Denumire stiintifica floarea soarelui:

Helianthus annuus

Denumire populara floarea soarelui:

floarea soarelui

Proprietati terapeutice floarea soarelui:

- floarea soarelui este folosita in prepararea diferitelor uleiuri şi soluţii uleioase injectabile, după o prealabilă purificare şi neutralizare.

- in tratamentele naturiste se foloseşte foarte mult uleiul de floarea soarelui presat la rece, care este foarte util într-o serie de afecţiuni singur sau în diferite combinaţii.

Afectiuni care se trateaza cu floarea soarelui:

boli tratate cu floarea soarelui: arsuri inclusiv cele solare, ateroscleroză, atonii ale vezicii biliare, blenoragie, bronşite, cancer, colesterol în exces, eczeme cronice eritemato–scuamoase, erizipel, hemoroizi, hipercolesterolemie, iritaţii cutanate, insolaţii, otrăviri cu metale grele – sarea acestora ajutând la eliminarea lor, sarcoame.

Mod de preparare floarea soarelui – tratamente naturiste floarea soarelui

- se va consuma o linguriţă de ulei de floarea soarelui dimineaţa la trezire- aceasta cura va dura mai multe zile. Dupa ce se bea se va sta culcat timp de  10 minute pe partea dreaptă. Seara inainte de culcare se pot consuma 2 linguri mari de ulei de floarea soarelui.

- floarea soarelui se poate combina cu foarte multe plante medicinale, obtinand rezultate excelente

- seminţele de floarea soarelui sunt bune a se consuma in fiecare zi – maxim 100 de grame in diferite afectiuni. Untul vegetal din floarea soarelui – este foarte util la multe tratamente interne.

Floarea soarelui in traditia populara

Seminţele de floarea soarelui se foloseau la vopsit în galben şi verde. Uleiul se folosea peste tot la prepararea diferitelor unguente şi linimente.

Ceaiul din capitule florale se bea şi se udau cu ele la tâmple şi în moalele capului, pentru ameţeală şi dureri de cap. Se mai bea contra tusei, răguşelii, pojarului şi a altor boli eruptive.

Cu florile se făceau abureli contra durerilor de cap. Cu seminţele de floarea soarelui se afumau, contra durerilor în urechi. În alte părţi se turna ulei călduţ în ureche. Decoctul se lua contra frigurilor.