5 genii fără studii care au câștigat Premiul Nobel

default

Dimensiune font:

| 20-08-2017 11:08

 Una dintre cele mai râvnite distincții din întreaga lume este, fără îndoială, Premiul Nobel. Scriitori, oameni de știință, activiști sau politicieni deopotrivă visează să primească, la un moment dat, celebra distincție a Academiei Suedeze. De obicei, cei care reușesc această performanță sunt oameni care au absolvit cele mai prestigioase instituții de învățământ din lume.

Printre cei care au câștigat Premiul Nobel se numără, însă, și minți sclipitoare care, pentru un motiv sau altul, n-au reușit să termine nici măcar liceul. Iată poveștile lor, care demonstrează că o minte genială n-are nevoie neapărat de o diplomă.

1. George Bernard Shaw, scriitorul care s-a lăsat de școală la 15 ani

Premiul Nobel - George Bernard Shaw

Foto: bbc.co.uk

Celebrul scriitor George Bernard Shaw s-a născut pe 26 iulie 1856 în Dublin, Irlanda. În copilăria timpurie, Shaw a fost educat de unchiul său, care era cleric.

Apoi, băiatul a fost înscris la diverse școli locale, însă n-a rezistat la niciuna prea mult timp. Din cauză că disprețuia învățământul organizat, la vârsta de 15 ani, Shaw a abandonat școala și a început să lucreze.

Apoi, în 1876, s-a mutat la Londra și a început să scrie. Timp de un deceniu, s-a străduit să-și vândă cărțile, dar fără prea mare succes. Din cauză că nu avea un venit stabil, Shaw a fost nevoit să trăiască pe spinarea mamei și a surorii sale.

Mai târziu, scriitorul a devenit adept al socialismului și s-a înscris în Fabian Society, o organizație socialistă britanică.

De aceea, primele sale scrieri au tratat cu preponderență problematici sociale. Datorită umorului lui Shaw, scrierile sale au devenit tot mai populare. Astfel, în 1925, irlandezului i-a fost acordat Premiul Nobel pentru literatură.

Zece ani mai târziu, Shaw a primit și un Premiu Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat(ecranizarea piesei de teatru Pygmalion).

2. William Faulkner – fără diplomă, dar cu Premiul Nobel

Premiul Nobel - William Faulkner

Foto: otecorporation.com

William Faulkner s-a născut pe 25 septembrie 1897 în Mississippi și a fost crescut în spiritul clasei de mijloc din sudul SUA. Faulkner era o minte sclipitoare încă din copilărie, era pasionat de lectură și scria poezii. Cu toate acestea, în ciuda inteligenței remarcabile (sau poate tocmai din această cauză), pe Faulkner școala îl plictisea cumplit.

De aceea, tânărul scriitor și-a abandonat studiile și n-a obținut niciodată diploma de liceu. După ce s-a lăsat de școală, Faulkner a lucrat ca tâmplar, iar mai apoi a fost casier la banca bunicului său.

 

În 1918, s-a înrolat în armata britanică, dar s-a întors acasă după doar câteva luni. S-a înscris la câteva cursuri universitare și a publicat mai multe poezii în revista studențească. Apoi, a publicat numeroase romane și s-a concentrat exclusiv pe scris, într-o izolare aproape totală.

Faulkner a fost unul dintre cei mai mari scriitori ai secolului XX și a primit Premiul Nobel pentru literatură în 1949.

3. Jose Saramago s-a școlit ca mecanic auto

Premiul Nobel - Jose Saramago

Foto: nyoobserver.com

Celebrul scriitor Jose Saramago s-a născut în 1922, într-un orășel din Portugalia. În ciuda faptului că era extrem de inteligent, Saramago a fost nevoit să abandoneze școala la 12 ani, din motive financiare.

În schimb, tânărul s-a înscris la o școală profesională, unde a învățat să lucreze ca mecanic auto. La acea vreme, probabil că nimeni nu-și închipuia că Saramago va primi cea mai înaltă distincție din lumea academică: Premiul Nobel.

Pentru că avea cu totul alte preocupări, Saramago s-a îndreptat spre lumea literară. S-a angajat ca traducător și jurnalist la ziarul Diario de Noticias. De-a lungul vieții, a scris numeroase opere apreciate de critici și a primit Premiul Nobel pentru literatură în 1988.

Saramago era un ateu convins, iar în 1969 se înscrisese în Partidul Comunist portughez. Saramago nu credea în utilitatea numelor proprii, iar majoritatea personajelor sale nu poartă nume.

4. Harry Martinson, scriitorul-muncitor pe vapor

Premiul Nobel - Harry Martinson

Foto: svt.se

Harry Edmund Martinson s-a născut în 1904 în Jamshog, Suedia. Ambii părinți au murit când Martinson era mic, iar scriitorul a rămas orfan la o vârstă fragedă. Fără susținerea părinților, Martinson a fost nevoit să se descurce singur.

La vârsta de 16 ani, a fugit de la orfelinatul unde trăia și s-a angajat pe vapor. A petrecut șase ani lucrând pe numeroase nave, dar și ca muncitor în diverse țări.

Acești ani au fost, însă, norocul lui Martinson. Toate experiențele și trăirile lui din acea perioadă i-au servit drept inspirație pentru lucrările pe care avea să le scrie. De altfel, multe dintre operele lui Martinson gravitează în jurul vieții sale grele din copilărie.

Fără a-și fi finalizat vreodată studiile, fără a fi obținut vreo diplomă, suedezul a atins succesul. Datorită extraordinarului lui talent, a primit Premiul Nobel pentru literatură în 1974.

5. Joseph Brodsky, fără diplomă, dar autodidact

Premiul Nobel - Joseph Brodsky

Foto: aarome.org

Joseph Brodsky, unul dintre cei mai renumiți poeți din lume, s-a născut pe 24 mai 1940 la Leningrad. Deși n-a avut o copilărie grea, Brodsky a abandonat studiile la vârsta de 15 ani, pentru a se angaja. Cu toate că nu urma cursurile niciunei școli, Brodsky era un autodidact desăvârșit.

A învățat singur poloneza și engleza și a început să scrie poezie. Înainte de a fi exilat din Uniunea Sovietică, în 1972, Brodsky a studiat sub îndrumarea poetei ruse Anna Ahmatova.

După ce a fost exilat, Brodsky s-a mutat în Statele Unite ale Americii, unde a publicat nouă volume de poezie. A primit un post de profesor la Columbia University, dar și la liceul Mount Holyoke. În 1987, a primit Premiul Nobel pentru literatură.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei