De ce este bine sa mananci broccoli cat mai des
Dimensiune font:
Broccoli (Brassica oleracea) este un aliment cu numeroase proprietati terapeutice. Bogat in vitamine si minerale, broccoli poate preveni unele dintre cele mai grave afectiuni.
Planta este cunoscuta inca de pe timpul Imperiului Roman. Pentru prima data s-a cultivat in provincia Calabria si a primit numele de Calabrese. Originea numelui actual se afla in latinescul "brachium" care inseamna brat sau creanga.
Compozitie chimica
Broccoli contine glucide, vitamina A, C, de doua ori mai mult decat portocala, vitamine din grupul B, acid folic si minerale precum calciu, magneziu, mangan, fier, potasiu, zinc, seleniu, fosfor, este bogata in fibre alimentare si saraca in calorii.
Previne cancerul
Datorita continutului mare de glucoza, leguma intervine in combaterea cancerului pulmonar, de prostata si vezica urinara. De asemenea, se recomanda in tratamentul cancerului esofagian si la stomac.
Cercetatorii considera ca broccoli este una dintre cele mai bogate legume in substante anticancerigene. Prin continutul de antioxidanti din familia carotenoizilor, broccoli intervine si in protectia ochilor, impiedicand formarea cataractei.
O cana de broccoli fiert contine 74 mg de calciu si 123 mg de vitamina C care ajuta la absorbtia calciului, si numai 44 de calorii, spre deosebire de portocala care nu are calciu, are doar 69 mg de vitamina C si are cu 50% mai multe calorii. Laptele si produsele lactate nu contin vitamina C dar contin grasimi nesanatoase pentru sistemul cardiovascular. Un pahar de lapte cu grasimi 2% are 121 de calorii.
Pentru ca organismul sa beneficieze de cat mai multe vitamine, minerale si enzime specialistii recomanda, in scop terapeutic, sucul proaspat de broccoli, obtinut cu storcatorul electric. Cura cu suc de broccoli poate fi mai mult sau mai putin indelungata, in functie de afectiune si gravitatea acesteia.
Fortifica imunitatea si protejeaza inima
Consumul regulat de broccoli fortifica sistemul imunitar, ajuta la intarirea oaselor prin continutul crescut de calciu din compozitie, previne cataracta. Continutul bogat de sulf are efecte benefice antivirale si antibiotice. Proprietatile antioxidate previn aparitia unor forme de cancer. Broccoli, un excelent cardioprotector, controleaza tensiunea, mentinand-o in limite normale.
Cum pastram broccoli
Broccoli se poate pastra la frigider, in punga inchisa ermetic, pentru cel mult 5 zile. Pentru o perioada mai lunga de timp, chiar si un an, se desfac buchetelele, se baga in apa fierbinte si se fierb 2-3 minute, apoi se clatesc cu apa rece, se lasa la scurs, dupa care se impacheteaza in pungi ermetice. Se pastreaza, in acest fel, la congelator.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau