EXCLUSIV Atentat la siguranţa naţională

default

Dimensiune font:

| 11-05-2015 17:40

Serul antibotulinic lipseşte de aproape doi ani din farmaciile spitalelor de boli infecţioase din ţara iar, găsirea unei doze *pe lângă acesta mai lipsesc şi alte tipuri de vaccinuri folosite în boli severe cum ar fi: antraxul, tetanosul sau în profilaxia antirabică*.situaţia este de când a fost închisă linia de vaccinuri de la Institutul Cantacuzino

În ultimii doi ani, crizele generate de lipsa produselor injectabile importante din schema naţională de vaccinare au devenit tot mai frecvente, punând în pericol sănătatea şi chiar viaţa populaţiei. Cea mai gravă criză înregistrată până acum în istoria medicală la nivel naţional este lipsa serului antibotulinic. Fără acest ser viaţa bolnavilor diagnosticaţi cu botulism este în pericol. Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase susţin că la nivel naţional nu se mai găseşte nicio doză de ser antibotulinic situaţia fiind foarte gravă în cazul apariţiei unui focar de botulism. Ultimul caz pentru care medicii infecţionişti din toată zona Moldovei au desfăşurat o cursă contra cronometru pentru găsirea unei doze de ser a fost în cazul unui bolnav internat la Suceava.
„Am ţinut legătura permanent cu medici de la Suceava şi am încercat să rezolvăm situaţia. Trebuia instituit de urgenţă tratamentul care consta în administrarea cat mai rapidă a serului antibotulnic. S-au făcut eforturi foarte mari pentru a se găsi măcar la nivel naţional câteva fiole într-o rezervă însă în cele din urma s-a constatat că în România nu se găseşte nici măcar o doză de ser. Fără acest ser antibotulnic şansele de supravieţuire a unui astfel de pacient sunt foarte reduse”, a precizat dr. Mihnea Hurmuzache, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Soluţia salvatoare peste graniţă
Cum în ţară, serul nu era de găsit, medicii au sfătuit familia să meargă la Cernăuţi în Ucraina să achiziţioneze pe cont propriu serul salvator. „A trebuit să găsim o soluţie pentru a salva pacientul şi i-am sfătuit pe cei din familie să facă un drum până la Cernăuţi să achiziţioneze trei doze de ser antibotulinic. Din câte ne-am interesat în Ucraina se mai pot găsi doze pentru vânzare pe piaţa externă. La scurt după ce s-a administrat serul starea pacientului s-a îmbunătăţit”, a mai precizat Mihnea Hurmuzache. O singură doză de ser costă la Cernăuţi 200 de euro.

În replică reprezentanţii autorităţilor centrale susţin că fac toate eforturile pentru refacerea stocurilor însă dozele întârzie să apară. „Ştiu de cazul de la Suceava eram personal lângă domnul ministrul al Sănătăţii când se făceau eforturi pentru găsirea unei doze în ţară. S-a ţinut legătura permanent cu medicii şi cu autorităţile locale. Se încearcă importarea serului din ţari din Uniunea Europeană. Până acum cazurile au fost transferate cu avionul SMURD până la Oradea unde se mai găsea câte o doză”, a precizat dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Criză generală de vaccinuri strategice
Medicii sunt îngrijoraţi de situaţia în care au ajuns spitalele din România odată cu închiderea producţiei de vaccinuri strategice de la Institutul de Cercetare „Cantacuzino”. „Putem spune că ne confruntăm cu o adevărată lipsă la nivel naţional a serului antibotulinic. Pe lângă acesta mai lipsesc şi alte tipuri de vaccinuri folosite în boli severe cum ar fi: antraxul, tetanosul sau în profilaxia antirabică. Situaţia această este de 2 ani de când a fost închisă linia de vaccinuri de la Institutul Cantacuzino”, a subliniat managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Parteneriat cu spitalele din Chişinău
Conducerea unităţii susţin că situaţia este foarte gravă în cazul apariţiei unui focar de botulism aşa cum s-a întâmplat în urmă cu trei ani, când, nouă persoane au ajuns la spital după ce au mâncat o conservă de peşte făcută în casă.

„În acest moment România este descoperită total în ce priveşte asigurarea unor vaccinuri strategice. Dacă vor mai apărea cazuri de botulism soluţia va veni tot de peste graniţă . Noi trebuie să fim pragmatici şi să salvăm viaţa pacientului dacă nu reuşim pe cale oficială ceva trebuie să facem”, a precizat dr. Hurmuzache

VIDEO Punct final în maratonul chirurgical american de la Iaşi

O soluţie de rezervă ar fi realizarea unui parteneriat cu Spitalul republican din Chişinău. „Voi încerca să încheiem un parteneriat cu Spitalul Republican din Chişinău în vederea realizării unui stoc tampon la care să poată apela membrii familiei în cazuri de urgenţă. Oficial este greu să accesăm medicamente sau alte produse medicale pentru că Republica Moldova nu face parte din Uniunea Europeană şi în astfel de situaţii ai nevoie de avizul Agenţiei Naţionale a Medicamentului iar procedurile sunt greoaie. Un bolnav nu are nevoie de hârtii ci de serul salvator, iar, familia unui pacient se poate adresa în orice moment la Chişinău ştiind că poate găsi dozele necesare. Este o soluţie de compromis până când în ţara noastră se va reface stocul de vaccinuri strategice”, a mai precizat dr Hurmuzache.
Lunar, la Spitalul de Boli Infecţioase medici se confruntă cu cel puţin un caz de botulism.
Botulismul este o infecţie care se dezvoltă în mediu lipsit de aer şi cel mai cunoscute sunt în conservele făcute în casă cum sunt cele din carne şi peşte. Cristina MIHĂILĂ

***
„În acest moment România este descoperită total în ce priveşte asigurarea unor vaccinuri strategice” - dr. Mihnea Hurmuzache, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

****
Botulismul loveşte şi la Bacău
După cazul bătrânului înregistrat luna trecută în Suceava, şi care a fost salvat cu vaccin antibotulinic din Ucraina, un bărbat de 59 de ani din judeţul Bacău a ajuns în stare foarte gravă la Spitalul de Urgenţă cu acceaşi afecţiune. „Avem într-adevăr un pacient care s-a internat mai întâi la Neurologie. După efectuarea analizelor s-a constatat că suferă de botulism şi a fost transferat la Secţia Infecţioase. În întreaga ţară nu există la acest moment nicio doză de ser de vaccin antibotulinic fiindcă nu s-a importat de către Ministerul Sănătăţii”, a declarat Mirela Romaneţ, purtătorul de cuvânt al SJU Bacău. În aceste condiţii, viaţa pacientului este în mare pericol. „Până vom reuşi să facem rost de ser, pacientul va primi tratamentul simptomatic standard”, a precizat purtătorul de cuvânt al SJU Bacău. Pentru un caz similar înregistrat anul trecut în judeţul Bacău serul antibotulinic s-a adus de la Chişinău, viaţa pacientului fiind salvată. Sonia PAVELESCU

„Noi am luat legătura inclusiv cu Secretariatul de Stat de la SMURD, s-a sunat la toate clinicile din ţară. Din păcate, nu există nicio doză de ser antibotulinic” - Mirela Romaneţ, purtătorul de cuvânt al SJU Bacău 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei