Ciuboţica cucului, plantă de leac în bolile de plămâni
Dimensiune font:
Primula officinalis, cunoscută sub denumirea populară de ciuboţica cucului este una dintre plantele de primăvară cele mai folosite în medicina populară românească.
În luna aprilie, dar şi prin mai, crângurile şi poienile din regiunile deluroase sunt acoperite cu flori galbene de ciuboţica cucului. Ceaiul de flori se prepară prin infuzie, iar ceaiul de rădăcină prin fierbere. Decoctul se obţine prin fierberea a 4 g de rădăcină mărunţită la o ceaşcă de apă în care se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu. Pentru a uşura expectoraţia şi calma tusea, se iau trei-patru linguriţe de ceai pe zi. Florile intră în compoziţia ceaiului pectoral, iar rădăcina în ceaiul antibronşitic. Ambele se găsesc la Plafar.
Pentru boli de inimă şi dereglări de circulaţie ale sângelui
Foarte bune rezultate în terapia naturală împotriva unor afecţiuni ale inimii realizează vinul de ciuboţica cucului, pe care ni-l putem prepara singuri primăvara. Se umple o sticlă de doi litri cu flori proaspete de ciuboţica cucului, fără a se îndesa, iar deasupra se toarnă vin alb natural, curat. Florile trebuie însă să fie acoperite. Sticla se lasă două săptămâni la soare, pentru macerarea florilor. În cazul afecţiunilor cardiace se ia din când în când câte o înghiţitură de vin. Cardiacii pot lua până la trei linguri/zi.
Ceai medicinal vitaminizant
Se amestecă 40 g de fructe de măceş, 30 g de fructe de cătină, 20 g de frunze de ciuboţica cucului şi 10 g de frunze de roiniţă (melisă). Se prepară infuzie dintr-o lingură de amestec la o cană cu apă şi se beau două căni de infuzie călduţă pe zi, îndulcită cu miere. Ceaiul este recomandat în avitaminoze şi în stările de convalescenţă.
Împotriva stresului şi tulburărilor nervoase
Se amestecă 50 g de ciuboţica cucului, 50 g de mlădiţe de soc, 15 g de frunze de urzică şi 15 g de rădăcină de păpădie. Se pune o linguriţă cu vârf de amestec la o cană (250 ml) cu apă clocotită, se lasă un minut şi se strecoară, fiind recomandat să se consume două ceşti/zi.
Ceai contra insomniei
Se amestecă 50 g de ciuboţica cucului, 25 g de flori de levănţică, 10 g de sunătoare, 15 g de conuri de hamei şi 5 g de rădăcină de odolean (valeriană). Se opăreşte o linguriţă cu vârf de amestec în 250 ml de apă clocotită şi se lasă să stea trei minute. Ceaiul se bea foarte cald, înainte de culcare. Se îndulceşte cu puţină miere, după gust. I.TÂRNOVEANU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau