Picătura de sânge care îţi poate schimba viaţa

default

Dimensiune font:

| 12-10-2015 16:20

Orice persoană poate afla dacă are o predispoziţie ereditară pentru cancer prin interpretarea unei simple analize de sânge * până acum, doar 100 de ieşeni au fost interesaţi, dintre care 50 au fost selectaţi pentru analize * analizele costă 3.000 de euro, însă, pentru primele 100 de persoane, acestea sunt gratuite

Iaşul are, de un an de zile, primul şi singurul Departament de Oncogenetică din ţară. Prin intermediul acestuia, sunt identificate posibilele cazuri de predispoziţie ereditară la cancer, prin analizarea unei probe de sânge. De la înfiinţare, departamentul care funcţionează în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) din Iaşi a strâns aproximativ 100 de persoane interesate să afle dacă au o genă ereditară care ar putea duce la apariţia cancerului.

Dintre acestea, 50 au fost selectate pentru analize şi aşteaptă rezultatele care vor determina dacă sunt predispuse la cancer ovarian, de sân sau colorectal. Conform specialiştilor, restul de 50 nu au mai fost ocupate până în momentul actual, în ciuda campaniilor derulate. Procedura este una inovatoare, deoarece determinarea este realizată prin recoltarea unei probe de sânge, care urmează să fie analizată în laborator timp de aproximativ un an de zile. Tehnologia vine ca urmare a zece ani de activitate oncogenetică, realizată într-un cadru de cercetare la UMF.

O simplă analiză de sânge determină riscul de cancer
În cazul persoanelor interesate au fost alcătuite dosare familiale şi medicale, discutate în cadrul Grupului de Consultanţă Pluridisciplinară, care evaluează dacă se justifică această analiză. Grupul este alcătuit din 25 de specialişti din domeniul oncologiei, chirurgiei, epidemiologiei, geneticii, biochimiei sau alte domenii conexe, care au fost formaţi în domeniul oncogeneticii. Printre criteriile de selectare a dosarelor se numără istoricul familial, cel mai sugestiv criteriu. Dacă într-o familie există trei sau mai multe cazuri de cancer, dacă aceste cazuri apar la vârste timpurii ori dacă se întind pe mai multe generaţii, se presupune că poate exista o conexiune genetică. „În general, cazurile datorate factorului ereditar apar la vârste timpurii, faţă de populaţia generală. De exemplu, riscul real de a face cancer mamar la femei apare după 60 de ani, iar în condiţiile existenţei predispoziţiei ereditare apare încă de la 30 de ani, adică mult mai devreme. La fel şi în cancerul colorectal, care apare în general după 70 de ani, dar în condiţii ereditare apare chiar până la 50 de ani”, a precizat dr. Lucian Negură, specialist în biologie moleculară de la Departamentul de Oncogenetică.

Având în vedere că încă nu există un program naţional care să fie decontat de Casa de Asigurări de Sănătate, analizele ajung să coste şi 3.000 de euro pentru o persoană. Însă, există şansa ca primii 100 de pacienţi să beneficieze de analize gratuite, obţinute prin intermediul finanţării de la Fundaţia „Grigore T. Popa”. Astfel, din dosarele depuse şi analizate, s-a format un lot pilot de pacienţi, existând în momentul de faţă 50 de probe în analiză, ale căror rezultate urmează să fie definitivate la sfârşitul anului. „Primul lot pe care l-am dorit era de 100 de pacienţi, adică 100 de familii. Însă, am reuşit să strângem doar 50, chiar dacă am informat toţi medicii să redirecţioneze către noi cazurile cu istoric familial. Avem la ora actuală în analiză 35 de posibile cazuri de cancer ovarian şi de sân ereditar şi 15 cazuri de cancer colorectal”, a adăugat acesta.

Pacientul poartă responsabilitatea întregii familii
Conform specialiştilor, pacientul vine fie trimis de medicul care a identificat o situaţie în familie, fie singur, după ce a identificat o posibilă predispoziţie pe care astfel o poate verifica. „O persoană sănătoasă se poate adresa spontan Departamentului de Oncogenetică dacă a observat că în familia sa există mamă, bunică, soră sau unchi care au suferit de această boală şi vrea să afle dacă ea însăşi prezintă un astfel de risc. Înainte de a se adresa Departamentului, persoana sau pacientul ar trebui să colecteze toate datele din familie, să îşi face un fel de mini-anchetă a familiei, inclusiv despre rude îndepărtate, poate din alte judeţe sau din alte ţări”, explică dr. Lucian Negură.

Şanse de vindecare
O foarte mare responsabilitate este asociată interpretării rezultatelor, aceasta fiind cea mai laborioasă etapă, care poate fi uşor supusă erorilor. „Pentru pacienţi şi pentru familii, consecinţele unui rezultat sunt uriaşe, nu ne putem juca cu asemenea informaţii. Nu este uşor pentru cineva să afle că are un risc de 90% să facă cancer pe parcursul vieţii. De aceea, este nevoie de un psiholog în echipă. Pacienţii trebuie să înţeleagă că un astfel de rezultat nu reprezintă o sabie deasupra capului. Medicina actuală oferă soluţii, legate de supraveghere intensivă, detecţie timpurie, prevenţie sau profilaxie”, a precizat dr. Lucian Negură.

De aceea, medicii specialişti spun că, prin intermediul oncogeneticii, în ţările în care este pusă în aplicare, a scăzut mortalitatea din cauza cancerului, dar şi cheltuielile oncologice pentru tratarea bolnavilor. „Dacă nu schimbăm nimic, peste 20 de ani, sistemul de sănătate din România va fi sufocat, nu vor mai exista bani pentru acoperirea atâtor cazuri. Majoritatea cancerelor de sân sau de colon, descoperite în stadiu incipient, sunt vindecabile. Implementând oncogenetica aducem beneficii nu numai pacienţilor şi familiilor, ci întregului sistem de sănătate din ţara noastră”, a completat dr. Lucian Negură. Mădălina OLARIU

* * *
„Primul lot pe care l-am dorit era de 100 de pacienţi, adică 100 de familii pentru că judecăm la nivel de familii. Avem 35 de posibile cazuri de cancer ovarian şi de sân ereditar şi 15 cazuri de cancer colorectal” - dr. Lucian Negură, specialist în biologie moleculară de la Departamentul de Oncogenetică.

* * *
Dosarele pacienţilor sunt selectate de 25 de specialişti în domeniul oncologiei, din Grupul de Consultanţă Pluridisciplinară

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei