Pe scurt din Trup şi suflet
Dimensiune font:
SIROP PENTRU AFECŢIUNI ALE STOMACULUI
Peste o lingură de pulbere din rizomi şi rădăcini de genţiană (Gentiana lutea) se toarnă 250 ml de apă clocotită. Se acoperă vasul şi se lasă timp de şase ore pentru macerare, după care se strecoară, se adaugă 250 g de zahăr şi se pune pe foc până capătă o consistenţă siropoasă. Rece fiind, se toarnă în sticle potrivite, brune şi bine închise. Se iau câte trei-patru linguriţe de sirop înainte de masă. Acest remediu este benefic ca adjuvant în tratarea afecţiunilor stomacului, domolind durerile şi stimulând secreţia sucului gastric.
CEAIURI PENTRU CURA DE PRIMĂVARĂ
Pentru întărirea organismului ieşit oarecum slăbit din perioada de iarnă, fitoterapia recomandă o cură cu ceaiuri care ar trebui să se ţină nu numai primăvara, ci şi la începutul iernii. Mai întâi se amestecă frunze de brusture (30 g), rădăcină de brusture (30 g), rădăcini de pir (30 g), conuri de hamei (20 g), frunze de trifoi (10 g) şi panseluţe sălbatice (50 g). Se prepară decoct din una-două linguri de amestec la cană cu apă, se fierbe două-trei minute, apoi se lasă zece minute să infuzeze. Se bea câte o cană de ceai cald dimineaţa, pe stomacul gol, şi una-două căni în cursul zilei. Separat, se amestecă frunze de frasin (50 g), frunze de urzică (30 g), frunze de rozmarin (30 g), frunze de salvie (30 g) şi frunze de lămâioară (30 g). Decoctul se prepară şi se consumă la fel ca şi primul. Se alternează consumul acestor două preparate, câte unul pe săptămână, timp de una-două luni.
BINE DE ŞTIUT
* Organismul uman conţine aproximativ 70% apă, cantitate care variază în funcţie de vârstă. De exemplu, fătul uman conţine apă în proporţie de 94%, cantitate care scade la naştere la 69% şi la vârsta adultă la 63%. Cea mai multă apă este conţinută de plasma sângelui (94%), iar cea mai puţină de dinţi (4%) şi firul de păr (4,1%).
* Ficatul este supranumit „laboratorul central al organismului”, pentru că aici au loc procesele energetice şi sintezele chimice necesare vieţii. El se deosebeşte de alte organe prin marea rezervă funcţională şi prin uriaşa sa capacitate de regenerare.
* Cei care sunt expuşi riscurilor de enterite, cei cu un tub digestiv mai sensibil şi care au din aceste motive dureri gastrice, este bine să consume cât mai des la masă praz.
* Stomacul trebuie să producă la fiecare două săptămâni un nou strat de mucus, altfel s-ar autodigera. În cursul vieţii, o persoană consumă aproximativ 50.000 kg de hrană.
* Transpiraţia nocturnă excesivă şi pierderea de urină în timpul nopţii pot fi înlăturate dacă se consumă un preparat din praz şi ouă, fierte împreună şi amestecate după gustul fiecăruia.
* Femeile gravide, care au în mod frecvent greţuri şi senzaţii de vomă, pot bea un ceai preparat sub formă de decoct din patru-cinci bulbi de arpagic. Aceştia se fierb timp de zece minute la foc mic în 375 ml (o cană şi jumătate) de apă. Ceaiul se bea fierbinte, dimineaţa sau ori de câte ori apare senzaţia de greaţă.
Grupaj realizat de I.TÂRNOVEANU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau