De ce nu trebuie sa pisam medicamentele

default

Dimensiune font:

| 30-08-2016 09:02

 Fiecare parinte crede ca stie ce este mai bine pentru copilul sau, insa, atunci cand vine vorba despre administrarea unor medicamente trebuie sa apelam la ajutorul specialistilor.

Doctorul Ileana Efrim, medic de familie, a explicat intr-un interviu acordat Ziare.com care sunt riscurile la care isi supun parintii copiii atunci cand le ofera medicamente nepotrivite varstei lor, avand in vedere ca un studiu recent a indicat faptul ca tratamentul pentru raceala si 
gripa ii pune in dificultate pe jumatate dintre parintii cu copii cu varste cuprinse intre 7 si 12 ani, pentru ca nu exista pastile destinate varstei acestora.

Specialistul ne-a vorbit si despre modalitati prin care ii putem convinge pe cei mici sa inghita pastilele, dar si de ce nu trebuie sa pisam medicamentele.

Ca sa stabilim de la inceput, ce inseamna un medicament nepotrivit pentru un copil?

Pentru copii folosim intotdeauna medicamente aprobate special pentru ei, dozate special, raportate fie la greutatea copilului, fie la varsta.

Un medicament nepotrivit pentru copil inseamna:

  • un medicament care nu este aprobat de Agentia Nationala a Medicamentului pentru copii sau pentru anumite grupe de varsta la copii;
  • sa nu fie indicatia terapeutica corecta pentru afectiunea actuala a copilului;
  • sa nu respecte posibilelealergii cunoscute ale copilului la un medicament;
  • sa fie administrat in doze inadecvate (mai mici sau mai mari) decat indicatia terapeutica standard;
  • sa fie un medicament care a fost pastrat inadecvat - cel mai frecvent se intampla cu siropurile si solutiile;


Care sunt riscurile pe termen scurt si lung atunci cand le dam medicamente nepotrivite varstei lor?

Daca ne referim la riscuri, atunci:
- cand dozele sunt mai mici decat cele recomandate - nu apare efectul terapeutic asteptat;
- cand dozele sunt mai mari - efectul terapeutic asteptat apare, dar odata cu dozele mari cresc riscurile de efecte adeverse si/sau toxicitate ale medicamentului;
In ambele cazuri, medicamentul poate fi cotat ca "nu e bun", "nu e folositor", "e nociv", "e 
apa de ploaie", "e toxic" etc.

Medicamente neadapatate indicatiei terapeutice la copil cresc riscul de reactii adverse sau toxicitate, similar unei "otraviri".

Studiul pe care 
Societatea Nationala de Medicina Familiei l-a derulat, recent, a scos la iveala o problema reala: faptul ca tratamentul pentru raceala si gripa ii pune in dificultate pe jumatate dintre parintii cu copii cu varste cuprinse intre 7 si 12 ani, pe motiv ca nu exista optiuni la indemana in materie de analgezice si antipiretice special concepute pentru aceasta categorie de varsta.

A administra medicamente care nu sunt indicate copiilor, dar au efectele asteptate, de "vindecare" sau "reducere eficienta a simptomelor", mai ales cele nerecomandate de medic sau farmacist, dezvolta la unii parinti un sentiment de "lasa, ca stiu eu ce este mai bine pentru copilul meu", care se poate termina uneori nefericit! Se dezvolta, astfel, un fel de atitudine de "evitare" sau "amanare" a consultului la medicul de familie sau la alt medic, intr-un episod de boala acuta.

Citeste si cateva 
mituri despre sanatatea copiilor

De aceea, este necesar ca parintii sa fie educati periodic de catre medicul de familie cum se face urmarirea corecta a copiilor bolnavi si care sunt semnele de alarma.

In caz contrar, pe termen lung, se poate dezvolta o "lipsa de nevoie de asistenta medicala" si credinta ca "nu ai nevoie de medic pentru cand esti bolnav". Copiii pot invata asta de la parinti, si la varsta adulta nu acceseaza serviciile medicale decat tardive. Lipseste educatia de a privi medicul ca pe un profesionsit antrenat sa rezolve probleme de 
sanatate ale pacientului sau.

Se poate pune problema unei agravari a bolii?

In functie de cauza acestei 
boli si de particularitatile pacientului, orice afectiune nediagnosticata corect si netratata corect, la timp, se poate agrava. Copiii, ca si varstnicii, sunt cele mai vulnerabile grupe de varsta.

Cat conteaza greutatea copilului in stabilirea tratamentului?

Este foarte importanta, pentru ca greutatea copilului este unul din paramatrii care reflecta gradul de dezvoltare somatica pentru varsta lui. Medicamentele sunt substante puternice, care au un anumit profil de actiune in corpul uman, iar o caracteristica a acestei actiuni ar fi raspandirea lui in corp. Din acest motiv, medicamantele sunt dozate si din punct de vedere al greutatii corporale.

Cum trebuie sa procedezi in cazul in care gresesti doza de medicament?

Primul gest ar fi sa incerci sa reconstitui doza administrata si cantitatea deja administrata in ziua respectiva. Apoi recitesti prospectul medicamentului. Poti ajusta dozele. Daca s-a depasit doza totala pentru 
greutate sau varsta pe ziua respectiva, se sisteaza administrarea medicamentului si, dupa caz, se ia legatura cu medicul care a facut indicatia respectiva.

Ce sfaturi aveti pentru parintii care intampina greutati atunci cand incearca sa le dea medicamente copiilor? Cum ii pot convinge?

Copiilor le plac povestile, deci putem sa le spunem o poveste despre episodul actual de boala, despre ajutoarele de care este nevoie in aceste situatii, despre medicamente ca "soldatii cei buni"... Sigur, unii copii nu vor fi convinsi. Eu le sugerez parintilor sa le ofere multumiri si laude copiilor, inclusiv mici recompense inocente, sa le creasca interesul sa isi ia medicamentele.

Industria farmaceutica face eforturi sustinute sa gaseasca solutiile cele mai ingenioase si inovatoare pentru a oferi micilor pacienti cele mai atragatoare medicamente. Nu este vorba de reclama, este vorba despre a creste cooperarea copiilor in a-si lua medicamentele in doze corecte si eficiente.

Atunci cand copilul nu reuseste sa inghita o pastila parintele o sfarama sau desface capsula pentru a dizolva praful. Sunt in regula astfel de practici?

Medicamentele sunt formate din substanta activa, adica cea care are efect terapeutic, si multe alte substante cu rol de a proteja, de a face pastila rezistenta la trecerea prin cavitatea bucala pana in stomac, de a rezista la anumite temperaturi si umezeala etc. Unele substante active din medicamente isi pierd calitatile si, implicit, efectul la contactul cu apa sau sucurile in care sunt dizolvate sau in acidul din stomac etc.

Eu recomand evitarea acestor practici. Exista pe piata solutii extrem de sigure si practice: pastile de dimensini reduse, cu gusturi diferite, colorate, unele chiar masticabile, precum jeleurile.

Unii parinti apeleaza si la leacuri babesti pentru a trata diverse 
afectiuni ale copiilor. Cat sunt de periculoase?

Cu totii am primit cel putin o compresa cu apa rece sau o cataplasma in copilarie!
ATENTIE! Verificati cu medicul de familie sau cu pediatrul orice astfel de "leac"! Unele sunt inocente, dau doar sentimentul ca "am actionat". Altele pot fi de-a dreptul nocive, dureroase sau care pot rusina sau speria un copil.

Eu ii sfatuiesc pe parinti sa intrebe medicul de familie sau pediaturul despre orice gest terapeutic vor sa adopte pentru copilul lor si sa respecte indicatiile medicului.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei