COVID lasă sechele mentale

images

Dimensiune font:

| 14-02-2022 11:30

Pe lângă impactul fizic evident ale pandemiei de Covid-19, profesioniștii din domeniul sănătății au declarat pentru CNBC că mulți oameni se luptă cu imensele schimbări emoționale pe care le-a adus această pandemie. În plus, le este greu să se adapteze la o „nouă normalitate” acum, când blocajele încep să nu mai existe.

Mulți psihologi și psihiatri au raportat mai multe persoane care au căutat sprijin pentru sănătatea mintală în timpul pandemiei, criza globală fără precedent de sănătate provocând o creștere a anxietății și depresiei.


„Nu am fost niciodată la fel de ocupat în viața mea și nu mi-am văzut niciodată colegii la fel de ocupați”, a declarat pentru CNBC Valentine Raiteri, un psihiatru care lucrează la New York.

„Nu pot redirecționa oamenii către alți medici pentru că toată lumea este plină. Nimeni nu ia pacienți noi. Așa că nu am fost niciodată la fel de ocupat în viața mea, în timpul pandemiei și niciodată în cariera mea”, a spus el, adăugând că a văzut, de asemenea, un aflux de foști pacienți care s-au întors la el pentru ajutor.


Raiteri a spus că mulți dintre pacienții săi lucrează în continuare de la distanță și au fost izolați, mulți simțindu-se „deconectați și pierduți de la viață”.

„Îmi este foarte greu să fac ceva”, a spus el, remarcând: „Nu pot face presiunile să dispară. Pot întotdeauna să tratez boala.”

Au fost efectuate numeroase studii privind impactul Covidului asupra sănătății mintale. Un studiu, publicat în revista medicală The Lancet în octombrie, a analizat prevalența globală a depresiei și a tulburărilor de anxietate în 204 țări și teritorii în 2020, din cauza pandemiei de Covid.


A constatat că sănătatea mintală a scăzut dramatic în acel an, cu aproximativ 53 de milioane de cazuri suplimentare de tulburări depresive majore și 76 de milioane de cazuri suplimentare de tulburări de anxietate observate la nivel global. S-a constatat că femeile și tinerii sunt afectați mai mult decât bărbații și adulții în vârstă.

Anxietate
Întrucât pandemia a pornit din primăvara lui 2020, nu s-a știut cât de mult va dura. Psihologii spun că a existat o cantitate surprinzătoare de rezistență în primele luni ale izbucnirii virusului, în special atunci când multe țări au intrat în blocaje fără precedent.

Raiteri a spus că, în timp, însă, pierderea contactului social zilnic a început să ia amploare.


„Există cu siguranță un impact uriaș asupra sănătății mintale din cauza unei lungi perioade de incertitudine și schimbare care i-a lăsat pe oameni foarte izolați și nu sunt știu cum să se conecteze. Doar să fii în public și să interacționezi într-un mod foarte lejer cu străini, acesta ar fi un prim pas.”

Când nu mai primim acele semnale, a spus Raiteri, „vocile noastre interne devin mai puternice și ne este din ce în ce mai greu să ne auto-reglementăm”.

Acest lucru a creat o „oală sub presiune mare, în special pentru persoanele care au deja o vulnerabilitate”, a spus el.


Natalie Bodart, psiholog clinician din Londra și șef al The Bodart Practice, a declarat pentru CNBC că pandemia a însemnat că mulți oameni trebuie să se confrunte cu probleme în viața lor pe care le-au putut evita înainte, cum ar fi alcoolul, problemele relaționale, izolarea și singurătatea.

„Viețile noastre de zi cu zi servesc ca mecanisme de apărare. Ne distrag foarte multe lucruri care ne ajută să evităm lucrurile rele”, a spus ea.

Repere pierdute
Doliul, izolarea, incertitudinea și pierderea. Pierdere libertății, a relațiilor și a momentelor care nu pot fi retrăite și recuperate, sunt doar câteva dintre problemele care au afectat mulți oameni în timpul pandemiei. Psihologii spun că, deși pandemia s-ar putea afla în faza de final”, impactul asupra sănătății mintale al Covidului s-ar putea resimți ani de zile de aici încolo.

Alex Desatnik, psiholog clinician consultant din Regatul Unit, care lucrează cu adulți și copii, a declarat pentru CNBC că, crede că va fi nevoie de „cel puțin o generație” pentru a rezolva daunele aduse tinerilor.

„Copiii care au crescut în această stare, în această stare și acele lucruri de care au fost privați, vor lua asta cu ei de-a lungul vieții. Ca societate trebuie să ne implicăm cât putem de mult pentru a compensa ceea ce s-a întâmplat și încă se întâmplă, de fapt”, a spus el.

„O singură dată ești adolescent și ai 15 ani”, a spus el. „Tot ce știm despre dezvoltarea creierului, dezvoltarea fizică, dezvoltarea emoțională, cu fiecare vârstă există o fereastră unică de oportunități” în care să crești, să înveți și să te dezvolți, a spus el.

Noua normalitate?
Apariția vaccinurilor Covid a anunțat ceea ce sperăm cu toții să fie începutul sfârșitului pandemiei, în ciuda noilor variante, cum ar fi omicron. Amenințarea unei noi mutații care ar putea prezenta un risc mai sever pentru sănătate este, de asemenea, o preocupare.

Deocamdată, totuși, majoritatea națiunilor dezvoltate, cu o acoperire largă de vaccinare și programe de rapel se redeschid și revin la „noua normalitate”.

Bodart a menționat că „un lucru cu care poate ne confruntăm acum în această etapă a pandemiei, este acest sentiment că nu ne întoarcem cu adevărat la cum au fost lucrurile înainte”.

„Am ajuns la această situație de viață hibridă acum, în care companiile și majoritatea locurilor par să accepte că această situație hibridă va continua. Deci, există un sentiment puțin ciudat în legătură cu asta”, a menționat ea.

Pandemia a oferit oamenilor o oportunitate de a ține piept problemelor și de a se confrunta cu ele. Au existat chiar și rezultate pozitive, a spus Bodart. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Teren intravilan in suprafata de 35 mp, situat in orasul Negresti, Str. Decebal nr. 5, ce apartine domeniului public al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Cartea Funciara Nr. 73695 Negresti, Nr. Cadastral 73695, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 49/28.05.2024 si temeiul legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru realizarea unei constructii provizorii in vederea desfasurarii de activitati conexe serviciilor medicale referitoare la sanatatea umana. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic, din cadrul Orasului Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Casieria Serviciului Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 12.06.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 20.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Registratura, Orasul Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.06.2024, ora 11.00, Orasul Negresti, Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 29.05.2024.
O investigaţie europeană dezvăluie cum ajung statele mici din UE să plătească mai mult decât cele mari pentru medicamentele inovative
17/06/2024 15:36

Pacienţii care suferă de cancer sau de alte boli grave realizează rareori că soarta lor poate depinde de inţelegeri secrete privind preţurile de decontare incheiate intre reprezentanţii statelor şi cei ...

Ziua mândriei autiste. Celebrând diversitatea neurocognitivă
17/06/2024 13:28

Sărbătorită anual pe 18 iunie, Ziua mandriei autiste este dedicată recunoasterii si celebrării autismului ca parte integrantă a diversitătii umane. Initiată in 2005 de organizatia „Aspies For Fr ...

Cât de scump plătesc românii pentru a-și distruge sănătatea: Țara noastră se află în top 3 printre țările europene
14/06/2024 18:55

„Dacă ne uităm la preturi, Romania e in top 3 printre tările europene cu cele mai scumpe tigarete, raportat la puterea de cumpărare. Sunt datele Organizatiei Mondiale a Sănătătii, preluate recent si de ...

Revoluția radiofrecvenței. Cheia sănătății și frumuseții durabile
13/06/2024 13:12

  Radiofrecventa, o metodă non-invazivă si eficientă, a devenit rapid o solutie preferată pentru multe persoane care doresc să imbunătătească aspectul pielii, să reducă semnele imbătranirii si ...

Un vaccin combinat contra a două boli: gripă și Covid
12/06/2024 20:15

Un vaccin combinat, testat de compania Moderna, pe persoane cu varste de 50 de ani si peste, oferă rezistentă crescută la gripă si Covid-19. Potrivit companiei, vaccinul combinat a fost testat pe cateva mi ...

Scandalul pudrei cu talc pentru copii: Gigantul Johnson & Johnson a acceptat să plătescă 700 de milioane de dolari.
12/06/2024 18:35

Johnson & Johnson a fost de acord să plătească 700 de milioane de dolari pentru a soluţiona o investigaţie a 42 de state din SUA şi Washington, D.C. privind comercializarea pudrei pentru copii şi a altor ...

Prevenirea infecţiei asociate asistenţei medicale, obligatorie în spitale
12/06/2024 13:53

Prevenirea infecţiei asociate asistenţei medicale (IAAM) este obiectiv major naţional şi o obligaţie a autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, iar nerespectarea prevederilor in acest s ...

Dispneea sau senzația de lipsă de aer: de ce apare și cum se poate trata
12/06/2024 10:09

Dispneea sau senzatia de lipsă de aer: de ce apare si cum se poate trata Dispneea este termenul medical folosit pentru a descrie senzatia de lipsă de aer. Nu este o afectiune, ci un simptom ce poate apăr ...

Sindromul metabolic, o criză silențioasă a sănătății moderne
12/06/2024 08:18

Sindromul metabolic reprezintă o problemă majoră de sănătate publică in intreaga lume, afectand un număr semnificativ de persoane si avand consecinte grave asupra sănătătii lor. Acest sindrom nu este ...

COVID nu se lasă. 42 de persoane sunt internate în spital
11/06/2024 15:36

Ministerul Sănătăţii informează, marţi, că 42 de persoane cu COVID-19 sunt internate in unităţile sanitare de profil, dintre acestea şapte fiind la ATI. Din totalul pacienţilor internaţi, patru sun ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei