EXCLUSIV Medicii străini de care România nu are nevoie

default

Dimensiune font:

| 21-09-2015 17:20

În condiţiile în care spitalele româneşti se confruntă deja cu un exod masiv al medicilor în alte ţări, există medici străini care nu pot profesa * cauza ar fi legislaţia rigidă, care dă drept de practică doar cetăţenilor români sau ai unui stat UE * de acest obstacol s-a lovit inclusiv un medic egiptean stabilit de 20 de ani în Iaşi * anual, doar la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi sunt şcoliţi peste 2.500 de studenţi străini, din aproximativ 70 de ţări * nici taxele plătite de aceştia nu sunt de neglijat, acestea ajungând la 5.000 de euro pe anul de şcolarizare şi 7.000 rezidenţiat / an, în afară de aproximativ alţi 10.000 euro cheltuieli de trai şi întreţinere)

Cetăţenii străini care vin să facă studiile de medicină în România şi vor să rămână să profeseze aici nu o pot face, din cauza legislaţiei în vigoare. În ciuda deficitului de medici reclamat de unităţile autohtone, aceştia sunt obligaţi să se întoarcă în ţara de origine, să aibă un contract de voluntariat pentru care să nu primească nicio remuneraţie sau să obţină cetăţenia română. Problema a fost sesizată în mai multe rânduri, cel mai recent, printr-o petiţie adresată Ministerului Sănătăţii de mai mulţi medici străini care s-au confruntat cu acest aspect sau care sunt nemulţumiţi de situaţie, mai ales că România se confruntă cu o plecare masivă a medicilor către ţările vestice.

Medic egiptean adoptat doar parţial de Iaşi
Printre semnatarii petiţiei se numără şi dr. Mahomed Daoud, medic specialist în obstetrică-ginecologie, doctor în ştiinţe medicale. Deşi locuieşte în Iaşi de peste 20 de ani, încă nu are ocazia sa fie angajat în unităţile medicale de stat. Acesta spune că, atât timp cât a fost student, rezident şi apoi doctorand, drepturile sale erau aceleaşi ca pentru orice medic român la muncă, dar mai puţin în ceea ce priveste plata, „medicii străini plătind studii, dar nefiind plătiţi în niciun fel” şi neavând voie să practice medicina in cabinete private. Paradoxal, de câţiva ani, de când a finalizat studiile, situaţia s-a schimbat radical, acesta nemaiavând voie să practice în spitale de stat. „Problema este că legislaţia nu este una destul de clară, ci este uşor interpretabilă. Cât făceam studii, cât eram medic rezident, puteam să fac operaţii, să asist la naşteri, însă de când le-am terminat, mi s-a tăiat cumva dreptul ăsta, fiind valabil doar dacă ai post. Acum mă gândesc să mă reînscriu la studii pentru a putea să operez din nou”, povesteşte dr. Mahomed Daoud.
Norocul său a fost faptul că, după 20 de ani petrecuţi în România, a reuşit să înveţe limba şi să obţină cetăţenia română, însă acest lucru s-a întâmplat abia în 2014, ceea ce măcar i-a oferit posibilitatea de a-şi deschide propriul cabinet medical individual. „La cabinet însă, fac lucrurile minore pentru un chirurg, ecografii, consultaţii şi mi-e frică de faptul că am să-mi pierd mâna la operaţii, cum s-ar zice. Uneori spun că aş prefera să fac şi gratis asta, numai să nu uit cum să o fac”, subliniază acesta. Medicul spune că există femei care vin la cabinet pentru a le fi urmărită sarcina, însă acestea spun că preferă să meargă de multe ori la un specialist care să le urmărească sarcina integral şi care să le asiste şi la naştere. „Iar ca să asişti la naşteri, trebuie sa fii angajat al unei maternităţi. În felul acesta, o femeie ar prefera să aleagă la oricine altcineva de acolo, pentru că e cineva din maternitate”, explică medicul Mahomed Daoud.

Curtat de suedezi
De aceea, dr. Daoud spune că încă mai trăieşte cu anumite regrete când vine vorba despre România, mai ales atunci când îşi aminteşte că majoritatea colegilor săi straini care au venit la studii în ţară, au preferat să se întoarcă în ţara natală, iar el a spus din start că nu va pleca până nu va reuşi să schimbe ceva. „Am prins acele vremuri când nu aveai voie să ieşi din perimetrul căminului sau nu vorbea nimeni cu tine pentru că erai străin. Însă, nu aş vrea să părăsesc România până nu aş fi sigur că am reuşit să schimb atitudinea faţă de cei străini, să fie priviţi cu aceiaşi ochi precum cei care s-au născut aici”, spune dr. Daoud. Cu o oarecare mândrie, acesta adaugă faptul că, dincolo de problemele întâlnite în domeniul profesional, prietenii români l-au integrat foarte bine, mai ales când l-au botezat Alex, după oraşul în care s-a născut, Alexandria. Tot din dorinţa de a-i feri şi pe alţii de mentalităţile despre străini, în 2006 a înfiinţat Centrul Cultural Oriental, un loc de întâlnire al celor care văd România ca pe un loc drag, unde discută despre cum ar putea să fie asimilaţi străinii ca într-o familie. „Am zis mereu: sunt îndrăgostit de Iaşi şi nu aş vrea să plec pentru că sunt obligat. Nu am făcut medicina doar pentru bani, am făcut-o în primul rând pentru ajutarea femeilor precum si protejarea nou-născuţilor, pentru salvarea lor şi pot spune că am câţiva zeci de copii care trăiesc datorită mie, după ce am convins mai multe mame să renunţe la ideea de avort şi să păstreze copilul. Însă, nu mai sunt sigur că voi rămâne aici, chiar dacă mi-am dorit asta foarte mult”, subliniază dr. Mohamed Daoud, arătând în acelaşi timp pe telefon că în urmă cu câteva zile a primit o oferă de muncă în Suedia, unde ar putea profesa pentru un salariu de 9.000 de euro, la care se adaugă alte bonusuri pentru orele de gardă din weekend-uri şi posibilitatea de a învăţa limba.


Problema poate fi rezolvată doar prin schimbarea legii
În Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, la articolul 370, este menţionat că „profesia de medic se exercită pe teritoriul României de către persoanele fizice posesoare ale unui titlu oficial de calificare în medicină dacă este: cetăţean al statului român, cetăţean al unui stat membru al Uniunii Europene, al unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene sau soţul unui cetăţean român, precum şi descendenţii şi ascendenţii în linie directă”. Astfel, din textul de lege menţionat reiese că excepţia care i-ar putea face pe medici să profeseze, ar fi obţinerea cetăţeniei sau căsătoria cu un cetăţean român. Răspunsul Ministerului Sănătăţii la petiţie a fost că problema este una valabilă în special pentru cetăţenii care nu fac parte din Uniunea Europeană. „Au drept de liberă practică pe durată nedeterminată în România în cazul în care sunt membri de familie ai unui cetăţean al unui stat membru UE, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene sau sunt beneficiari ai statutului de rezident permanent sau pe termen lung”, se arată în răspunsul oficial al ministerului. De asemenea, în cazul în care un medic nu întruneşte criteriile, acesta poate exercita profesia pe durată determinată de trei luni, cu o posibilitate de prelungire de până la şase luni.

Astfel, condiţiile restrictive pentru obţinerea dreptului de liberă practică în România pentru medicii din state care nu fac parte din UE, dar care au făcut studiile şi rezidenţiatul la noi în ţară pot fi schimbate doar printr-o reformulare şi îmbunătăţire a legislaţiei. „România este stat membru al UE, semnatară a Tratatului şi este ţinută să respecte obligaţiile asumate. Astfel, modificările propuse şi solicitate prin această petiţie ţin în primul rând de legislaţia europeană şi nu doar de cea naţională, care doar transpune normele adoptate la nivel european”, au arătat reprezentanţii Colegiului Medicilor din România. Până ce legea nu se modifică, problema medicilor străini nu poate fi rezolvată decât dacă aceştia reuşesc să-şi obţină cetăţenia. „Prin petiţie, noi am încercat pe cât posibil să obţine susţinere publică. Studenţii străini la medicină şi medicii rezidenţi au fost în mod special ţintiţi şi s-au mobilizat destul de repede”, a precizat unul dintre iniţiatorii petiţiei. În momentul de faţă, aceasta numără peste 100 de semnatari, lista fiind în continuare deschisă. Mădălina OLARIU

* * *
„Cât făceam studii, cât eram medic rezident, puteam să fac operaţii, să asist la naşteri, însă de când le-am terminat, mi s-a tăiat cumva dreptul ăsta” - dr. Mahomed Daoud, medic specialist în obstetrică-ginecologie

* * *
2.500
Acesta este numărul minim de studenţi străini înregistrat în ultimii ani la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, proveniţi din aproximativ 70 de ţări. În anul universitar 2013-2014 au fost înregistraţi 2.571 de studenţi străini, iar în 2014-2015 au fost 2.814 de studenţi. Aceştia trebuie să plătească anual o taxă de 5.000 de euro, ceea ce reprezintă venituri de aproximativ 14 milioane de euro.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei