după un an de la intervenție.

Un studiu efectuat pe aproape 800 de pacienți arată că problemele abia după șase luni de la operație. Procentul pacienților care au declarat că au parte de probleme persistente după Lasik a fost de peste 50%, iar autorii studiului au declarat că principala cauză ar fi distrugerea nervilor de la nivelul corneei.

În consecință, Waxler a alcătuit o petiție prin care îi cere fostului său angajator să retragă aprobarea pentru operația Lasik. Acesta este susținut de mai bine de o mie de pacienți care suferă probleme în urma operației de tip Lasik.

potrivit Gizmodo, până la publicarea rezultatelor complete ale studiului realizat de AAM, nu se vor schimba prea multe în legislația cu privire la operațiile de tip Lasik. Dacă rezultatele vor arăta că într-adevăr intervenția poate fi periculoasă pentru un număr mare de persoane, Agenția Alimentelor și a Medicamentelor ar trebui să ia măsuri drastice cu privire la acest tip de intervenție laser. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:49

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 31.05.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 31.05.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 31.05.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 - ora 12.30; - spatiu comercial S2 (28,65 mp) - Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 -ora 13.00; spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul pe 31.05.2024 – ora 13.45; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 31.05.2024 – ora 14.00. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei