« Inapoi

Vieţile unor adulţi, salvate de o fetiţă de 12 ani

Vieţile unor adulţi, salvate de o fetiţă de 12 ani#1
Mărime font - +

Soarta tragică a unei fetiţe de 12 ani din localitatea vasluiană Gâlţeşti, comuna Puieşti, care a pierit într-un accident la săniuş, a schimbat alte vieţi * fiind declarată în moarte cerebrală la scurt timp după ce plecase acasă pe picioarele ei după accident, familia a fost de acord să-i doneze organele * zilele trecute s-a făcut prelevarea la Iaşi, iar soarta altor persoane va fi deja alta, în urma transplantului

O fetiţă în vârstă de 12 ani, din localitatea vasluiană Gâlţeşti, comuna Puieşti, a decedat în urma unui tragic accident la săniuş. Familia şi-a dat acordul ca organele să-i fie prelevate ca să poată salva alte vieţi. Astfel, la Iaşi, mai multe echipe de medici au făcut prelevarea organelor - rinichii, ficatul şi corneea. „Este a doua prelevare din acest an la Iaşi, fiind vorba de un copil, de la care s-au prelevat rinichii, ficatul şi corneea. Un rinichi şi corneea au rămas la Iaşi, iar ficatul şi celălalt rinichi au fost trimise la Bucureşti, pentru că noi nu avem pe listă de aşteptare la transplantul hepatic un pacient atât de mic”, a declarat dr. Raluca Neagu Movilă, coordonatoarea Centrului Regional de Transplant Iaşi.
Pacient mai mic de statură, pentru transplant de rinichi
La Spitalul „Dr. C.I. Parhon”, o echipă de patru medici şi doi anestezişti a transplantat rinichiul rămas la Iaşi şi starea pacientului este bună. Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului, Dr. Ionuţ Nistor, acesta se afla pe lista de aşteptare de un an de zile, fiind diagnosticat cu insuficienţă renală când se afla la muncă în Franţa. Deşi nu are foarte mult de când este pe lista de transplant, pacientul a fost beneficiar întrucât a fost cel mai compatibil şi este şi mai mic de statură, un lucru necesar având în vedere că rinichiul vine de la un copil. „A fost prima intervenţie de transplant de rinichi de anul acesta, în cadrul centrului nostru. Primitorul este un pacient de 35 de ani, aflat de un an în program de dializă, făcând trei şedinţe pe săptămână la Iaşi. Evoluţia post transplant este bună, favorabilă şi sperăm ca lucrurile să meargă bine. Are trei copii şi sperăm ca prin această operaţie să i se schimbe viaţa. Mulţumim familiei donatorului, pentru că prin acest gest de umanitate a reuşit să schimbe viaţa mai multor persoane”, a declarat dr. Ionuţ Nistor, purtător de cuvânt al Spitalului „Parhon”.
Beneficiarii transplanturilor de cornee, efectuate la Spitalul „Sf. Spiridon”, au fost o fetiţă în vârstă de 13 ani, din Vaslui, şi un bărbat cu vârsta de 76 de ani.
Cum s-a întâmplat tragedia
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui, copila de 12 ani se afla la săniuş împreună cu verişorii ei şi, la un moment dat, a intrat cu sania într-un stâlp de electricitate. Aceasta a mers acasă, povestind mamei cele întâmplate. Fără să bănuiască o clipă că ar putea fi ceva grav, mama a acordat primele îngrijiri fiicei, însă nu a apelat la ajutorul Ambulanţei, gândindu-se că este vorba de un traumatism minor. Spre seară, fetiţa a început să se simtă rău, iar familia, îngrijorată, a sunat la 112. Un echipaj de la Ambulanţă a transportat copila la Spitalul Municipal „Elena Beldiman” din Bârlad, unde, din cauza agravării stării de sănătate, aceasta a fost transferată la Iaşi, unde, ulterior, medicii au declarat moartea cerebrală. Distruşi de durere, părinţii fetiţei au dorit măcar alte vieţi să fie salvate cu organele fetei, astfel că şi-au dat acordul pentru prelevare. Reprezentanţii IPJ Vaslui au anunţat că s-au autosesizat în acest caz, fiind întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă.
Roxana NĂSTASĂ

„A fost prima intervenţie de transplant de rinichi de anul acesta, în cadrul centrului nostru” - dr. Ionuţ Nistor, purtător de cuvânt al Spitalului „Parhon” 

Data publicarii: 28/01/2017
loading...
Adauga comentariul tau
Nume:
E-mail:
Comentariu:
Security Code Imagine nouaAlte titluri din evenimentul > SANATATE > STIRILE ZILEI

Ultima ora

CELE MAI CITITE STIRI

Horoscop 28 iunie 2017

Horoscop 28 iunie 2017

 BERBEC: Veselia şi cheful de aventuri de care dai dovada te vor face remarcat(...)
Oportunități de lucru în Danemarca

Oportunități de lucru în Danemarca

 Din ce in ce mai multe persoane aleg să muncească pentru o perioadă în(...)
Primul Război Mondial reflectat în presa vremii. Ziarul „Evenimentul” acum 100 de ani " 28 iunie 1917 GALERIE FOTO

Primul Război Mondial reflectat în presa vremii. Ziarul „Evenimentul” acum 100 de ani – 28 iunie 1917 GALERIE FOTO

 Astăzi a avut loc înmormântarea medicilor francezi Dubois, Clunet şi(...)

 

 

 

editia online din 28.06.2017 - 18:46

Copyright © SC Ziarul Evenimentul SRL Iasi. In varianta tiparita, cotidianul Evenimentul are o arie de distributie care cuprinde 6 judete: Iasi, Bacau, Botosani, Neamt, Suceava si Vaslui

Statistici T5

Tel - 0232246000 | Fax - 0232246002
Orange - 0752266266
E-mail - contact@evenimentul.ro

Link exchange