Lovitura pentru romanii fumatori: Tigarile, interzise in spatiile publice?

default

Dimensiune font:

| 30-03-2015 09:50

Senatul Romaniei a adoptat, in aceasta luna, legea care interzice fumatul in spatiile publice, dar decizia finala apartine deputatilor. Insa care e situatia in alte state europene?

Ziare.com a analizat efectele pe care le-au avut masurile similare in cateva tari de pe Batranul Continent.

Senatul a adoptat legea care interzice total fumatul in spatiile publice - Ce urmeaza

Astfel de legi sunt implementate pentru a proteja sanatatea oamenilor.

De exemplu, studiile au aratat ca, pe parcursul unui an, fumatul reprezinta cauza decesului prematur a 30.000 de unguri, iar numarul mortilor care au legatura cu fumatul pasiv depaseste 2.300, informeaza Who Europe.

Amenzi usturatoare in Andorra

In acest mic stat european, fumatul a fost interzis in 2004 in cladirile guvernamentale, scoli, gradinite, spitale, sali de sport si autobuze. Ulterior, dupa 6 ani, a fost adusa in discutie extinderea acestei masuri.

In 2010, autoritatile sustineau ca in acest mod locuitorii tarii vor fi protejati mai eficient fata de efectele fumatului pasiv. "Oamenii nu se vor lasa de tigari doar pentru ca nu mai au voie sa fumeze oriunde. Teama legata de pierderile economice e una nejustificata", sustinea unul dintre initiatori, potrivit Diari D'Andorra.

Initiativa de a interzice fumatul in spatiile publice (inclusiv baruri, restaurante si cluburi) a strans peste 2.000 de semnaturi din partea cetatenilor cu drept de vot si cerea un angajament politic ferm. Ea s-a dovedit a fi populara, asa ca masura a intrat in vigoare in decembrie 2012. Potrivit acesteia, cetatenii Andorrei au dreptul de a nu fi expusi la fumatul pasiv impotriva vointei lor, iar sanatatea sa le fie afectata din aceasta cauza.

Legea mai arata ca proprietarii institutiilor publice si private pot crea locuri special amenajate unde se poate fuma, insa acestea trebuie sa fie complet separate de restul cladirii si sa aiba un sistem de ventilatie propriu. In aceste zone sunt interzise mancarea si bautura, iar minorii nu au voie sa intre acolo, arata El Periodico.

Amenzile pentru fumatul in spatiul public sunt cuprinse intre 30 si 500 de euro. De asemenea, sunt sanctionati si cei care nu au amenajat cum trebuie spatiile pentru fumat, iar cei care au permis aprinderea tigarilor in locuri nepermise sau au lasat minorii in spatiile pentru fumat sunt obligati sa scoata din buzunar pana la 10.000 de euro.

Ce se intampla la vecinii din sud

Potrivit datelor publicate de Comisia Europeana, 17 dintre statele membre UE au legi comprehensive in ceea ce priveste interzicerea fumatului in spatiile publice. Dintre acestea, cele mai stricte masuri sunt luate in Irlanda, Marea Britanie, Grecia, Bulgaria, Spania si Ungaria.

In cazul natiunii de la sud de Dunare, legea care interzice fumatul in spatiile publice a intrat in vigoare la 1 iunie 2012. Ea este valabila si pentru baruri, restaurante, cluburi, firme si stadioane.

Insa masura a fost contestata de unii patroni. Pe 27 mai 2013, seful Asociatiei Hotelurilor si Restaurantelor din Bulgaria, Blagoy Ragin, a precizat ca vrea sa convinga Parlamentul sa aduca un amendament legii, astfel incat in localuri sa existe spatii separate, pentru fumatori si nefumatori.

La acea vreme, el a sustinut ca in primele 5 luni de cand legea a intrat in vigoare, bugetul a suferit o lovitura de aproximativ 400 de milioane de euro.

"Eu nu sunt dependent de tigari, dar ca om de afaceri trebuie sa ma conformez conditiilor economiei reale. E vorba de supravietuirea noastra", a sustinut atunci Blagoy Regin, potrivit Skift.com.

Insa apelul sau a ramas fara ecou, avand in vedere ca toti parlamentarii au votat impotriva ideii. De asemenea, in februarie 2014, o propunere similara a fost inaintata forului legislativ al tarii, dar a avut parte tot de un rezultat negativ.

Dar la inceputul acestui an, partidul din Opozitie ATAKA a adus din nou in discutie relaxarea masurilor anti-fumat.

Liderul acestei formatiuni politice, Volen Siderov, si-a motivat decizia prin faptul ca, de cand a fost introdusa legea, peste 30.000 de oameni au ramas fara loc de munca, iar veniturile restaurantelor si barurilor au scazut simtitor, cu 153 de milioane de euro, arata Novinite.

Insa ministrul Sanatatii, Petar Moskov, a spus ca Guvernul nu va sustine o astfel de masura.

Cum au fost afectate restaurantele si barurile din Germania

Unele interdictii legate de fumat au fost introduse in hotelurile, restaurantele si barurile germane in 2008 si la inceputul anului urmator.

La acea vreme, asociatia de profil DEHOGA a sustinut ca aceste masuri au descurajat oamenii sa mai iasa in oras, precizand ca 15% din afacerile care au pus in aplicare masurile au inregistrat o scadere a veniturilor cu 50%, potrivit Deutsche Welle.

Insa, pe de alta parte, un studiu realizat de Universitatea din Hamburg arata ca efectele negative asupra veniturilor sunt pe termen scurt. Pe termen mediu si lung are loc o recuperare a banilor pierduti.

Efectul asupra producatorilor de tigari

O lege care interzice fumatul in spatiile publice duce, de obicei, la scaderea vanzarilor de tigari, astfel ca industria tutunului e afectata.

Spre exemplu, in Marea Britanie, vanzarile de tigari au scazut cu 11% in iunie 2007, prima luna cand masura a intrat in vigoare, fata de aceeasi perioada a anului anterior, potrivit BBC. In Irlanda a fost vorba de un declin de 16%.

Oamenii se gandesc sa se lase de fumat

Dar o astfel de lege a avut si unele efecte pozitive. Astfel, un studiu din 2006 a aratat ca peste 22% dintre cei intervievati in Regatul Unit au precizat ca se gandesc sa se lase de fumat, ca urmare a acestei legi.

Mai mult, in New York, in ultimii trei ani, rata celor care s-au lasat de tigari e de doua ori mai mare decat media pe tara, ca urmare a implementarii legii, informeaza Time.

In plus, un studiu realizat in Massachusetts demonstreaza ca probabilitatea ca tinerii sa se transforme in fumatori inraiti e cu 35% mai mica in orasele unde exista interdictii legate de consumul de tigari.

Insa, in Suedia, legea in cauza a avut un alt efect, potrivit SVD.se. Populatia s-a orientat catre snus, un tutun umed pe care consumatorul il tine intre obraz si gingie. Spre deosebire de tutunul care se mesteca si tutunul umed care nu se fumeaza, snus nu trebuie sa fie scuipat. Totusi, el contine nicotina si este una dintre principalele cauze ale cancerului pancreatic. Snus e foarte popular si in Novegia.

Consumul acestei substante mai e permis, in anumite limite, si in Finlanda si Danemarca, dar e interzis in celelalte state UE.

Situatia din Romania

In prezent, legea din Romania obliga localurile sa aiba doua spatii diferite - unul pentru fumatori, iar altul pentru nefumatori.

O Romanie fara fum de tigara: Ar trebui ca fumatul sa fie interzis in spatii publice? Dezbatere Ziare.com

Insa, pentru ca legea nu se aplica, in Parlament a fost inaintata initiativa legislativa care interzice complet fumatul in spatiile publice, inclusiv in institutii de stat, baruri si restaurante.

Senatul a adoptat-o pe 18 martie si a fost trimisa la Camera Deputatilor, care e for decizional.

In Romania exista peste 4,4 milioane de persoane care fumeaza zilnic. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei