Patlageaua vanata
Dimensiune font:
Patlageaua vanata
Denumirea plantei: Patlageaua vanata (lat. Solanum melongena)
Familia: Solanaceae
Denumiri populare: Godina, Patlagea, Tomate, Vinete.
Ecologia si raspandirea:
Patlageaua vanata este o planta anuala, erbacee, cu radacina puternica, pivotanta (ajunge pana la 20-40 cm adancime) si cu tulpina erecta, ramificata, verde-violacee. Frunzele sunt mari, oval-lanceolate, cu margini intregi, nervuri de culoare mai inchisa, cu petioluri lungi.
Perioada de vegetatie:
Florile sunt axilare, cel mai des solitare, colorate in violet de diferite nuante, cu autopolenizare. Fructul este o baca cu dimensiuni si forme diferite, de la globulos la oval foarte alungit, cu suprafata neteda, lucioasa. Caliciul adesea este cu spini, fiind colorat în negru-roscat sau violet-inchis.
Pulpa fructului, la maturitatea pentru consum, este frageda, de culoare alba-verzuie, elastica, cu seminte in formare. La maturitatea fiziologica pulpa este densa, se lignifica, se coloreaza în galben-maro, devenind amara si necomestibila. Infloreste in lunile iunie-august.
In prezent, vinetele se cultiva in tarile cu clima calda, mai ales in cele din jurul Marii Mediterane (Grecia, Italia, Spania etc). in tara noastra este cunoscuta incepand cu secolul al XlX-lea, fiind adusa de catre greci si raspandita dupa primul razboi mondial.
La noi in tara se cultiva prin rasad. Terenurile potrivite sunt cele cu textura medie si usoara, plane, cu expozitie sudica, permeabile. Cand temperatura in sol este de minimum 15°C (intre 5 si 20 mai), plantarea rasadului in camp se face la adancime de 10-15 cm, 40-50 cm intre randuri si 30 cm intre plante.
Perioada de recoltare:
Recoltarea se face in mod esalonat, pe masura ce fructele ajung la maturitate, incepcnd de la 15-20 iulie si pana la sosirea brumelor. Nu este recomandabil ca fructele sa fie rupte, deoarece se rupe si o bucata din planta, ceea ce duce la scaderea productivitatii (este mai bine sa taiem coditele cu foarfecele). Se pastreaza maximum 10 zile la intuneric (la lumina se formeaza o substanta toxica, care poate duce la intoxicatii). Pentru seminte, se recolteaza fructele ajunse la maturitatea fiziologica.
In alimentatie se intrebuinteaza fructele care au terminat cresterea, insa nu sunt cu totul coapte.
Vinetele nu sunt plante medicinale, insa combinarea de proteine, hidrocarburi, saruri minerale, tanine si alte substante pe care le contin, le fac sa fie un produs valoros in alimentatia dietetica.
Afectiuni pentru care se recomanda:
abcese, afectiuni cardiace, anemie, antireumatic, arsuri, artrita, cancer la stomac, constipatie, convulsii, dureri, epilepsie, eretism cardiac, hemoroizi, hipercolesterolemie, lumbago, nervozitate (scopoletin si scoparon), oligurie (insuficienta secretiei de urina), reumatism, scrofuloza.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
putin nutritiva – doar 29 de calorii la 100 g, antianemic, laxativ, diuretic, stimulent hepatic si al pancreasului, calmant, reduce tumorile, previne cancerul in special la stomac datorita tripsinei. Normalizeaza
tensiunea arteriala.
Mentiuni:
Inainte de folosire va rugam consultati medicul de familie.
Preparare:
- Ceai: Se va taia vanata in feliute subtiri dupa care se va pune cca. 50g in 250 ml apa. Se va fierbe apoi 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 2-3 ceaiuri din acestea pe zi in cure de mai lunga durata.
- Tinctura: Se va pune o vanata taiata feliute foarte subtiri in alcool alimentar de 70°. Se va tine timp de 15 zile, timp in care se va agita de mai multe ori pe zi. Dupa 15 zile se strecoara. Se va lua inainte de mese cu 15 minute cate o lingurita in dilutie cu putina apa in cure de mai lunga durata la afectiunile de mai sus.
- Vin, un litru in care se va pune 50 g de vanata taiata marunt. Se va tine timp de 8 zile, dupa care se va strecura si se va putea consuma cate 50 ml de trei ori pe zi in cure de lunga durata.
- La orice masa se poate consuma vanata sub diferite forme culinare in special cu ulei.
- Extern se poate aplica oricare din procedeele de mai sus.
- Cataplasma: Pentru calmarea durerilor cel mai bun este cataplasma cu vanata fierbinte sau tinctura.
http://www.tratament.net
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau