Anul în care au strălucit sportivi ca Lavillenie, Neuer şi Bjoerndalen

default

Dimensiune font:

| 03-01-2015 06:00

 

Renaud Lavillenie a doborât în 2014 miticul record mondial al lui Serghei Bubka la săritura cu prăjina, iar naţionala de fotbal a Germaniei a câştigat Cupa Mondială cu un Neuer strălucitor în poartă, un Muller eficient şi un Klose marcator-recordman * în plus, doi campioni şi-au îmbogăţit palmaresul: Roger Federer a câştigat la 33 de ani pentru prima dată Cupa Davis, în timp ce Lionel Messi a stabilit recorduri prin golurile marcate în campionatul Spaniei şi în Liga Campionilor

 

Doi norvegieni au strălucit la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci. Cu două noi titluri, biatlonistul Ole Einar Bjoerndalen a devenit la 40 de ani cel mai medaliat sportiv la Jocurile Olimpice de iarnă, cu 13 medalii, dintre care opt de aur. Schioarea Marit Bjoergen a câştigat la Soci trei probe. Cu zece medalii, ea s-a alăturat Raissei Smetanina şi Stefaniei Belmondo în fruntea palmaresului feminin de la JO de iarnă.

Dar iată în continuare sportivii care au marcat anul 2014.

A picat şi recordul orei

Matthias Brändle: austriacul a stabilit recordul orei în data de 30 octombrie pe pista din Aigle (Elveţia), parcurgând 51,852 kilometri. În vârstă de 24 de ani, triplul campion al Austriei la contratimp a îmbunătăţit cu peste 700 de metri recordul stabilit la 18 septembrie de rutierul german Jens Voigt.

Victor An: la fel ca la Jocurile Olimpice din 2006, de la Torino, sportivul rus Victor An, în vârstă de 28 de ani, a câştigat trei medalii de aur (500 m, 1.000 m şi ştafetă) şi una de bronz (1.500 m) în proba de short-track de la Soci. În 2006, numele său era Ahn Huyn-soo şi sportivul reprezenta Coreea de Sud.

Roger Federer: îi lipsea din palmares un singur mare trofeu, Cupa Davis. Roger Federer, alături de Stanislas Wawrinka, l-a câştigat în Franţa. Elveţianul, care are în palmares 17 titluri de Grand Slam şi a obţinut titlul olimpic de dublu la Beijing alături de Wawrinka, poate acum să se concentreze pentru a câştiga şi titlul olimpic individual, la JO din 2016.

Mario Götze: jucătorul providenţial. În finala Cupei Mondiale, în faţa Argentinei, fotbalistul echipei Bayern Munchen, intrat pe teren în minutul 88, a înscris golul victoriei, în minutul 113.

Lewis Hamilton: la 28 de ani, pilotul echipei Mercedes a câştigat pentru a doua oară titlul de campion mondial de Formula 1. El s-a mai impus la CM de F1 în 2008. În 2014, Hamilton a câştigat 11 din cele 19 etape din calendarul Campionatului Mondial.

Dennis Kimetto: kenyanul a stabilit un record mondial la maraton cu timpul de două ore, două minute şi 57 de secunde, în data de 28 septembrie, la Berlin, devenind primul care parcurge distanţa în mai puţin de două ore şi trei minute. Kimetto, în vârstă de 30 de ani, a îmbunătăţit recordul de 2:03.23 stabilit de compatriotul său Wilson Kipsang în 2013, tot în capitala Germaniei.

Bubka a fost depăşit

Renaud Lavillenie: atletul francez a intrat în istorie, în data de 15 februarie, la Doneţk, îmbunătăţind cu un centimetru, cu o săritură de 6,16 metri, recordul mondial la săritura cu prăjina stabilit de Serghei Bubka în 1993. O performanţă realizată pe tărâmul şi în prezenţa celebrului ucrainean. Şase luni mai târziu, la Zurich, el a câştigat pentru a treia oară titlul european.

Katie Ledecky: tânăra înotătoare americană în vârstă de 17 ani a stabilit mai multe recorduri mondiale în probele de 400, 800 şi 1.500 metri liber. Ea a devenit prima înotătoare deţinătoare a recordului mondial în cele trei probe, după compatrioata sa Jate Evans, care a reuşit performanţa în anii ’80.

Florent Manaudou: campionul olimpic la 50 m liber a dominat CM în bazin scurt de la Doha, cu două titluri şi două recorduri mondiale la 50 m liber şi 50 m spate, încă o medalie de aur, la ştafetă 4x100 m, argintul la 100 m liber şi la 4x50 m mixt şi bronzul la 4x100 m mixt. Anterior, francezul a reuşit o cvadruplă de aur la Campionatele Europene de la Berlin (50 m fluture, 50 m liber, 100 m liber şi 4x100 m liber).

Marc Marquez: la 21 de ani, pilotul spaniol a câştigat pentru a doua oară consecutiv titlul mondial la MotoGP, cu 13 victorii, un record. Campion mondial la clasa 125 cc în 2010 şi la Moto2 în 2012, pilotul Honda promite o dominaţie îndelungată în categoria regină a motociclismului. Fratele său, Alex, a reuşit şi el o performanţă în 2014: titlul mondial la Moto3.

Everestul marcatorilor

Lionel Messi: într-un interval de 72 de ore, argentinianul a atins de două ori Everestul marcatorilor. Mai întâi a devenit cel mai bun marcator din istoria campionatului Spaniei, cu 253 de reuşite, depăşind performanţa de 251 de goluri realizată de miticul atacant Telmo Zarra. Pe 25 noiembrie, Messi a reuşit o triplă într-un meci cu Apoel Nicosia, stabilind un record de goluri marcate în Liga Campionilor (74 în 91 de meciuri).

Thomas Müller: la 25 de ani, atacantul bavarez are deja 10 goluri înscrise la Cupa Mondială, dintre care cinci la turneul final din Brazilia. Recordul compatriotului său Miroslav Klose (16 goluri) poate fi depăşit de el.

Manuel Neuer: ales cel mai bun portar de la Cupa Mondială, el a fost determinant în succesul naţionalei Germaniei. Excelent în poartă, a strălucit şi prin ieşirile sale ca de libero. La 28 de ani, Neuer este considerat cel mai bun portar din lume.

Neymar: atacantul-vedetă al naţionalei Braziliei şi-a dus echipa până în sferturile de finală ale Cupei Mondiale, când a suferit o fractură de vertebră lombară. Privată de starul său (patru goluri şi două pase decisive), echipa Braziliei s-a prăbuşit în semifinale în faţa Germaniei, fiind învinsă cu scorul de 7-1.

Sebastien Ogier: campion mondial la raliuri pentru a doua oară consecutiv, la volanul unui Volkswagen Polo, francezul merge pe urmele compatriotului său Sebastien Loeb. La 30 de ani, Ogier, care a câştigat opt curse din cele 13 din calendar, a zdrobit concurenţa.

Teddy Riner: la 25 de ani, judoka francez a obţinut al şaptelea titlu mondial din palmaresul său, după o finală emoţionantă cu japonezul Ryu Shichinohoe, la Celiabinsk, în Rusia. Campionul olimpic la +100 kg este neînvins de 65 de meciuri.

Portugalia îl trage în jos

Cristiano Ronaldo: al doilea Balon de Aur în ianuarie, un record de 17 goluri pe sezon în Liga Campionilor, victorie în finală în faţa echipei Atletico Madrid: Cristiano Ronaldo a avut un an foarte bun cu Real Madrid. Unicul moment negativ a fost eliminarea naţionalei Portugaliei de la Cupa Mondială în primul tur.

James Rodriguez: cel mai bun marcator de la Cupa Mondială, cu şase goluri, columbianul în vârstă de 23 de ani a cucerit lumea fotbalului. El a plecat de la AS Monaco la Real Madrid, unde a semnat un contract pe şase ani, transferul valorând aproximativ 80 de milioane de euro.

Kohei Uchimura: la 25 de ani, gimnastul japonez a câştigat pentru a cincea oară consecutiv titlul de campion mondial la individual-compus, la Nanning, în China. Campion olimpic la Londra, el este neînvins de la locul doi de la JO din 2008.

Ireen Wust: cea mai medaliată sportivă la JO de la Soci (aur la 3.000 m şi ştafetă pe echipe, argint la 1.000, 1.500 şi 5.000 m), sportiva olandeză a marcat probele de patinaj viteză. La 27 de ani, ea are în palmares opt medalii olimpice (4 de aur, 3 de argint, una de bronz). I.TÂRNOVEANU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 31.05.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 31.05.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 31.05.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 - ora 12.30; - spatiu comercial S2 (28,65 mp) - Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 -ora 13.00; spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul pe 31.05.2024 – ora 13.45; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 31.05.2024 – ora 14.00. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Simona Halep se mărită - Când și unde va avea loc evenimentul
24/11/2019 07:45

Simona Halep (28 de ani, locul 4 WTA) si Toni Iuruc au stabilit in vacanta din Maldive toate planurile pentru nuntă, care se anuntă de pe acum evenimentul anului 2020. Nunta, cel mai probabil, va avea loc dup ...

VIDEO Rămâi cu gura căscată: Două jucătoare de tenis s-au luat la bătaie la finalul meciului!
10/11/2019 10:03

 Katherine Sebov Se spune că ce se intamplă in Vegas rămane in Vegas, dar deznodămantul unui meci din cadrul circuitul WTA din "capitala jocurilor de noroc" a făcut incojurul lumii.  & ...

Dora Ratjen, bărbatul care a concurat ca femeie la Olimpiada lui Hitler din 1936
07/08/2019 11:22

 Cazului „Dora Ratjen” a apărut pe fundalul unor puternice controverse si tulburări sociale. În 1936, Olimpiada de Vară s-a tinut la Berlin. Avea să rămană in istorie drept „O ...

VIDEO - Messi  lucrat in  Photoshop
27/06/2019 10:33
 Cu cuţitele pe masă! Începe etapa a XIV-a (play-out)
31/05/2019 00:00

  Aşa a fost să fie, ultima etapă a campionatului Ligii 1 de fotbal să programeze meciul decisiv, dar decisiv de tot, in care se hotărăşte a doua retrogradată şi echipa ce prinde locul de baraj. ...

TOPUL fotbaliştilor români DISTRUŞI de femei FOTO
15/11/2014 12:15

 Iată un top al jucătorilor a căror carieră a fost distrusă de femeile din viata lor. Adrian Cristea. Lansat de Politehnica Iaşi, Adrian Cristea a ajuns la Dinamo cu potentialul de a deveni unul din ...

SIMONA HALEP, prima reacţie după finala Turneului Campioanelor
26/10/2014 15:10

 Simona Halep a oferit prima reactie după finala pierdută cu Serena Williams, scor 3-6, 0-6. "Multumesc tuturor pentru ca m-au sustinut. O felicit pe Serena, e cea mai buna. Le multumesc c ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei