Primele simptome COVID la copii. Medicul pediatru Mihai Craiu, despre cele trei semne la care trebuie să fie atenți părinții

000000000000   811720600

Dimensiune font:

| 16-09-2021 08:45

 Simptomele COVID-19 în cazul copiilor variază, în primul rând în funcție de vârstă, însă există trei semne care ar trebui să îi îngrijoreze pe părinți, spune medicul pediatru Mihai Craiu. El a explicat, într-un interviu pentru HotNews.ro, ce trebuie să facă părinții în cazul în care observă la copiii lor primele simptome ale bolii.

Mihai Craiu, medic primar pediatrie la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului "Alessandrescu-Rusescu", a explicat că nu există un tipar al manifestării bolii COVID la copii, însă majoritatea, indiferent de vârstă, au febră.

 

În ceea ce privește severitatea bolii, în condițiile în care dominantă în valul 4 este tulpina Delta, medicul pediatru afirmă că se observă modificări doar în cazul copiilor care au boli cronice și probleme medicale deosebite, precum diabet, tratament cu citostatice, transplant.


Miercuri, în spitalele din România erau internați 167 de copii cu COVID - 158 în secții și 9 la ATI.

Redăm integral interviul acordat HotNews.ro de către medicul pediatru Mihai Craiu:
 

Simptomele COVID în cazul copiilor. Cum se manifestă boala

 

Cum debutează boala la copii?

 

Simptomele sunt variabile, în primul rând în funcție de vârstă. Sunt copii care au doar manifestări digestive, fără pneumonie. La Primiri Urgențe ajung copii cu diaree sau cu simptome ca la orice fel de răceală. Manifestările digestive sunt specifice copiilor mici, de grădiniță.

 Cei mai mulți copii, indiferent de vârstă, au însă febră, restul manifestărilor nu sunt tipice.


La ce semne trebuie să fie atenți părinții?

 

Părinții ar trebui să se uite la copiii lor exact cum o făceau înainte de pandemie - dacă acel copil este febril, refuză alimentația sau are dureri pe care nu le avea în ziua precedentă, atunci ar trebui testat antigenic, mai ales dacă merge în comunitate.

 

Un copil cu COVID poate avea orice semn clinic, de la convulsii, la comă, existând astfel de situații la sugari. Spre deosebire de adulți, în cazul copiilor răspunsul organismului la agresiunea virală este mai general - pare că suferă și burta, și pielea, și cavitatea orală. Este importantă orice fel de schimbare pe care părinții o observă la copil - nu se mai joacă sau nu mai stă pe calculator. Imensa majoritate a copiilor au însă febră.

 

Trei repere majore pentru părinți:
  • Primul și cel mai important semn este febra care nu scade cu antitermicele la care scădea înainte. Dacă copilul primește un medicament pentru febră la care organismul copilului reacționa în mod obișnuit, iar acum nu se întâmplă asta, atunci părinții trebuie să meargă cu copilul la spital, în cea de a doua zi.
  • Al doilea semn este frecvența respiratorie - atunci când un copil respiră mai repede de 50 de ori pe minut. Este primul semn de afectare a căilor respiratorii.
  • Al treilea semn - deshidratarea. Copilul are mucoase uscate, dar nici nu mai urinează.
Aceste trei semne ar trebui să îi determine pe părinți să meargă cu copilul la spital.

 

Este diferită manifestarea bolii în cazul tulpinei Delta?

 

Din punct de vedere al severității, se observă modificări doar la copiii care au boli cronice și probleme medicale deosebite, precum diabet, tratament cu citostatice, transplant. Într-o familie obișnuită, cu trei generații, cu părinții la serviciu și cu bunicii care iau copiii de la grădiniță sau de la școală, în cazul în care ar fi toți nevaccinați, de departe cei mai afectați ar putea fi bunicii și părinții dacă au comorbidități.

 

Ce trebuie să faceți dacă observați că cel mic are semne ale infecției cu coronavirus

 

Ce ar trebui să facă un părinte dacă observă un semn al infecției la copii? 
Soluția pentru un părinte care vrea să rezolve proactiv, și nu să aștepte până când se îmbolnăvește și bunicul cu diabet, ar fi să își cumpere teste rapide. La primele semne febrile, copilul trebuie testat COVID, mai ales dacă merge în colectivitate și sunt și alți copii în clasă care au febră. Aceste teste au o precizie mai mică față de testul PCR, dar dacă rezultatul este pozitiv, sigur este transmisibil. Din acest motiv este util un astfel de test.

 

Pasul 2, după testul rapid pozitiv: anunțarea medicului de familie, care trebuie să treacă acest caz în CoronaForms. Medicul de familie este și cel care trebuie să monitorizeze copilul și să decidă dacă trebuie dus la spital.


Varianta Delta afectează, într-adevăr, într-o proporție mai mare copiii și tinerii?

 

Afectează persoanele nevaccinate împotriva COVID. În unele zone, adolescenții sunt vaccinați într-o proporție mai mare decât adulții, pentru că au vrut să meargă la concerte, festivaluri.

 

Deși varianta Delta a fost numită și în media "mutația copiilor", este un bias de percepție. În SUA, anul trecut pe vremea aceasta copiii și tinerii cu vârsta de până la 20 de ani reprezentau 13% din totalul bolnavilor COVID, iar acum sunt 23%. Însă valul 4 în SUA este mai mic în intensitate decât valul 3, pentru că acea coloană a adulților est mai mică, și atunci proporția copiilor și tineriilor infectați este mai mare pentru că se îmbolnăvesc mai puțin adulții.

 

"Pentru copii, în acest moment de pandemie problema mai mare ține de nevroză, anxietate, îngrășare"

 

 
De câte zile de spitalizare are nevoie, în medie, un copil cu COVID?

 

Este variabil. Un copil cu COVID care are comorbidități poate avea nevoie de 3-4 săptămâni de spitalizare. În cazul celor cu forme medii și ușoare, perioada de spitalizare este de până la o săptămână.

 

Pentru copii, așa cum spun toți experții, în acest moment de pandemie problema mai mare ține de nevroză, anxietate, pierderile școlare, îngrășat. Este mult mai mare acest risc pentru copii decât riscul de a ajunge în ATI din cauza COVID.

 

"Decidenții au treaba lor - alegeri în partide, crize politice, iar noi stăm și ne uităm la Titanic cum ia apă"

 

În ce măsură credeți că este pregătit sistemul medical din România să facă valului 4 al pandemiei?

 

În momentul în care ai o mașină rablă, dacă mai pui în ea încă trei saci de ciment...Sistemul medical românesc nu era în stare să asigure ce ar trebui nici când nu era pandemia.

 

În acest moment, peste 50.000 de români sunt în carantină la domiciliu. Dacă se agravează, când vor fi peste 900-1.000 de pacienți la ATI, în București, Timișoara, Târgu Mureș sau Iași nu vor mai fi locuri și atunci vor începe transferurile spre spitalele din orașe mici, unde personalul medical sau numărul de butelii de oxigen este insuficient.

 

În România, problema este că dacă îngrijirea se duce în zone rurale, ești mai aproape de noroc decât de știință. Sistemul medical românesc poate să absoarbă un număr relativ redus de pacienți critici.

 

Suntem într-o zonă de răscruce, dacă nu își revine campania de vaccinare.

 

Eu mă aștept și la situații extreme, precum medici sau cadre de la ambulanță agresate de familii care vor suna 16 ore la 112 ca să găsească o ambulanță. Mă aștept pentru că suntem foarte încărcați emoțional, iar oamenii se simt oarecum abandonați.

 

Decidenții au treaba lor - alegeri în partidele lor, crize politice, iar noi stăm și ne uităm la Titanic cum ia apă. Ne simțim părăsiți și din acest motiv oamenii nu mai cred în autoritate. Poate veni oricine să le spună că trebuie să se vaccineze.

 

În ceea ce ne privește pe noi, medicii pediatri, sistemul este pregătit. În aceste zile, la Craiova are loc congresul de pediatrie, iar aceasta este o temă centrală. Părinții pot sta liniștiți - medicii vor face tot ce este omenește posibil și suntem deja pregătiți.

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ din averea debitoarei S.C. PHOENIX TREND S.R.L. Proprietatea imobiliară amplasată în locaţia din sat Lunca Cetăţuii, comuna Ciurea, jud. Iaşi având suprafaţa terenului de 75899 mp (7,5899 hectare) şi un număr de 16 clădiri, având preţul de vanzare de 3.281.300 euro. Informații suplimentare tel. 0771103209, e-mail lucicalcc@gmail.com

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ

 

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ din averea debitoarei S.C. PHOENIX TREND S.R.L. Proprietatea imobiliară amplasată în municipiul Iaşi, str. Aurel Vlaicu nr.87, jud. Iaşi având suprafaţa terenului de 56.438 mp (5,6438 hectare) şi un număr de 19 clădiri cu absolut toate utilitatile, având preţul de vanzare 8.402.420 euro. Pentru terenul de 56438 mp este aprobat un PUZ pentru locuinte colective. Informații suplimentare tel. 0771103209, e-mail -  lucicalcc@gmail.com

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Teren intravilan in suprafata de 35 mp, situat in orasul Negresti, Str. Decebal nr. 5, ce apartine domeniului public al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Cartea Funciara Nr. 73695 Negresti, Nr. Cadastral 73695, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 49/28.05.2024 si temeiul legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru realizarea unei constructii provizorii in vederea desfasurarii de activitati conexe serviciilor medicale referitoare la sanatatea umana. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic, din cadrul Orasului Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Casieria Serviciului Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 12.06.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 20.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Registratura, Orasul Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.06.2024, ora 11.00, Orasul Negresti, Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 29.05.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 21,9 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, Bl. E2, Sc. C, Parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara Nr. 70102-C1-U74, Nr. Cadastral 70102-C2-U74, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 48/28.05.2024 si temeiul legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic, din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 12.06.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 20.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.06.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, Parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 29.05.2024.
Psiholog: Unii copii au depresie chiar de la vârsta de 5 ani
01/06/2024 00:42

Tot mai multi copii suferă de anxietate sau depresie, chiar de la varsta de 5 ani, afirmă psihologul Aida Ivan. Cauzele principale sunt emotiile transmise de părinti si consumul excesiv de social media. Pla ...

Autorizația pentru vaccinul AstraZeneca a fost retrasă de Comisia Europeană. România a cumpărat 13 milioane de doze
01/06/2024 00:39

Comisia Europeană a retras autorizatia de comercializare in statele membre al UE vaccinul anti Covid dezvoltat de AstraZeneca Mai precis, din 7 mai, vaccinul cunoscut sub numele „Vaxzevria”nu va mai putea ...

Alianța Părinților: Apel către medicii ginecologi de Ziua Copilului
01/06/2024 00:27

Stimate Domnule Doctor, Vă rugăm să vă acordati cateva minute de intoarcere a privirii către oglinda dinlăuntru – constiinta - care este glasul lui Dumnezeu in om. Inevitabil, toti ne confruntăm, in ...

Povestea bizară a familiei care se deplasează doar în patru labe. Oamenii de știință vin cu explicația
01/06/2024 00:17

Descoperirea unei familii din sudul rural al Turciei a socat oamenii de stiintă din intreaga lume, dand nastere unui mister care a intrigat comunitatea academică timp de ani de zile. Ceea ce a inceput ca o ce ...

31 mai, Ziua Mondială fără Fumat. Tutunul ucide peste 8 milioane de oameni în lume în fiecare an
31/05/2024 13:07

În fiecare an, la data de 31 mai este marcată Ziua mondială fără tutun, la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Cu acest prilej, OMS, alături de parteneri, desfăşoară la nivel ...

Trombocitopenia și trombocitoza: cauze, simptome și tratamente
31/05/2024 09:43

Trombocitopenia si trombocitoza: cauze, simptome si tratamente  Sursa foto: Freepik  Trombocitopenia si trombocitoza sunt două afectiuni caracterizate printr-un număr anormal de trombocite in sang ...

Guvernul alocă 150 de milioane de lei pentru susținerea cuplurilor infertile
30/05/2024 15:31

Persoanele şi cuplurile infertile care au fost declarate eligibile anul trecut pentru sprijinul guvernamental, dar nu au beneficiat de el, trebuie să reia procedura de depunere a documentelor. Ministrul Fami ...

Microbiomul intestinal, gardianul sănătății noastre
30/05/2024 14:07

Microbiomul intestinal este termenul colectiv folosit pentru a descrie comunitatea de microorganisme care locuiesc in tractul digestiv uman. Aceasta include un număr uimitor de bacterii, care depăsesc in num ...

5 beneficii ale cireșelor pentru sănătate
29/05/2024 21:08

 Mai este putin si ne vom bucura de cele mai gustoase fructe, cu puternice efecte benefice asupra organismului. Abundă in vitaminele C si A, in minerale precum potasiul, magneziul si fierul si nici nu ing ...

Furt de un milion de lei cu medicamente pentru diabet și slăbit. Cum a fost posibil
29/05/2024 14:30

Serviciul de Investigaţii Criminale a destructurat o reţea condusă de o asistentă de la o clinică privată din Capitală care a falsificat sute de reţete pentru medicamente compensate folosite la tratamen ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei