FOTO / VIDEO: Chirurgia cardiovasculară ieşeană, recunoscută la nivel mondial

default

Dimensiune font:

| 20-09-2014 05:00

Somităţi din domeniul chirurgiei cardiovasculare au participat la Congresul Naţional al Societăţii Române de Chirurgie Cardiovasculară, unde, într-un adevărat maraton, şi-au prezentat tehnicilor chirurgicale * personalităţi de marcă din ţară şi străinătate au remarcat că ediţia din acest an a congresului reprezintă o recunoaştere deosebită pentru Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi, dar aduce şi un plus de imagine Iaşului 

Ieri a fost deschiderea oficială a ediţiei cu numărul zece a Congresului Naţional al Societăţii Române de Chirurgie Cardiovasculară, eveniment la care cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei” este partener. Peste 600 de specialişti, nume grele din domeniul chirurgiei cardiovasculare şi cardiologiei din ţară şi străinătate, participă la congres, ce se va desfăşura la Iaşi până pe 21 septembrie. „Pentru Iaşi este un mare beneficiu să avem atâtea somităţi din domeniul chirurgie cardiovasculare la a-X-a ediţie a congresului. Pe tot parcursul congresului vom discuta de tehnicile inovatoare în domeniul chirurgie cardiovasculare care fac performanţă în clinicile din străinătate şi pe care ne dorim să le implementăm şi în România. Din păcate, în condiţiile actuale de finanţare ale sistemului de sănătate este foarte greu să menţinem ridicat nivelul inovaţiilor chirurgicale”, a precizat prof. dr. Grigore Tinică, preşedintele Societăţii Române de Chirurgie Cardiovasculară.

Patriarhul chirurgie cardiovasculare româneşti la Iaşi
La deschiderea oficială au participat atât decidenţii din sănătatea ieşeană, cât şi autorităţile locale. Unul dintre invitaţii de onoare la congres a fost academicianul Ioan Pop De Popa, supranumit patriarhul chirurgiei cardiovasculare din România şi cel care a pus bazele societăţii Române de Chirurgie Cardiovasculară. „Ca decan de vârstă în această specialitate splendidă, dar foarte dificilă, pentru că se lucrează pe organul simbolic al vieţii - inima, urez bun venit la Iaşi specialiştilor din ţară şi străinătate. Pe 6 octombrie împlinim 40 de ani de când am înfiinţat Centrul de Boli Cardiovasculare din Bucureşti care astăzi alături de celelalte centre din ţară fac cinste medicinei româneşti. Organizarea acestui congres consider că este o artă şi bine merită laude prof. dr. Grigore Tinică, elevul meu care la ora actuală în această specialitate este vârful de lance în România şi noi suntem mândri de activitatea lui”, a subliniat prof. dr. Ioan Pop De Popa.
În deschiderea congresului un discurs l-a ţinut şi fostul ministru al Sănătăţii, dr. Vasile Cepoi. „Congresul este de o importanţă deosebită pentru imaginea Iaşului şi reprezintă o recunoaştere deosebită pentru Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi. Societatea Română de Chirurgie Cardiovasculară este un forum ştiinţific, cel mai înalt în acest domeniu, care militează pentru introducerea celor mai noi metode în chirurgia cardiovasculară în ciuda dificultăţilor economice cu care sistemul de sănătate se confruntă. Disponibilitatea şi dârzenia prof. dr. Grigore Tinică, care s-a ocupat de ridicarea nivelului societăţii ştiinţifice în acest domeniu, sunt de lăudat şi sunt apreciate la nivel internaţional, dovadă fiind prezenşta numărului mare de somităţii din chirurgia cardiovasculară de la nivel internaţional”, a subliniat dr. Vasile Cepoi, preşedintele Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor.
„Administraţia publică locală are rolul de a dezvolta un centru european de sănătate care să deservească întreaga populaţiei din zona Moldovei”, a precizat Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iaşi.
După discursurile oficiale, congresul a început cu o sesiune dedicată revascularizării chirurgicale a miocardului şi tendinţele chirurgicale în acest domeniu.

Un ieşean va beneficia de tehnică prezentată în premieră internaţională
Tot ieri, medicul de origine ieşeană Lucian Lozonschi, care profesează în SUA, şi-a prezentat în premieră internaţională metoda de implantare transcateter a valvei mitrale, fiind o noutate absolută în întreaga lume. „Unicitatea acestei valve este că poate fi implantată persoanelor în vârstă, care reprezintă un risc operator şi care fără această intervenţie nu ar avea nicio şansă de supravieţuire. Valva este pusă în mijlocul inimii şi poate funcţiona normal, fiind concepută în aşa manieră să reziste numeroaselor bătăi ale inimii”, a precizat dr. Lucian Lozonschi, stabilit în urmă cu 15 ani în SUA după ce a terminat medicina la Iaşi. Acesta a promis că a doua operaţie pe care o va efectua va fi la Iaşi. „După ce voi opera în Germania în premieră mondială primul pacient cu acest prototip, a doua operaţie sper să o realizez la Iaşi, alături de prof. Tinică, oferind gratuit toate materialele necesare, cât şi valva mitrală”, a mai precizat Lozonschi.

 

 

Român stabilit în Rusia lider în malformaţiile congenitale vasculare
Un alt medic de origine română care şi-a prezentat la Iaşi tehnicile chirurgicale este prof. dr. Vasilii Dan, stabilit în Rusia, fiind considerat liderul mondial în intervenţiile în cazul malformaţiilor congenitale vasculare. „Nimeni în lume nu mai face operaţiile pe care eu le realizez pentru că puţini chirurgi se încumetă la astfel de intervenţii. Numai anul trecut am operat peste 1.600 de pacienţi, din toate ţările lumii, dar şi din România şi Republica Moldova din care numai doi pacienţi au decedat. Cu Grigore Tinică am operat în Rusia câţiva pacienţi şi este singurul din România care are o experienţă pe patologia malformativă vasculară”, a precizat Vasilii Dan.
Astăzi în cadrul congresului este prevăzută o sesiune dedicată profilaxiei şi tratamentului infecţiilor în chirurgia cardiovasculară. Cristina MIHĂILĂ
***
„Congresul este de o importanţă deosebită pentru imaginea Iaşului şi reprezintă o recunoaştere deosebită pentru Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi”
dr. Vasile Cepoi, preşedintele Comisie Naţionale de Acreditare a Spitalelor 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei