Noi propuneri de optimizare a bugetului de stat cu ajutorul medicamentelor generice și biosimilare

21649ffa3a101e0962be73690fbf662d-1063x560-00-86

Dimensiune font:

| 27-04-2024 09:55

Optimizarea costurilor în sistemul de sănătate ar putea fi posibilă cu ajutorul medicamentelor generice și biosimilare care au un preț mai mic decât al celor inovatoare.
Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România propune o listă de soluții concrete pentru optimizarea bugetară, iar reprezentanții Guvernului declară că le vor susține.
Medicamentele generice sunt echivalentele terapeutice ale produselor farmaceutice originale ale căror brevete au expirat.
„Principalul avantaj al folosirii acestor medicamente este prețul mult mai mic decât al celor originale - în primul an de la apariție este cu 40% mai mic, iar după 4 ani este cu 75% mai mic. Acest lucru face ca atunci când apar medicamente generice pe o anumită moleculă, numărul de pacienți să crească de trei ori. Cu alte cuvinte, sunt tratați mai mulți pacienți cu același buget.” spune Simona Cocoș, președintele APMGR.
„S-a ajuns la o performanță - avem cheltuieli cu sănătatea de aproape un miliard de euro lunar. Niciodată nu a fost aceasta sumă! Din aceasta sumă, care include și bunuri, și servicii, medicamentele generice ocupă 80% dintre tratamente și cele inovative - 20%. Problema este că la costuri, proporția se inversează - 80% din cheltuieli sunt pentru medicamentele inovative și 20% pentru medicamentele generice. Ieftinirea medicamentelor generice nu este o măsură de succes, pentru că atunci vor ieși anumite medicamente de pe piață. Deciziile trebuie luate cu informații reale și foarte bine argumentate, astfel încât să echilibrăm între generice și inovative. Fabricile de medicamente generice din România sunt o plus valoare pentru țară – mă refer la angajați, la exporturile pe care le fac etc.” spune prim-ministrul României, Marcel Ciolacu.
În aceeași direcție, Marcel Boloș, ministrul Economiei și Finanțelor, a declarat: „Am inițiat și aprobat la o schemă de ajutor de stat pentru activitatea farmaceutică, cu o valoare de peste 500 milioane euro. Cât de curând, sper eu, în mai-iunie, vom deschide apelul de proiecte cu valori între 10 și 100 milioane euro fiecare, pentru susținerea activității de producție la nivel național.”
„Acest ajutor de stat pentru investiții în industria farmaceutică este o veste care ne-a bucurat foarte mult. Producătorii locali ar putea să investească în linii de producție. Sunt peste 20 de fabrici de medicamente în România, care sunt ca o asigurare de sănătate pentru țară. Ați văzut, în situații de război, de pandemie, câtă nevoie este de medicamente!” spune Simona Cocoș, președinte APMGR.
„Industria farma este o industrie strategică, orice s-ar întâmpla la nivel geopolitic. În România producem doar medicamente generice, dar legislația nu încurajează această piață – avem o taxă clawback care este de 15-25%, avem cele mai mici prețuri din Europa, avem cel mai lung termen de plată din Europa - de 90 de zile oficial, dar în realitate ajunge la 180-190 de zile.” spune Mihai Fugarevici, Director General STADA România.
Ministrul Sănătății, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, a declarat la dezbatere că „În perioada următoare o să încercăm să avem și în România registre de boli. Registrele de boli fac predictibile politicile de sănătate și necesitatea de finanțare pentru că știm exact de câți pacienți este vorba, pentru că acele contracte cost-volum au în spate date reale, nu estimate. În acest caz, și din punct de vedere al Ministerului Finanțelor, dacă știi exact cât trebuie să finanțezi într-un an, atunci și adaptabilitatea bugetară este mai bună. De asemenea, ieri Guvernul a adoptat o hotărâre prin care extinde lista de medicamente compensate și gratuite cu 28 de molecule: 22 noi și 6 dintre ele la care se extinde indicația terapeutică, ceea ce e un lucru foarte important care îmbunătățește accesul populației la medicamente.”
„Nu există nicio diferență între medicamentele biologice și cele biosimilare în ceea ce privește siguranța, calitatea și eficacitatea.” farm. Răzvan Prisada, președintele Agenției Naționale a Medicamentului.
Principalele propuneri făcute de APMGR în cadrul conferinței „Sustenabilitatea și predictibilitatea sistemului de sănătate; Rolul medicamentelor generice și biosimilare”:
1. Mutarea DCI-urilor aflate pe contract de cost-volum (rambursare condiționată) pe rambursare necondiționată de îndată ce medicamentul inovativ și-a pierdut brevetul și a apărut pe piață medicamentul generic/biosimilar. Astăzi, intrarea medicamentelor generice și biosimilare în rambursare se face cu întârziere, chiar si după 1-2 ani.
2. Corectarea unor situații referitoare la licitațiile din spital:
a. astfel, deși există legislație care prevede că la apariția medicamentelor generice și biosimilare este necesară reluarea procedurii de achiziție publică pentru a da șansa și acestora să participe, acest lucru nu se întâmplă în practică; coroborat cu durata lungă a licitațiilor / contractelor de achiziție publică (2-4 ani) această practică conduce la absența medicamentului generic sau biosimilar din tratamentul spitalicesc, iar autoritățile nu beneficiază la timp de rezultatele unei concurențe reale între medicamentele cu același DCI, care de cele mai multe ori conduce la prețuri considerabil mai mici.
b. de asemenea, legea achizițiilor publice stipulează clar că în caietele de sarcini trebuie să fie menționat doar DCI unui produs, există spitale care publică 2 poziții – una pentru produsul inovativ cu cantități apropiate de consumul real și o alta pentru medicamentul generic/biosimilar, cu cantități nesemnificative în raport cu consumul.
3. Creșterea adopției de medicamente biosimilare la un nivel apropiat țărilor vestice.
4. O nouă legislație de prețuri și compensare care să nu împovăreze și mai mult medicamentele generice și biosimilare, care sunt în pericol să dispară din piață.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:10

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cardul național de sănătate se mută pe telefon. Medicii de familie: „Alte cheltuieli!”
08/05/2024 09:50

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a anuntat că sistemul cardului national de sănătate urmează să fie refăcut, deoarece este invechit tehnic. Mai mult, cardul va fi disponibil inclusiv in format elect ...

De sărbători, românii au sunat la 112 de aproape 160.000 de ori!
08/05/2024 09:36

În perioada 1 – 6 mai, la nivel national, operatorii STS au preluat si procesat 159.660 de apeluri primite la numărul de urgentă 112. Dintre acestea, 59,11% (94.383) au reprezentat cazuri de urgen ...

Peste 22.000 de copii şi adolescenţi suferă de afecţiuni psihice, susține ASSMB
06/05/2024 20:03

Peste 22.000 de copii şi adolescenţi din Romania suferă de afecţiuni psihice, sustine Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB), actuala infrastructura fiind total depăsită. In a ...

Prăjelile și zahărul, în topul alimentelor cu potențial cancerigen, avertizează dr. Cezar
06/05/2024 19:55

Prăjelile si zahărul sunt pe primele două locuri intr-un top al alimentelor cu potential cancerigen, mai ales dacă sunt mancate frecvent si in cantităti mari. Cardiologul Cezar pune pe primul loc prăjeli ...

Gripă aviară: ”Dovezi puternice” că virusul a trecut pentru prima dată de la mamifere la om
06/05/2024 19:49

Cercetătorii sunt ingrijorati că gripa aviară s-a răspandit de la mamifere la oameni pentru prima dată, marcand un alt pas in evolutia virusului H5N1. O nouă analiză ajunge la concluzia că există ” ...

Neurologul Constantin Dulcan avertizează: Gândurile negative pot fi cauza bolilor, inclusiv a cancerului
06/05/2024 19:42

In cadrul unei emisiuni televizate, reputatul neurolog Dumitru Constantin Dulcan a adus in atentie impactul devastator pe care gandurile negative il pot avea asupra sănătătii noastre. Afirmand că stresul, i ...

Remedii eficiente pentru excesele culinare de Paște
05/05/2024 17:29

Sărbătorile de Paste sunt adesea asociate cu mese abundente si delicioase, care pot duce la excesele culinare. Dacă ai exagerat putin cu mancarea in această perioadă si te confrunti cu disconfort gastroint ...

Cele două legume pe care să le mănânci obligatoriu de Paște: “Detoxifică ficatul”
04/05/2024 14:40

 Cele două legume pe care să le mănanci obligatoriu de Paste. Au beneficii uimitoare si nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbătoare. Mihaela Bilic a dezvăluit cele două legume pe care să le ...

Cât timp rezistă ouăle roșii fără să devină un pericol pentru sănătate
04/05/2024 12:51

Directorul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), Alexandru Ciric, a explicat, la Antena 3 CNN, cat timp rezistă ouăle fierte de la Paşte, fără să fie periculoase pentru sănătate. "Î ...

Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua de Florii? Primele rezultate ale analizelor
04/05/2024 05:31

Au apărut rezultatele analizelor in cazul copilei de 4 ani care a murit după ce a mancat peste macrou cumpărat de la un magazin din Călărasi. Bunicul fetei este in continuare in spital. Ce continea macrou ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei