Esențial de știut! Cum trebuie îngrijite gingiile și primii dințișori ai bebelușilor

default

Dimensiune font:

| 04-05-2016 10:07

Sănătatea dentară a copilului reprezintă o grijă foarte importantă în viața oricărui părinte, încă dinainte de venirea pe lume a celui mic, pentru că procesul de formare a dinților începe între a treia și a șasea lună de sarcină. Iată câteva sfaturi pentru părinți, de la dr Mihaela Dan, medic specialist ortodonție, în cadrul clinicii Orto-Implant Expert.

Îngrijirea cavității orale a bebelușului este necesară imediat după naștere, când simpla curățare a gingiilor, după fiecare alăptare, este un ritual necesar pentru prevenirea acumulării de placă bacteriană. Odată apăruți, dințișorii de lapte trebuie îngrijiți și ei cu multă atenție, aceștia fiind esențiali pentru dezvoltarea sănătoasă a dinților permanenți. Dr. Mihaela Dan atenționează că, fără un set de dinți de lapte sănătoși, copilul este predispus la a dezvolta, ulterior, probleme de masticație și vorbire.

Atenție la alimentație și medicație în timpul sarcinii!
În perioada sarcinii, viitoarea mămică trebuie să aibă o alimentație echilibrată, să evite îmbolnăvirile, precum și unele medicamente, cum ar fi aspirina, corticosteroizi, anxiolitice precum diazepamul (implicate în multe boli ale fătului, inclusiv despicătura de boltă palatină și buză, cunoscute sub numele de buză de iepure și gură de lup) sau antiobioticele, precum tetraciclina, care pot păta ireversibil dinții. Imediat după naștere, pentru a ajuta la prevenirea acumulării de placă bacteriană, care poate duce la apariția cariilor, stomatologii pediatri recomandă curățarea, în mod regulat, a gingiilor bebelușului cu un prosop umed, în urmă alăptării.

La început, nu folosiți pastă de dinți
Odată apăruți, dinții primari ai micuțului trebuie curățați cu degetul învelit într-o compresă, cu degetar special cu peri de silicon, cu periuța dentară, la început fără pastă de dinți. Pastă de dinți pentru copii se poate folosi doar când copilul mai crește și învață să scuipe, pentru a nu înghiți pasta. „Este recomandat ca periajul să aibă loc de două ori pe zi, cel mai important fiind cel de seară, înainte de culcare. Dacă părintele va arăta copilului cum se spală pe dinți, lăsându-i impresia că acest ritual este un lucru foarte amuzant, cel mic îl va imita cu plăcere. Chiar dacă doar roade periuța și nu-și coordonează mișcările, va reuși să curețe parțial dinții, iar părintele va trebui doar să termine jocul, completând curățarea lor. Majoritatea copiilor sunt bucuroși să ducă la îndeplinire sarcini de adult, dacă sunt încurajați, această făcându-i să se simtă importanți, valorosi”, este de părere d-na dr Mihaela Dan.

Evită “cariile de biberon”!
Pe cât posibil, este de evitat ca cel mic să adoarmă cu biberonul cu lapte în gură, deoarece laptele favorizează înmulțirea bacteriilor, fermentarea și apariția “cariei de biberon”. Această este este cea mai frecventă afecțiune stomatologică la bebeluși și cauzează carierea dinților, înnegrirea lor până la rădăcină, formarea de abcese dureroase și poate afecta dinții permanenți din os. La fel se întâmplă și atunci când copilul bea orice fel de lichide îndulcite din biberon (ceaiuri, sucuri), care sunt deosebit de dăunătoare, deoarece îmbracă dinții în zahăr pentru perioade lungi de timp.

Și suzeta poate deforma dinții
Și folosirea suzetei după vârstă de 2 ani este de evitat, multe studii confirmând că acest obicei provoacă deformări ale oaselor și modificări ale poziției dinților, care ulterior vor necesită purtarea unui apărat dentar. „Mecanismul are loc în următorul fel: dinții de sus sunt împinși în față, împreună cu os cu tot, iar mandibula este împiedicată să se dezvolte către anterior. Desigur că suzetă este foarte utilă pentru confortul emoțional al copilului, iar încercarea de a renunță la folosirea ei trebuie făcută cu multă răbdare și blândețe, pentru a nu produce traume care să ducă la alte obiceiuri mai dăunătoare, precum sugerea degetului, ticuri nervoase, iritabilitate etc.”, recomandă doctor Mihaela Dan. Și obiceiul de a “ronțăi” tot timpul câte ceva este dăunător, fiind recomandată mai degrabă organizarea meselor, conform sfatului nutriționiștilor, în trei mese principale și două gustări. Bineînțeles, după masă este de preferat clătirea cu apă sau chiar periajul dentar, deoarece resturile alimentare rămase printre dinți fermentează și produc carii, iar sucurile carbogazoase, dar chiar și cele naturale, conțin acizi (acid citric din fructe, îndulcitori etc.), care scot calciul din dinți.

Atenție la primele simptome!
Părinții trebuie să fie atenți și la eventuale afecțiuni de tip ORL ale copilului (infecții, polipi, rinite alergice, deviație de sept etc.) care pot împiedica copilul să respire pe nas și este indicat să fie tratate încă din fază incipientă. „Desi pare paradoxal, respirația pe gură oxigenează mai prost organismul și predispune copilul la carii, prin simplul fapt că usucă dinții de salivă, care are un rol protector. Nu în ultimul rând, acest obicei poate duce la apariția înghesuirilor dentare și modificărilor oaselor maxilare, care au loc atunci când obrajii presează maxilarul superior dinspre lateral, buza superioară lasă incisivii liberi, iar aceștia se deplasează mult spre inainte”, atenționează dr Mihaela Dan. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei