Detoxifiere cu ajutorul ceaiurilor
Dimensiune font:
Problemele de sănătate îi determină pe bolnavi să combine tratamentele medicamentoase cu cele din natură * foarte multe persoane ne-au cerut sfaturi referitoare la refacerea stării de sănătate după excesele de sărbători şi le-am răspuns cu ajutorul fitoterapeuţilor
Se întâmplă uneori sărbătorile să fie însoţite şi de probleme de sănătate. Fie că am depăşit măsura cu paharul, fie că ne-am luat la întrecere cu platourile cu sarmale ori friptură, rezultatul este acelaşi – o stare generală de disconfort, poate chiar dureri. Pentru restabilirea echilibrului, fitoterapeuţii recomandă o serie de remedii şi o atitudine cât mai corectă fiindcă niciun leac nu va vindeca dacă noi continuăm să avem un stil nesănătos de viaţă.
Porumbelele sunt foarte bune în crizele biliare sau în curele de slăbire. Bogate în antociani şi flavonoide, fructele de culoare albastru-închis au o acţiune astringentă şi diuretică, dar şi efect antidiareic. Se recomandă în dureri de stomac, diaree şi chiar afecţiuni renale. Se prepară o infuzie dintr-o linguriţă de plante, peste care se toarnă 200 ml de apă clocotită. Se tine la infuzat un sfert de oră, după care se filtrează şi se bea.
Urzica detoxifică şi mineralizează organismul. Ceaiul este un energizant foarte bun şi de mare ajutor când kilogramele s-au tot adunat. Urzicile sunt bogate în aminoacizi, în complexul vitaminic B, sunt o sursă importantă de vitamina K, dar şi de fier, calciu, siliciu, magneziu, potasiu. Ceaiul de urzici este foarte recomandat în curele de detoxifiere, în reducerea retenţiei de apă şi are efect inclusiv în tonifierea ţesutului epitelial. Pentru preparare avem nevoi de o lingură de plantă uscată, peste care se toarnă o ceaşcă de apă clocotită. Se acoperă câteva minute, apoi se strecoară şi se bea, doza fiind de 2-3 căni/zi.
Anasonul stelat este oricând o soluţie pentru problemele digestive. Principiile active conţinute de plante au proprietăţi antispastice şi carminative (evacuează gazele intestinale şi sunt un bun diuretic. Ajută foarte mult activitatea pancreasului, dar nu este recomandat persoanelor care suferă de ulcer duodenal, enterocolite sau gastrite. Pentru prepararea lui este nevoie de o jumătate de linguriţă de fructe la o cană cu apă clocotită. Se bea zilnic o cană cu ceai, care trebui consumat la scurt timp de la preparare, cel mult după patru ore. Dacă se depăşeşte acest interval, ceaiul devine toxic.
Ceaiul verde combate foarte multe probleme digestive şi de greutate aşa că nu există nicio cură de refacere a organismului din care acest produs să lipsească. De mare ajutor în combaterea obezităţii, diabetului şi a colesterolul crescut, ceaiul verde este o sursă de antioxidanţi şi este recomandă mai ales pentru proprietăţile lui diuretice şi de stimulare a metabolismului lipidic. Pentru preparare este nevoie de o linguriţă de plantă la o cană cu apă, iar doza zilnică este de două-trei ceşti.
De reţinut! Tratamentele fitoterapeutice vin în completarea celor alopate. Persoanele care ne-au adresat întrebări pot folosi reţetele doar după ce au discutat cu medicul specialist, care le-a stabilit şi un diagnostic. Femeile însărcinate trebuie să consulte medicul înainte de a apela la farmacia naturii. Este adevărat că medicina naturistă are girul timpului şi efectele ei benefice se cunosc, dar nu trebuie ignorat sfatul medicului.
Maura Anghel
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau