Totul despre dieta Dukan

Totul despre dieta Dukan

Dimensiune font:

| 09-05-2023 16:10

 Dieta Dukan promoveaza o scadere rapida si permanenta in greutate, cu posibilitatea de a manca cat de mult doresti si rezultate vizibile inca din primele zile de dieta. Suna ca un vis, nu-i asa?

Cu toate acestea, in majoritatea cazurilor, scaderea in greutate nu este durabila. Kilogramele sunt adesea recuperate la fel de rapid cum au fost pierdute! In plus, dieta Dukan nu este lipsita de riscuri pentru sanatate.

Ce este dieta Dukan?

Creata de medicul francez Dr. Pierre Dukan in jurul anilor 1970, dieta Dukan este una dintre cele mai cunoscute cure de slabire. Se inscrie in categoria dietelor bogate in proteine care restrictioneaza semnificativ consumul de carbohidrati si grasimi.

Planul dietei Dukan este impartit in patru faze: atac, croaziera, consolidare si stabilizare. Primele doua faze au fost create pentru a ajuta la slabit si ultimele doua pentru a ajuta la mentinerea greutatatii pentru tot restul vietii.

Fiecare faza dureaza in functie de obiectivul tau de scadere in greutate. Vei ramane in primele doua faze pana atingi „greutatea ideala”, iar in cea de-a treia in functie de kilogramele pierdute anterior.

Calcularea „greutatii ideale” este necesara înainte de a începe dieta si implica factori precum sexul, varsta, istoricul greutatii, starea de sanatate, etc.

 

Ce mananci in dieta Dukan?

Ce mananci in dieta Dukan depinde de faza in care te afli, astfel:

Faza de atac

Prima faza din dieta Dukan este foarte restrictiva si dureaza 5 zile. Pentru a slabi rapid, in acest timp vei urma o dieta bazata exclusiv pe alimente bogate in proteine si sarace in grasimi.

Dieta iti pune la dispozitie o lista cu 68 de surse de proteine slabe. Astfel, poti sa mananci nelimitat carne de pasare, peste, oua, lactate fara grasimi si tofu.

De asemenea, ar mai trebui sa mananci 1,5 linguri de tarate de ovaz pe zi si produse din radacina de konjac, o planta asiatica. Acestea sunt singurele surse alimentare care iti vor asigura aportul de fibre in faza de atac.

Faza de croaziera

Ce-a de-a doua faza a dietei Dukan iti permite sa introduci 32 de legume (sarace in amidon) in alimentatie. Vei slabi in jur de 3 kilograme pe saptamana pana ajungi la „greutatea ideala”, deci te poti astepta sa ramai in aceasta faza luni de zile.

In faza de croaziera trebuie sa alternezi zilele de proteine slabe cu zilele in care sunt permise legumele combinate cu proteine slabe.

Cateva exemple de legume sarace in amidon sunt: broccoli, vanata, dovlecel, conopida, ciuperci, sparanghel, varza, castraveti, rosie, ceapa, ardei, fasole verde, spanac si alte legume cu frunze verzi.

In plus, ar mai trebui sa mananci 2 linguri de tarate de ovaz si cel mult o lingurita de ulei de masline pe zi. Legumele bogate in amidon, precum cartoful, grasimile, fructele si dulciurile sunt strict interzise in aceasta faza.

Faza de consolidare

Dupa ce ti-ai atins obiectivul de greutate, poti sa treci la faza de consolidare. Aceasta faza te ajuta sa iti mentii „greutatea ideala” si trebuie sa o urmezi timp de 10 zile pentru fiecare kilogram pierdut in primele doua faze.

In faza de consolidare vei reintroduce progresiv in dieta fructele si alimente mai bogate in carbohidrati si grasimi. Poti sa incepi sa mananci un fruct pe zi, cu exceptia bananelor, cireselor si strugurilor.

Mai poti aduga 2 linguri de tarate de ovaz pe zi, o felie de paine integrala, o portie mica de leguminoase (fasole uscata, linte, naut) si cantitati mici de branza.

Baza planului alimentar in faza de consolidare raman alimentele bogate in proteine slabe si legumele sarace in amidon. De asemenea, va trebui sa rezervi o zi pe saptamana in care mananci doar proteine slabe, dieta recomanda ziua de joi.

Faza de stabilizare

Ultima faza din dieta Dukan a fost conceputa pentru a preveni recapatarea kilogramelor pierdute. In aceasta etapa nu mai exista restrictii alimentare si ar trebui urmata pentru toata viata.

Cu toate acestea, dieta Dukan recomanda sa te concentrezi pe consumul de proteine slabe, legume sarace in amidon si cateva fructe. Celelelate alimente mai bogate in grasimi si carbohidrati ar trebui consumate cu moderatie.

Pentru a preveni cresterea in greutate, include o zi de proteine slabe pe saptamana. De asemenea, mananca 3 linguri de tarate de ovaz pe zi si fa miscare cel putin 30 de minute in fiecare zi.

Ce sa nu mananci?

Planul alimentar dietei Dukan este destul de restrictiv, desi acest lucru difera oarecum in functie de faza in care te afli.

In general, se recomanda sa limitezi sau sa nu mananci deloc urmatoarele tipuri de alimente:

·         oleaginoase (nuci, migdale, alune, caju, seminte de chia, de in, etc.)

·         fructe (banane, cirese, struguri)

·         lactate bogate in grasimi (unt, smantana, margarina, cascaval si alte branzeturi grase)

·         zahar, dulciuri, prajituri si produse de patiserie

·         paine alba si alte produse de panificatie din faina alba

·         uleiuri vegetale si prajeli 

 Pareri pozitive si negative despre dieta Dukan

In ciuda unor pareri pozitive exprimate de sustinatorii dietei, exista si o serie de pareri negative despre dieta Dukan. Haide sa le vedem pe fiecare!

Pareri pozitive:

·         te poate ajuta sa slabesti

·         poti manca cat vrei, fara restrictii calorice

·         te vei simti satul si nu iti va fi foame

·         nu exista riscul sa pierzi masa musculara

Pareri negative:

·         cel mai probabil iti vei recapata greutatea

·         restrictioneaza multe alimente nutritive

·         promoveaza obiceiuri alimentare nesanatoase

·         poate provoca deficiente nutritionale si probleme de sanatate

·         este greu de urmat pe termen lung

·         creste riscul de constipatie

·         poate duce la oboseala, iritabilitate si lipsa de energie

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:26

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Iulian Capsali: Florin Piersic - o victimă a crizei medicinei
19/05/2024 07:55

Cazul Florin Piersic, un "tezaur" national, arată - a cata oară? - falimentul sistemului de sănătate din Romania, incapacitatea de a aborda pluridisciplinar un pacient. Poti să mori cu zile, plimbat intre ...

Dragoș Damian: 18 mai 2024. Lume bună la prima lopată din construcția Spitalului Regional de Urgență Cluj
19/05/2024 06:29

Trei zile inainte, 15 mai 2024. Studiu sociologic Colegiul Medicilor: Medicii romani, burnout 36%, teama de malpraxis 80%, intentia de plecare din tără 58% la medicii sub 35 de ani. Felicitări pentru inaugu ...

Margarină sau unt? Răspunde dieteticianul
18/05/2024 00:19

Stim că margarina, ca si untul, este o substantă grasă. Dar e mai putin cunoscut care este cea mai bună pentru organism. „Grăsimile sunt adesea intelese gresit si simplificate excesiv, chiar si de că ...

Tusea convulsivă și sugarii. Primele decese
18/05/2024 00:18

Tusea convulsivă a provocat decesul a doi sugari, anuntă Institutul National de Sănătate Publică.Este vorba despre doi sugari: unul de 4 luni, din Bucuresti, vaccinat corespunzător varstei, cu 2 doze de ...

Cancerul ovarian, în creștere! Atenție la simptome!
18/05/2024 00:17

Incidenta cancerului ovarian, cel mai letal dintre cancerele detectate la femei, este in crestere. Anual, in tara noastră, sunt diagnosticate aproximativ 1.800 de femei cu acest tip de cancer si mai mult de ju ...

ANSVSA trebuie să facă ordine pe piața suplimentelor alimentare, spune prof. Ion Fulga
18/05/2024 00:14

Pentru a face ordine piata suplimentelor alimentare, ANSVSA trebuie să monitorizeze aplicarea prevederilor Directivei europene in acest domeniu , a precizat prof.univ.dr. Ion Fulga, seful catedrei farmacologi ...

S-au găsit 'vinovații' pentru cheagurile de sânge în urma vaccinării anticovid: Victimele erau predispuse genetic
17/05/2024 21:28

Cheaguri de sange care au cauzat moartea in urma vaccinării cu anticovid cu vaccinuri Johnson & Johnson (J&J) şi AstraZeneca au fost cauzate de o reacţie autoimună la care sunt predispuse anumite pe ...

Minciunile oamenilor de știință cu privire la pandemia COVID-19. Virusul care a omorât milioane de oameni, posibil creat de om
17/05/2024 18:46

Un articol de opinie publicat recent in New York Post sustine că există noi dovezi care ar putea clarifica originile pandemiei de COVID-19, sugerand că oamenii de stiintă au ascuns adevărul despre virus. C ...

AREST la domiciliu pentru medicul de la Institutul Oncologic Bucureşti care ar fi uitat o compresă într-o pacientă
17/05/2024 16:46

Chirurgul de la Institutul Oncologic Bucuresti suspectat că a uitat o compresă intr-o pacientă pe care a operat-o a fost plasat sub arest la domiciliu. Medicul este cercetat pentru ucidere din culpă, in co ...

Două doctoriţe de la Spitalul Clinic CF2 din Bucureşti au fost trimise în judecată. Au falsificat un diagnostic
17/05/2024 13:33

Două doctoriţe de la Spitalul Clinic CF2 din Bucureşti au fost trimise in judecată de Parchetul de pe langă Judecătoria Sectorului 1 pentru săvarşirea infracţiunii de fals intelectual, fiind acuzate c ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei