Zahărul este nociv pentru sănătate
Dimensiune font:
Deşi a ajuns aproape un aliment de bază, foarte rar se vorbeşte şi despre efectele nocive ale consumului de dulciuri, în condiţiile în care România are în statistici peste 500.000 de diabetici.
După modul în care se obţine, zahărul rafinat, numit şi zahăr alb, este o substanţă de semisinteză obţinută în principal din sfeclă de zahăr, fiind format dintr-o singură substanţă: zaharoza. Aici intervin multe probleme de asimilare în organism, ideea principală fiind aceea că organismul uman a fost „programat” de la natură să digere şi să asimileze numai combinaţiile complexe şi naturale de zaharuri existente în fructe. Or o substanţă pură rezultată în urma unor procedee chimice, cum este zaharaoza, cere multe eforturi din partea organismului pentru prelucrare, fiind un adevărat şoc alimentar pentru multe organe.
Afectează pancreasul şi provoacă boli cardiace
Una dintre tulburările în lanţ produse de consumul constant de zahăr în organism este diabetul, produsele zaharoase fiind cele mai mari pericole pentru pancreas. La un moment dat, epuizat de sarcina de a ajuta la metabolizarea unor mari cantităţi de zaharoză, acesta cedează, iar funcţia sa nu mai este una eficace. Din cauza reducerii sau absenţei secreţiei de insulină de către pancreas scade capacitatea organismului de a mai utiliza glucidele. Aşa apare diabetul, o boală periculoasă nu atât prin ea însăşi, cât mai ales prin consecinţele sale: boli cardio şi cerebrovasculare, retinopatii, polinevrită, paralizii, arteriopatii, insuficienţă renală, infecţii acute sau cronice.
Studii de ultimă oră arată că zaharoza afectează sinteza unor hormoni direct implicaţi în coordonarea activităţii sistemului imunitar. Astfel, prin consumul de zahăr organismul este predispus la infecţii, răceli şi gripe, la sclerozarea timpurie şi la fragilizarea vaselor de sânge, la gastrite şi colite, chiar şi grave tulburări de ciclu menstrual la femei.
Poate duce la osteoporoză şi cancer
O mare problemă creată de consumul de zahar este şi dereglarea metabolismului calciului, ce predispune la osteoporoză şi la tulburări de asimilare a calciului în oase. Copiii care consumă frecvent dulciuri întâmpină dezechilibre ale procesului de creştere şi o fragilitate osoasă, conducând totodată şi la scăderea voinţei şi capacităţii de concentrare.
De asemenea, zahărul predispune şi la cancer, în special cel de colon (intestinul gros). S-a constatat că incidenţa cancerului de colon este de până la cinci ori mai mare la marii consumatori de dulciuri decât la cei care consumă dulciuri în cantităţi moderate.
Zaharină în loc de zahăr?
Acestea fiind spuse, întrebarea firească ce se pune este cu ce poate fi înlocuit zahărul? Cu zaharina, spre exemplu, dar s-a constatat că şi aceasta are efecte toxice în organism, cum ar fi dezechilibre hormonale şi predispunerea la cancerul vezicii urinare, al celui genital şi de prostată. În multe ţări, zaharina este trecută pe lista alimentelor cu potenţial cancerigen.
Cu câteva decenii în urmă s-a descoperit aspartamul, care a intrat rapid în sucurile de tip „light” dar şi în dulciuri. Chiar dacă iniţial s-a crezut că s-a găsit înlocuitorul ideal al zahărului, efectele nocive ale aspartamului au început să apară: palpitaţii, greaţă, dureri de cap, insomnie, nervozitate, depresie, probleme de concentrare şi chiar pierderi de memorie, tulburări de vedere şi pierderi temporare ale auzului. La acestea se adaugă predispunerea la boli ca parkinson, boala Alzheimer, scleroza în plăci, diabet şi boli tumorale. Dacă în multe ţări, aspartamul este interzis în alimente, în România, acest îndulcitor artificial este permis în continuare.
Pe plan mondial, ca înlocuitori naturali ai zahărului sunt acceptaţi zahărul brut - pentru gătit, dulciuri şi toate preparatele de panificaţie, iar pentru îndulcirea unor compoturi, sucuri, ceaiuri şi altele este recomandată mierea de albine. Desigur, pe lângă miere, o proporţie ideală a diferitelor tipuri de zaharuri uşor asimilabile şi benefice pentru organism o găsim în fructele proaspete. I.TÂRNOVEANU
Zahărul şi dulciurile sunt foarte periculoase pentru dinţi, generând şi grăbind apariţia cariilor dentare, dar şi zaharina are efecte toxice pentru organism.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau