De Ziua Copilului au protestat în faţa Spitalului de Copii FOTO

default

Dimensiune font:

| 02-06-2017 05:45

Revolta părinţilor din mediul online, nemulţumiţi în repetate rânduri de condiţiile de spitalizare la cea mai mare unitate de pediatrie din regiune, a atins, ieri, punctul culminant * după ce au semnalat numeroase nereguli, aceştia au pichetat timp de două ore în faţa unităţii medicale, fiind invitaţi de manager la discuţii şi la o vizită prin spital * cu pancarte cuprinzând tot felul de mesaje, acestora li s-au alăturat şi medici nemulţumiţi, care au acuzat condiţiile de lucru

Acţiune inedită, ieri, la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi, unde, de Ziua Copilului, mai mulţi părinţi au pichetat instituţia medicală. Nemulţumiţi de condiţii după ce au trecut pragul unităţii alături de micuţi, aceştia au trecut la acţiuni concrete. Paşnici, dar înarmaţi cu răbdare şi pancarte cu mesaje precum „Depolitizaţi spitalele!”, „În mizerie nu se poate face performanţă” sau „Nu promisiuni! Acţionaţi, vrem fapte!”, aceştia au vrut ieri să tragă un semnal de alarmă autorităţilor, pentru a lua măsuri de reabilitare a spitalului. Acţiunea vine după ce au sesizat multe nereguli şi au postat mai multe imagini de groază, acuzând că nu se face nimic. „Aici nu se respectă nimic, pornind de la normele fumatului, parcare, spaţii corespunzătoare, igienă. Nu mai spun pe etaje, pentru că am urcat până la etajul al cincilea zilnic, timp de o săptămână şi nu aveam cum să stau fără să spun nimic. Nu se poate ca aceşti copii să aibă asemenea condiţii, e deprimant. Saloanele sunt insalubre, mobilierul este foarte vechi vopsit şi revopsit, hârtie igienică şi săpun lichid la baie nu este, saltelele sunt vechi, scorojite, mămicile trebuie să doarmă în acelaşi pătuţ cu copilul pentru că nu sunt paturi, ajung să doarmă şi câte două mame străine, care nu se cunosc, este jalnic. Nu am nicio intenţie să denigrez pe cineva, medicii îşi fac treaba, le mulţumesc, dar singurul lucru este că nu poţi face performanţă în asemenea condiţii. Şi oricât ar spune managerul de demersuri pentru aparatură nouă, e ca şi cum ai pune mobilă nouă într-o casă dărăpănată”, a spus ieri Bogdan Baltă, unul din părinţii nemulţumiţi, care a iniţiat acţiunea încercând să tragă un semnal de alarmă şi să dea de gândit autorităţilor din Consiliul Judeţean, instituţie în subordinea căreia se află spitalul.

„A da cu var nu înseamnă a rezolva o problemă”
Practic, părinţii adunaţi ieri vor să schimbe situaţia jalnică în care sunt internaţi micuţii din regiune, la proteste fiind prezenţi chiar şi medici care i-au susţinut. „Sunt revoltat că timpul trece, leafa merge şi nu se face nimic. (…) Îţi vine să plângi când intri în spitalul acesta, ieşi bolnav psihic, practic. Toţi responsabilii politic trebuie să se ocupe, pentru că trebuie tras un semnal alarmă, nu se mai poate aşa”, a spus Ionel Apostol, unul dintre protestatari adăugând că e nevoie de condiţii decente şi de manageri care să nu fie numiţi politic.
Acţiunea a fost susţinută şi de medicul Răzvan Socolov, de la Maternitatea „Elena Doamna”, care a hotărât, împreună cu alt coleg şi cu părinţii, să lupte pentru sănătatea copiilor şi pentru condiţiile în care medicii sunt nevoiţi să lucreze. „Sunt astăzi aici pentru că sunt interesat de sănătate, pentru că sunt şi părinte, şi medic, şi ştiu că aceste condiţii care se oferă în momentul de faţă nu sunt adecvate pentru sănătatea copiilor, care reprezintă viitorul nostru. Pe de altă parte, sunt aici pentru a ne proteja noi, ca medici, din punct de vedere personal, dar şi profesional, pentru că sunt mulţi care suferă de diverse boli din cauza condiţiilor. Este o condiţie care nu mai este acceptabilă în secolul XXI şi de asta pleacă medicii”, a punctat medicul, adăugând că pentru a se schimba situaţia e nevoie ca autorităţile să accepte ideea că spitalele sunt prioritare şi ar trebui finanţate adecvat, cu reformă cu perspectivă lungă. „A da cu var nu înseamnă a rezolva o problemă. Există grupuri de medici care au făcut lucruri concrete, dar nu ne aude nimeni. Se acceptă la nivel central, dar când se ajunge la nivel local, lucrurile se diluează”, a mai spus medicul.

Discuţii aprinse cu managerul
După manifestare, părinţii au fost invitaţi de managerul unităţii dr. Radu Terinte, la discuţii şi la o vizită prin spital. Acesta a negat existenţa gândacilor şi a mizeriei şi a precizat că se fac eforturi pentru ca spitalul să arate cum trebuie, numai că la acest moment multe lucruri nu se pot face, din cauza proiectului de reabilitare depus şi abandonat. „Una este reabilitarea şi alta este mizeria. Spitalul e pus pe reabilitare din 2012, studiul a fost aprobat în Consiliul Judeţean, a demarat, s-a mers că va finanţat în totalitate de CJ, dar apoi s-a constatat că nu sunt bani, fiind nevoie de 18 milioane de euro. În această situaţie lucrurile au rămas abandonate şi se aşteaptă finanţare europeană. Acum, linia este deschisă şi CJ va depune acest proiect, dar de atunci, conform Legii finanţelor, când e un proiect, este inadmisibil să faci ceva, pentru că e dublă finanţare şi nu poţi face reabilitări. Eu am dreptul să fac doar igienizări. Teoretic, niciun geam nu am voie să schimb. Nu am putut sta aşa şi am demarat din buget propriu. Am schimbat tâmplărie cu toate riscurile, s-a vopsit, s-au făcut multe, dar practic proiectul atârnă ca o piatră de moară şi îţi limitează acţiunile”, a explicat managerul Radu Terinte. Potrivit acestuia, cu banii din bugetul propriu s-a schimbat ce s-a putut şi s-a luat aparatură, însă există unele lucruri la care nu se poate face nimic, momentan. „Hârtia igienică de la baie dispare imediat, săpunul lichid la fel... Aici e vorba de educaţie. Cu normele fumatului şi cu intratul în spital, nu avem cum să stăvilim acest lucru, mai ales când e vorba de romi”, a adăugat acesta.
Reamintim că revolta părinţilor a început în urmă cu o săptămână, de-a lungul timpului semnalându-se numeroase nereguli de la unitate. Aceştia au reclamat atât starea parcării a curţii interioare, cu iarba necosită şi spaţii de joacă neîngrijite, precum şi condiţiile din spital. Acum, aceştia sunt decişi să continuie demersurile până când, atât de la nivel local, cât şi de la nivel central, se vor lua măsuri pentru acest spital. Roxana NĂSTASĂ

„Îţi vine să plângi când intri în spitalul acesta” - Ionel Apostol, protestatar

* * *

„Teoretic, niciun geam nu am voie să schimb” - Radu Terinte, managerul Spitalului „Sf. Maria”

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei