Meniu de inspiraţie franceză pentru bolnavii de la „Socola”
Dimensiune font:
În fiecare zi, pacienţii servesc un meniu diferit, la cererea acestora ţinându-se cont şi de zilele de post
De la începutul lunii august, bolnavii internaţi la Institutul de Psihiatrie „Socola” beneficiază de un alt meniu, îmbunătăţit considerabil în urma negocierilor cu furnizorii de alimente. Astfel, deşi alocaţia de hrană a rămas aceeaşi, de şapte lei pe zi, hrana bolnavilor este acum realizată doar din produse proaspete, renunţându-se complet la produsele tip conservă. „Mai ales pe perioada verii, primim de două ori pe săptămână produse proaspete şi ne asigurăm stocuri şi pentru perioada iernii. Ne-am inspirat din experienţa colegilor din spitalele din Franţa, unde meniul bolnavilor se realizează pe 14 zile. Având în vedere că durata medie de spitalizare a unui bolnav cu afecţiuni psihice este între 12 şi 14 zile, bolnavii vor primi zilnic un meniu diferit”, a declarat dr. Gabriel Oprişanu, managerul interimar al Institutului de Psihiatrie „Socola”.
De asemenea, meniul este unul diversificat, fiind constituit în aşa manieră încât zilnic, pacienţii servesc un meniu diferit. Meniul conţine carne, brânză, ouă şi lapte, excepţie făcând zilele de miercuri şi vineri, deoarece 90% dintre pacienţi au solicitat mâncare de post. Bolnavii internaţi în secţia de paliaţie beneficiază şi de un supliment proteic din carne, ciuperci şi alte gustări. „Alimentaţia este foarte importantă în tratamentul bolnavilor, în special a celor cu afecţiuni psihice, de aceea am analizat foarte bine posibilitatea diversificării felurilor de mâncare, dar şi consistenţa acestora”, a completat managerul unităţii.
Pacienţii, sprijin în pregătirea meselor
Mai mulţi pacienţi au fost incluşi în programul zilnic de preparare a celor trei mese pentru cei 500 de bolnavi internaţi, fiind considerată şi o terapie ocupaţională. „Pacienţii sunt foarte bucuroşi că pot fi folositori şi chiar s-a sesizat o îmbunătăţire a stării de sănătate. Aceştia au fost echipaţi corespunzător, au efectuate analizele medicale necesare şi sunt supravegheaţi de un instructor de ergoterapie, ajutând în special la curăţarea legumelor”, a adăugat managerul institutului. Mădălina OLARIU
Ce conţine meniul zilei de marţi:
Mic dejun: ceai, pâine, ou fiert, telemea, roşie
Prânz:
Felul I- borş din carne de porc
Felul II- ardei umpluţi cu carne de porc şi vită, mămăligă
Desert- biscuiţi
Cină: budincă de paste cu brânză de vaci
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau