O nouă epidemie îi îngrijorează pe oamenii de știință. Efectele au început deja să își facă simțite prezența

+++++++++  -varianta-omicron

Dimensiune font:

| 06-02-2022 14:43

Sute de milioane de oameni s-au îmbolnăvit de COVID-19, iar aproximativ 5,7 milioane au murit, în ultimii doi ani. Însă pandemia de coronavirus a dus la apariția unei pandemii cel puțin la fel de periculoase.

Ca urmare a restricțiilor impuse în ultimii doi ani, mulți angajați au fost nevoiți să lucreze de acasă, iar acest lucru nu a dus la o relaxare a lucrurilor, ci dimpotrivă. Tot mai mulți au ajuns să muncească până la epuizare. Iar efectele burnout-ului au început să apară.

Unii au ajuns la spital, alții au demisionat pur și simplu.

Până și bogații întră în burnout

Burnout-ul a afectat toate clasele sociale. Chiar și cele superioare. Mulți oameni bogați sunt iraționali când vine vorba despre muncă. Deși ei au cea mai mică nevoie de a câștiga mai mulți bani, muncesc cel mai mult, scrie theguardian.com.

 

Titanii miliardari din industria tehnologiei se laudă cu o sută de ore de muncă pe săptămână chiar dacă nu acest lucru le crește prețul acțiunilor companiilor lor sau îi îmbogățește și mai mult.

Americanii cu studii superioare au cea mai mare putere medie de câștig, dar de obicei lucrează mai mult și petrec mai puțin timp liber decât oamenii cu o educație mai puțin formală.
Ads

De asemenea, mulți profesioniști americani mai în vârstă, cu multe economii pentru pensionare, continuă să apară la birou.

Sunt mulți oameni care spun că nu mai lucrează pentru bani, ci pentru că iubesc ceea ce fac și contribuie la un efort colectiv. Însă, în ultimii ani, diferența dintre idealurile oamenilor despre muncă și realitate este mai mare decât era în trecut.

Ceea ce ne motivează să muncim până la epuizare este promisiunea că, dacă muncești din greu, vei trăi o viață bună: nu doar o viață de confort material, ci o viață de demnitate socială, caracter moral și scop spiritual. Însă, se pare, lucrurile nu stau, de cele mai multe ori, așa.

”Această promisiune, însă, este în mare parte falsă. Este ceea ce filosoful Platon a numit „minciuna nobilă”, un mit care justifică aranjarea fundamentală a societății. Platon a învățat că dacă oamenii nu ar crede minciuna, atunci societatea ar cădea în haos. Și o minciună nobilă ne face să credem în valoarea muncii grele.

Muncim pentru profitul șefilor noștri, dar ne convingem că obținem o poziție înaltă în societate.
 

Sperăm că jobul își va îndeplini promisiunea și speranța ne face să punem ore suplimentare, să ne asumăm proiectul suplimentar și să trăim cu lipsa unei măriri de salariu sau a recunoașterii de care avem nevoie”, a explicat un profesor american pentru The Guardian.

Oamenii muncesc pentru a scăpa de anxietate, însă și-o adâncesc

În 2022, este greu pentru orice lucrător să știe dacă valorează ceva pentru angajatorul său. În prezent, par să fie apreciați doar cei care muncesc ore întregi peste program, iar acest lucru creează anxietate, pe care mulți încearcă să o înăbușe printr-o muncă mai intensă.

”Pentru a ne calma anxietatea, muncim prea mult fără recompensă adecvată, fără autonomie, fără corectitudine, fără conexiuni umane și în conflict cu valorile noastre. Devenim epuizați, cinici și ineficienți”, se mai arată în articolul din The Guardian.

Epuizarea profesională, un sindrom acutizat de munca de acasă

Din living sau bucătărie, din biroul improvizat în balcon, mulți angajați din România au fost nevoiți să lucreze de la debutul pandemiei jonglând cu sarcinile profesionale și atmosfera din familie. Potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de Bestjobs și citate de risco.ro, 4 din 10 angajați români au avut un an mai greu în 2021. Statisticile arată că 47% dintre ei nu au reușit să echilibreze viață personală cu volumul de muncă și cred că au suferit sau suferă de burnout. În 2020 statisticile indicau sub 30% dintre angajații intervievați în aceasta situație.
Ads

Printre factorii de stres menționați de respondenți se numără: volumul mare de muncă (23,4%), epuizarea psihică (22,7%), pandemia și starea de anxietate pe care o provoacă (19,7%).

Mulți s-au arătat afectați de sarcinile de serviciu extrem de stresante și dificile, 47% dintre angajații care au răspuns întrebărilor din sondaj au precizat programul haotic și cerințele tot mai mari din partea angajatorilor care le-au provocat stări de burnout.

Epidemia demisiilor după pandemia de COVID-19

Fenomenul numit „Marea Demisie”, care le dă bătaie de cap firmelor din Statele Unite și Europa de Vest a ajuns și în România. Potrivit unui studiu recent, citat de Digi 24, 1 din 5 români ar fi gata să renunțe la locul de muncă fără a avea alte oferte la îndemână.

Psihologii spun că situația apare după doi ani de pandemie, în care angajații au suferit fie de suprasolicitare, fie de incertitudine. Urmează o etapă în care companiile se vor lupta să îşi păstreze angajaţii.

Cei mai predispuși să plece fără să aibă o alternativă deja stabilită sunt tinerii, cei care se află la început de carieră, cei până în 25-35 de ani, indiferent de domeniul în care lucrează. Este vorba despre o generație care nu este dispusă să accepte compromisuri din partea angajatorilor.

Psihologii spun că pandemia a schimbat modul în care oamenii se raportează la locurile lor de muncă. Iar angajatorii sunt nevoiți acum să se adapteze la o nouă situație și să încerce să își păstreze angajații. 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:36

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum depistezi ouăle expirate. Cinci metode rapide pentru a le evita
01/05/2024 19:46

 Atentie la ce fel de ouă consumati de Paste: spitalele din Romania raportează an de an, in această perioadă, o explozie a cazurilor in care oamenilor li s-a făcut rău. Iată aspectele de care trebu ...

Societatea DENTARIONCLINIQUE SRL, derulează începând cu data de 10.04.2024, proiectul “Spre o nouă eră a stomatologiei”, cod SMIS 313491
01/05/2024 09:00

 COMUNICAT DE PRESĂ Aprilie 2024 SPRE O NOUĂ ERĂ A STOMATOLOGIEI Societatea DENTARIONCLINIQUE SRL, derulează incepand cu data de 10.04.2024, proiectul “Spre o nouă eră a stomatologiei&r ...

Societatea DORADENTAL SRL, derulează începând cu data de 03.04.2024, proiectul “Investiție în tehnologie de vârf în protetică dentară”, cod SMIS 313498
01/05/2024 09:00
6.000 de pacienți consultați de o terapeută falsă într-un spital din România. Cum verificăm competența unui psihoterapeut
30/04/2024 23:40

 3 ani de inchisoare este pedeapsa pe care a primit-o o terapeută falsă care a evaluat si a oferit consultatii intr-un mare spital din Romania, după cum a scris Hotnews.ro aici. Mii de pacienti au ...

30 aprilie, ultima zi când se pot depune candidaturile pentru alegerile din 9 iunie
30/04/2024 15:12

Astăzi este ultima zi in care se mai pot depune candidaturile pentru alegerile locale de la 9 iunie. Potrivit dispoziţiilor legale, termenul este cu 40 de zile inainte de data alegerilor pentru desemnarea pr ...

Cafeaua cu lapte poate avea un efect nebănuit asupra organismului
29/04/2024 00:05

O cafea cu lapte poate avea un efect antiinflamator benefic datorită combinaţiei de proteine şi antioxidanţi din această băutură, care dublează capacitatea celulelor sistemului imunitar de a lupta impot ...

16 alimente foarte bogate în minerale / Aceste elemente sunt necesare pentru funcționarea inimii și a creierului
28/04/2024 14:32

 Mineralele sunt elemente care se găsesc in pămant si in alimente si care sunt esentiale pentru viată. De exemplu, mineralele sunt necesare pentru functionarea inimii si a creierului, precum si pentru p ...

Cum susții sănătatea oaselor și a articulațiilor: 5 sfaturi pe care să le pui în practică din timp
28/04/2024 10:53

Cum sustii sănătatea oaselor si a articulatiilor: 5 sfaturi pe care să le pui in practică din timp.  Sănătatea oaselor si a articulatiilor este esentială pentru starea ta de bine. Ele protejeaz ...

Avertisment de la Protecția Consumatorilor de 1 mai: 'Atenție la mici și bere!'
28/04/2024 10:04

Refuzati produsele din carne tocată pentru care există indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare, iar la cumpărarea berii fiti atenti la starea ambalajelor si aspectul lichidului, aver ...

OMS avertizează asupra excesului de antibiotice, în pandemie
28/04/2024 07:18

La nivel global, trei sferturi din persoanele spitalizate au fost tratate cu antibiotice, avertizează Organizatia Mondială a Sănătătii. Atentie! In conditiile in care doar 8% aveau intr-adevăr nevoie de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei