Efectele nocive ale zahărului asupra sănătăţii
Dimensiune font:
Adăugăm, zilnic, zahăr în ceai sau cafea, îl folosim la prepararea prăjiturilor şi a produselor de patiserie sau în cerealele pe care le consumăm la micul dejun. Mai mult, zahărul este deja inclus în micile „plăceri” pe care le consumăm zilnic, cum ar fi băuturile carbogazoase, sucurile de fructe, bomboanele sau îngheţata. Este, de asemenea, ascuns în cele mai multe produse procesate, inclusiv în pâine, semipreparate din carne sau chiar în condimente, sosuri sau ketchup.
Dacă pentru cei mai mulţi oameni alimentele dulci sunt delicii apetisante şi irezistibile, specialiştii în alimentaţie consideră zahărul ca fiind extrem de toxic şi adictiv. „După părerea mea, zahărul este una dintre cele mai dăunătoare substanţe pe care le consumăm, în special din cauza abundenţei sale în alimentaţia zilnică. Dependenţa de zahăr este tot mai des întâlnită, şi nu doar în rândul adulţilor, ci şi la copii”, a declarat Adina Rusu, nutriţionist-dietetician.
Şi mai dăunător este faptul că mare parte din zahărul pe care îl consumăm zilnic este sub formă de fructoză, sirop de glucoză-fructoză sau sirop de porumb. Această formă foarte procesată de zahăr este mult mai ieftină, dar şi mult mai dulce comparativ cu zahărul obişnuit, fiind preferată din aceste motive de foarte mulţi producători de alimente. Conform studiilor de specialitate, această formă de zahăr este şi mult mai periculoasă pentru sănătate.
Atât siropul de glucoză-fructoză, cât şi zahărul sunt alcătuite din două zaharuri simple: glucoza şi fructoza. Există însă o diferenţă importantă între ele. Astfel, zahărul este alcătuit din cantităţi egale din cele două zaharuri: 50% glucoză şi 50% fructoză, în timp ce siropul este dezechilibrat, conţinând aproximativ 60% fructoză şi 40% glucoză. „Diferenţele de metabolizare dintre zahăr şi siropul de glucoză-fructoză au fost intens studiate în ultimii ani, iar studiile au susţinut ipoteza că fructoza este transformată direct în grăsime, în timp ce glucoza este folosită, în primul rând, pentru producere de energie. Vestea proastă este că organismul uman nu are capacitatea să consume cantităţi excesive de zahăr, mai ales dacă este sub formă de fructoză. Acest lucru poate cauza o multitudine de efecte negative asupra sănătăţii”, a explicat Adina Rusu.
Consumul mediu de zahăr în România este de 31,5 linguriţe/zi. Conform specialiştilor, corpul uman poate metaboliza zilnic, în condiţii de siguranţă, cel mult 6 linguriţe de zahăr adăugat. Întrucât cei mai mulţi români consumă o cantitate mai mare, excesul este transformat în grăsime, ducând la apariţia bolilor de metabolism.
Consumul excesiv de zahăr are numeroase efecte nocive asupra sănătăţii. Unul dintre cele mai grave efecte ale consumului excesiv de zahăr este cauzat de suprasolicitarea şi încărcarea ficatului, fapt ce poate conduce la afecţiunea cunoscută sub denumirea de ficat gras non-alcoolic (NAFLD). „Da, aceeaşi afecţiune care poate fi cauzată de consumul excesiv de alcool poate fi determinată de un aport excesiv de zahăr. Ficatul metabolizează alcoolul şi fructoza în mod asemănător, ambele constituind substraturi pentru obţinerea de grăsimi”, a explicat Adina Rusu. Acest lucru duce la rezistenţă la insulină, ficat gras şi dislipidemie. La fel ca şi alcoolul, fructoza poate contribui la apariţia de radicali liberi, care pot avea drept rezultat inflamaţia. Şi, nu în ultimul rând, la fel ca şi alcoolul, consumul de fructoză, poate stimula anumite căi de la nivelul creierului ce pot duce la dependenţă. „Toată fructoza pe care o consumăm ajunge la singurul organ care o poate metaboliza: ficatul. Acest lucru duce la suprasolicitarea acestui organ şi chiar la afectarea acestuia”, a adăugat Adina Rusu.
Pe de altă parte, consumul excesiv de zahăr „păcăleşte” mecanismele de reglare ale organismului realizate cu ajutorul insulinei şi leptinei, ducând la creştere în greutate. Fructoza păcăleşte mecanismele de reglare ale apetitului. Nu stimulează insulina, acest lucru ducând la supraalimentare şi la apariţia rezistenţei la insulină.
Consumul excesiv de zahăr duce la apariţia a numeroase disfuncţii metabolice, cunoscute sub denumirea de sindrom metabolic. Acesta include exces ponderal, obezitate abdominală, scăderea HDL şi creşterea LDL, creşterea glicemiei şi a trigliceridelor, şi creşterea tensiunii arteriale. „Pe lângă efectele menţionate deja, consumul excesiv de fructoză duce şi la creşterea nivelului acidului uric, un factor de risc pentru afecţiunile cardiace şi renale. De astfel, legătura dintre fructoză, sindromul metabolic şi acidul uric este atât de clară încât nivelul acidului uric ar putea fi folosit drept marker pentru consumul excesiv de fructoză”, a adăugat Adina Rusu.
Pe lângă rolul său în apariţia obezităţii şi a numeroase afecţiuni cronice, consumul excesiv de zahăr mai are numeroase efecte nocive asupra sănătăţii. Sunt studii care arată că fructoza este utilizată de celulele canceroase ducând la proliferarea acestora, promovând diviziunea celulară şi accentuându-le creşterea şi dezvoltarea.
Boala Alzheimer este o altă afecţiune asociată cu un consum în exces de zahăr, mai multe studii arătând că există o corelaţie puternică între consumul unei diete bogată în fructoză şi riscul de apariţie al acestei afecţiuni, prin acelaşi mecanism ca şi în cazul diabetului de tip 2.
„Pentru scăderea aportului de zahăr, se recomandă consumul dulciurilor cu moderaţie, reducerea consumului de alimente procesate şi citirea etichetelor nutriţionale la achiziţionarea alimentelor pentru a le evita pe cele ce conţin zahăr adăugat”, a conchis Adina Rusu, nutriţionist-dietetician.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau