Cum si cat trebuie sa mananci si sa bei de Paste pentru a nu ajunge in spital
Dimensiune font:
Masa de Paste reprezinta o adevarata tentatie pentru fiecare crestin in parte, mai ales daca s-a tinut si post. Cu toate acestea, nutritionisii ne atrag atentia ca produsele traditionale pascale pe cat sunt de gustoase, pe atat de periculoase pot fi pentru sanatate. Iar asta cu atat mai mult cu cat nu sunt consumate cu moderatie. Prin urmare, trebuie acordata o atentie deosebita mancarurilor deosebit de greu de digerat, precum friptura de miel, drobul, sarmalutele, pasca, cozonacul si ouale tari.
Ordinea in care se servesc bucatele de Paste
Moderatia este un cuvant nu doar pentru cei bolnavi, ci si pentru persoanele sanatoase, care trebuie fie atente sa nu consume mai mult de un aliment concentrat la o masa. "Ar fi bine sa se inceapa cu o salata mare pentru a pregati sucurile digestive sa primeasca, peste o jumatate de ora, friptura de miel. Aceasta ar trebui si ea preparata corect si consumata cu moderatie. In niciun caz nu trebuie asociata cu garnituri amidonoase, adica paine, orez sau cartofi, ci cu legume sotate sau grilate sau cu muraturi de fermentatie", recomanda prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, nutritionist si directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti.
Drobul ar trebui, de asemenea, preparat cu foarte multa verdeata pentru ca va fi mai usor de digerat si va avea o densitate calorica mai mica. Cat despre ouale rosii, nu exagerati. Chiar si o persoana sanatoasa nu trebuie sa consume mai mult de un ou pe zi. Mai mult decat atat, tineti cont ca majoritatea preparatelor pascale contin oua, de la drob pana la pasca si cozonac.
Atentie la pancreatita!
In ceea ce priveste bautura, specialistul in nutritie recomanda apa si cate un pahar de vin rosu pentru femei si maximum doua pentru barbati. "Peste aceasta cantitate, bauturile alcoolice consumate, oricare ar fi ele, pot avea efecte adverse puternice in aceastaperioada tocmai din cauza faptului ca mancarea se digera greu, pancreasul este foarte solicitat si se pot produce acele pancreatite, prin blocarea canaliculilor acinilor pancreatici. Atunci incepe un proces de autodigestie a pancreasului, un lucru foarte grav, pancreatita fiind intotdeauna o urgent medicala. Nu este un moft sau o interdictie absurd aceea de a nu face exces de alcool, ci este o necesitate pentru a nu ajunge la spital si pentru a ne bucura totusi de sarbatoare", sustine nutritionistul.
Medicamente care ajuta digestia
Si prof. dr. Constantin Dumitrache de la Institutul de Endocrinologie ''C.I.Parhon'' atrage atentia asupra regimului din perioada sarbatorilor. "Colecistul si pancreasul sunt cele mai afectate in aceste zile, de aceea alimentele trebuie consumate cu atentie. Nu trebuie sa mancam mult dintr-o data si nici sa consumam alcool in cantitati mari'', a subliniat prof. dr. Dumitrache.
Potrivit medicului, digestia poate fi ajutata cu Fiobilin sau Triferment, iar in zilele de Paste este recomandata o alternanta de la carnea de miel, care este foarte grea, la carnea de pui, dar si o asezonare a felurilor de mancare cu salate si zarzavat.
Nici o zi fara fructe
De pe masa de Paste nu trebuie sa lipseasca nici fructele in stare proaspata. Si asta deoarece acestea sunt bogate in fibre, contribuie la o mai buna digestie si protejeaza impotriva cancerului colorectal. Atentie insa! Ele trebuie consumate numai intre mese.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau