Ororile cauzate de Agentul Portocaliu: Vietnamul vrea ca Monsanto să plătească

default

Dimensiune font:

| 09-09-2018 14:20

 În timpul Războiului din Vietnam, armata americană a lansat numeroase atacuri chimice asupra populației vietnameze. Una dintre substanțele toxice folosite, Agentul Portocaliu, a produs o catastrofă în rândul civililor și a avut efecte secundare foarte grave.

Consecințele atacurilor cu Agentul Portocaliu se resimt până în ziua de astăzi. Mulți dintre urmașii celor afectați de substanța toxică prezintă malformații grave.

Agentul Portocaliu, împrăștiat fără discernământ

agentul_portocaliu_01

(Stânga): Trei avioane zboară deasupra Vietnamului, eliberând Agentul Portocaliu, circa 1961-1971. (Dreapta): Le Van O., un băiat de 14 ani care s-a născut fără ochi, din cauza efectelor Agentului Portocaliu

În cei 40 de ani care au urmat după Războiul din Vietnam, corporația americană Monsanto a evitat să-și asume responsabilitatea pentru rolul jucat în atacurile chimice care au afectat civilii vietnamezi.

Însă acum guvernul vietnamez cere ca Monsanto să plătească despăgubiri victimelor Agentului Portocaliu, pe care corporația l-a fabricat pentru armata SUA.

Această substanță este responsabilă pentru numeroase malformații și boli genetice de care suferă vietnamezii. Efectele devastatoare ale atacurilor chimice se manifestă și la a treia generație.

agentul_portocaliu_03

Profesoara Nguyen Thi Ngoc Phuong pozează alături de copiii care se află în grija ei. Fiecare dintre acești copii s-a născut cu un defect cauzat de Agentul Portocaliu. Ho Chi Minh, Vietnam, decembrie 2004

La apogeul Războiului din Vietnam, forțele aeriene ale SUA și ale Vietnamului de Sud au împrăștiat substanța toxică din avioane și elicoptere.

Scopul era „otrăvirea recoltelor Viet Cong-ului și distrugerea zonelor împădurite”. Astfel, luptătorii Viet Cong (nord-vietnamezii) ar fi devenit vulnerabili și înfometați.

Planul a funcționat, însă a avut consecințe dezastruoase. Între 1961 și 1971, Agentul Portocaliu a distrus sute de mii de hectare de pământ arabil și pădure.

Civili grav afectați

agentul_portocaliu_02

Un copil vietnamez născut cu malformații cauzate de Agentul Portocaliu

Deși a fost îndreptată împotriva fermelor care hrăneau soldații Viet Cong, substanța a distrus sursele de hrană ale multor civili nevinovați. Oameni au fost, practic, condamnați la înfometare.

Pe lângă foamete, aproape patru milioane de civili expuși la Agentul Portocaliu au dezvoltat probleme grave de sănătate.

Potrivit fabricanților, Agentul Portocaliu trebuia să dăuneze numai plantelor, nu și oamenilor. Bineînțeles, lucrurile nu au stat deloc așa.

După acest război chimic, pe întregul teritoriu al Vietnamului s-au născut copii cu mutații oribile – unii cu defecte fizice și mintale, alții cu membre și degete în plus, alții fără ochi.

Cazul unui american, un precedent util

agentul_portocaliu_04

Tran Thi Nghien îi face baie fiicei ei, victimă a Agentului Portocaliu. Cam Lo, Vietnam, 8 martie 2011

Recent, Vietnamul a cerut companiei Monsanto să despăgubească victimele care s-au născut cu probleme fizice și mintale, cauzate de această armă îngrozitoare.

Potrivit cotidianului The Independent, decizia statului vietnamez de a cere compensații vine după ce Monsanto a fost obligată de instanță să plătească despăgubiri unui american.

Anul acesta, compania a fost condamnată la plata a 289 de milioane de dolari către DeWayne Johnson, deoarece bărbatul s-a îmbolnăvit de cancer din cauza erbicidului Roundup, fabricat de Monsanto.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe vietnamez, Nguyen Phuong Tra, a comparat cazul lui DeWayne Johnson cu pagubele produse de compania Monsanto în timpul războiului.

„Acest caz este un precedent care anulează acordurile anterioare, care spuneau că erbicidele oferite armatei SUA de către Monsanto și alte companii în timpul Războiului din Vietnam nu sunt dăunătoare pentru sănătate”, a declaratNguyen Phuong Tra.

„Compania Monsanto ar trebui trasă la răspundere, pentru a despăgubi victimele Agentului Portocaliu”, a adăugat ministrul vietnamez.

Cartoful fierbinte, pasat guvernului american

agentul_portocaliu_05

Un bărbat cerșește în fața unei catedrale. S-a născut cu ambele mâini malformate din cauza Agentului Portocaliu și din această cauză îi este aproape imposibil să găsească un loc de muncă. Ho Chi Minh, Vietnam, 1 iunie 2009

Nu este pentru prima dată când Vietnamul cere despăgubiri pentru atacurile cu Agentul Portocaliu.

 

Potrivit VN Express, în 1984, Monsanto și alte câteva companii chimice americane au ajuns la o înțelegere cu guvernul vietnamez.

În baza acordului, corporațiile au fost obligate să plătească 180 de milioane de dolari, de-a lungul unei perioade de 12 ani. De aceste despăgubiri au beneficiat 291.000 de vietnamezi.

The Independent relatează că Monsanto a reacționat la ideea că ar trebui să-și asume responsabilitatea pentru atacurile cu Agentul Portocaliu.

„Guvernul a emis parametrii de fabricare a Agentului Portocaliu și a hotărât unde, când și cum să fie folosit.

Agentul Portocaliu a fost produs pentru guvern și a fost folosit de către acesta”, a declarat un reprezentant al Monsanto.

Deși au trecut peste patru decenii de când SUA a folosit Agentul Portocaliu, dezbaterea privind responsabilitatea pentru despăgubiri financiare abia începe.


 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:26

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei