Urmarirea pacientelor care au instalat un dispozitiv intrauterin

default

Dimensiune font:

| 25-09-2012 11:11

Urmarirea pacientelor care au instalat un dispozitiv intrauterin

 

 

 

Dupa aplicarea unui sterilet, pacienta va fi informata asupra vizitelor pentru control si dispensarizare, acestea fiind stabilite de comun acord. Prima dintre ele va avea loc la 6-8 saptamâni, dar trebuie sa subliniem ca se poate întoarce la cabinet oricând, daca apar probleme sau doreste sa renunte la DIU. Vizitele de urmarire au ca scop: reamintirea simptomelor celor mai frecvente complicatii; verificarea prezentei DIU; diagnosticul eventualelor complicatii si tratamentul lor.

Examenul ginecologic trebuie facut nu numai pentru a verifica prezenta normala a steriletului, ci si pentru a exclude semnele unei infectii sau inflamatii pelviene. La fiecare consultatie femeia va fi întrebata despre frecventa menstruatiilor, despre dureri pelviene si scurgeri vaginale. Consultatia este recomandata a se repeta dupa trei luni de la aplicarea steriletului, iar pentru a verifica prezenta lui, se face un consult anual.

Steriletele cu cupru trebuie schimbate la trei sau cinci ani dupa durata lor de eliberare a cuprului si deci perioada sa activa. Femeile care folosesc steriletele cu progesteron trebuie sa revina pentru schimbarea lui în interval util. Daca femeia nu are probleme purtând DIU inerte, acesta nu trebuie schimbat si poate ramâne pe loc pâna la menopauza, când va fi extras la 12 luni dupa ultima menstruatie. În caz de complicatii serioase, medicul care a aplicat steriletul trebuie sa îndrume pacienta spre un serviciu ginecologic dotat cu capacitati de diagnostic si eventuala interventie.

Diagnosticul si tratamentul efectelor secundare

1. Sângerarile anormale, menstruatii abundente sau prelungite. 
Trebuie sa informam de la început pacienta ca acestea sunt obisnuite, ca de obicei dispar de la sine dupa 3-4 luni si ca o sângerare abundenta nu este semnul unor complicatii care pun în pericol viata purtatoarei de sterilet. Daca hematocritul este sub 27%, iar hemoglobina sub 9 g%, steriletul trebuie extras, iar femeii ii indicam o metoda alternativa de contraceptie.
Sângerarile sau spotting-urile intermenstruale (micile sângerari intermenstruale) nu au semnificatie patologica daca survin la 1-3 luni dupa aplicarea steriletului, dar, daca persista luni sau ani, steriletul trebuie extras. Spotting-urile pot avea loc oricând pe parcursul ciclului menstrual, dar survin, de obicei, cu câteva zile înaintea menstruatiei.

Pot fi tratate cu antiinflamatorii, iar daca persista, trebuie sa examinam colul pentru a exclude o boala a lui sau expulzia partiala a steriletului. Sângerarile postcoitale (dupa contact sexual) sunt rareori cauzate de sterilet. În aceste cazuri trebuie examinat colul si, eventual, facut un examen Babes-Papanicolaou.
Amenoreea (lipsa menstruatiei): trebuie sa excludem sarcina prin examen ginecologic, test de sarcina si, mai usor, prin examen ecografic, deoarece sarcina pe sterilet poate fi în 50% din cazuri sarcina ectopica.

2. Durerea
În timpul insertiei steriletului, manopera trebuie facuta cu blândete, iar daca durerea este intensa, trebuie sa facem o anestezie paracervicala (în jurul colului).    Durere la momentul insertiei steriletului, care nu cedeaza sau chiar creste în intensitate: se va efectua un examen ecografic endovaginal, un examen ginecologic si, eventual, se va extrage steriletul.

3.Dismenoreea (durerea la menstruatie) este similara cu dismenoreea spastica si poate fi tratata cu analgezice simple sau antiinflamatorii nesteroidice pentru primele doua - trei zile ale ciclului.

4. Dispareunia (durerea la contact sexual)
Daca dispareunia este cauzata de sterilet, e, de obicei, profunda si poate, uneori, sa deranjeze chiar si partenerul. Trebuie cautate si tratate toate celelalte cauze posibile, iar daca fenomenele nu cedeaza, steriletul trebuie extras. Daca partenerul are disconfort la contactul sexual, trebuie sa verificam eventualitatea unui sterilet partial expulzat sau a firului de reper care deranjeaza si pe care îl vom scurta.

5. Scurgeri vaginale
Daca acestea sunt persistente, trebuie facuta o antibiograma, pentru a exclude flora patologica. Daca nu gasim flora patologica sau tratamentul este nesatisfacator, trebuie sa luam în discutie taierea înalta a firului de reper al steriletului sau folosirea unui model care nu are fir de reper.

6. Boala inflamatorie pelvina
Tratamentul cuprinde: diagnostic precoce, tratament cu antibiotice, îndepartarea steriletului, dispensarizare atenta cu consultatii repetate si tratamentul partenerului în caz de boli sexuale transmisibile.

7. Sarcina intrauterina
 poate fi dusa la termen cu steriletul pe loc, doar ca frecventa avorturilor spontane din al doilea trimestru, sângerarile, infectia amniotica si nasterea prematura sunt mai frecvente. Pâna la 12 saptamâni steriletul se scoate cu blândete; peste 12 saptamâni de sarcina sau daca firul de reper nu se vede sau nu poate fi extras usor, steriletul trebuie lasat pe loc. Daca ramâne pe loc, el va fi expulzat la nastere, odata cu placenta; în caz ca nu este expulzat, trebuie cautat prin examinare cu raze X sau prin ecografie si extras în lauzia precoce.

8. Sarcina ectopica
Cum am aratat anterior, riscul de sarcina ectopica este de cinci ori mai mare la purtatoarele de sterilet (4% fata de 0,8%). Simptomele sarcinii ectopice, durere si tulburari menstruale, pot fi atribuite, din greseala, unei boli inflamatorii pelvine sau simptomatologiei datorate prezentei steriletului. Semnele clasice, de asemenea, pot sa lipseasca. Sarcina ectopica trebuie suspicionata atunci când apar întârzieri de menstruatie asociate cu semne subiective de sarcina (greata, varsaturi, astenie), dureri colicative în micul bazin, de origine necunoscuta. Diagnosticul prezumtiv de sarcina ectopica este important, iar lamurirea lui trebuie facuta într-un serviciu de ginecologie.

Informatii pentru paciente
1. Menstruatiile vor fi, probabil, mai abundente si prelungite. Un consult la medicul care a aplicat steriletul se impune daca menstruatia dureaza un numar de zile dublu ca de obicei.

2. Pacienta trebuie sa controleze prezenta firului de reper, mai frecvent în primele trei luni de la aplicare, de preferat imediat dupa menstruatie. In cazul in care gaseste o parte din sterilet în col trebuie sa se adreseze medicului, iar daca nu poate sa o faca imediat, trebuie sa foloseasca suplimentar o alta metoda de contraceptie pâna când medicul va pune alt sterilet. Pacienta trebuie sa stie ca steriletul poate sa fie expulzat fara ca ea sa observe aceste lucru.

3. Evitarea infectiilor. Prezenta steriletului poate favoriza infectiile pelviene, care pot duce la sindrom dureros pelvian cronic sau la sterilitate. Din aceasta cauza, daca pacienta prezinta febra, durere sau sensibilitate pelviana, contractii dureroase sau sângerari anormale, ea trebuie sa se prezinte la medic pentru diagnostic si tratament adecvat.

4. Urmarirea calendarului menstrual. Daca pacienta prezinta amenoree (întârzierea menstruatiei), trebuie sa mearga la doctor pentru control, pentru a exclude sarcina, deoarece purtatoarele de sterilet au, de obicei, hipermenoree, si nu amenoree. Lipsa unei menstruatii poate fi semn de sarcina, mai ales daca femeia are greturi, varsaturi, dureri în sâni.

5. Pacienta trebuie sa stie ca DIU nu ofera protectie împotriva BTS, inclusiv infectia cu HIV. 

Avantajele steriletului
Siguranta. Ca metoda de contraceptie, steriletul are un înalt grad de siguranta. Riscurile la care este expusa starea de sanatate a femeii purtatoare de sterilet sunt putine la numar. Putem include aici: riscul bolii inflamatorii pelvine, anemia secundara metroragiilor însemnate, riscul bolilor transmise sexual, în special SIDA.
Alte avantaje importante ale folosirii DIU sunt:
- Nu necesita manopere suplimentare, odata inserat;
- Nu întrerupe continuitatea actului sexual;
- Necesita rare controale medicale;
- La peste 70% dintre cazuri nu are efecte secundare însemnate;
- Dispozitivul poate fi lasat pe loc un numar mare de ani;
- Nu exista dovezi ca ar creste frecventa cancerelor de col.

Steriletele cu progestative reduc fluxul menstrual si dismenoreea, fiind cu rezultate foarte bune la femeile cu fibroame uterine mici, dar intens sângerânde. Steriletul poate preveni aderenta peretilor uterini în special dupa interventii în cavitatea uterina, evitând producerea sinechiilor.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei