„Ochiul dracului” – 5 mari companii care au făcut afaceri cu regimul nazist

default

Dimensiune font:

| 24-10-2017 10:17

 Astăzi, regimul nazist este văzut ca un imperiu al răului, dar lucrurile nu au stat întotdeauna așa. De fapt, multe mari corporații care astăzi fac afaceri înfloritoare au avut relații economice strânse cu regimul nazist, atât înainte de al Doilea Război Mondial, cât și după conflagrație.

În timp ce unii oameni de afaceri ai vremii simpatizau ideologia nazistă, alții și-au legat soarta de Adolf Hitler doar pentru profit.

Oricare ar fi fost motivul, aceste companii au contribuit la suferințele cauzate de naziști, obținând din asta profituri uriașe. Iată câteva dintre ele, care au și astăzi afaceri înfloritoare.

1. IBM a ajutat regimul nazist la identificarea evreilor

Regimul nazist - IBM

Precursoarele sistemelor de calcul moderne: O operatoare folosește cartele perforate IBM pentru a înregistra date. Foto: flashbak.com

Prin filiala din Europa, Dehomag, IBM a furnizat Germaniei lui Hitler dotările necesare identificării persoanelor pe care regimul nazist voia să le elimine, dar și tehnologia necesară supravegherii transporturilor către lagărele de exterminare.

După izbucnirea războiului, IBM era deja o companie importantă pe piața IT, având afaceri importante în Germania. În 1933, la începuturile regimului nazist, președintele companiei, Thomas Watson, s-a deplasat personal în Germania.

Aici, el a supravegheat înființarea unei fabrici noi a IBM și a asigurat influxul de capital american, prin filiala Dehomag. Aceasta din urmă tocmai fusese contractată de guvernul nazist pentru a realiza recensământul populației.

Scopul recensământului era identificarea populațiilor de evrei, țigani și alte grupuri etnice considerate indezirabile. De asemenea, IBM le-a furnizat naziștilor cartele perforate și un sistem de sortare a cartelelor, care le permiteau să identifice mai ușor persoanele care urmau să fie exterminate.

Același sistem furnizat de IBM a fost folosit de naziști și în alte țări, dar și pentru a coordona transporturile spre lagărele de concentrare. Chiar și după 1941, după intrarea în război a SUA, cei din conducerea IBM au falsificat date interne și au folosit filialele europene pentru a se asigura că Germania nazistă este aprovizionată cum trebuie.

De ce? Pentru că afacerile cu germanii erau foarte profitabile. De altfel, în timpul războiului, Germania a fost cel de-al doilea teritoriu ca dimensiune în care IBM făcea afaceri.

La sfârșitul războiului, compania a fost investigată, dar nu au existat „dovezi suficiente” pentru a pune pe cineva sub acuzare.

2. Coca-Cola, Fanta și fantezia banilor

Regimul nazist - Fanta

O reclamă germană la Fanta. Foto: timeline.com

Compania Coca-Cola a avut beneficii financiare de pe urma Germaniei naziste. De fapt, celebra băutură Fanta, produsă de companie, s-a „născut” în timpul regimului nazist. În 1933, la instalarea naziștilor la putere, afacerile Coca-Cola în Germania erau înfloritoare.

Operațiunile companiei erau conduse de Max Keith, care a reușit să cucerească o mare parte din piața germană. Cu toate acestea, spre finalul lui 1933, compania a suferit o uriașă lovitură, după ce guvernul a limitat drastic importurile de siropuri, inclusiv de Coca-Cola.

În încercarea de a salva afacerea, președintele Coca-Cola a încercat să-l convingă pe Hermann Göring, adjunctul lui Hitler, să remedieze această problemă. Câțiva ani mai târziu, în 1937, Coca-Cola a primit a doua lovitură.

Un director de la o companie rivală germană a observat că o sticlă de suc pe al cărei capac erau scrise câteva cuvinte în ebraică, indicând că produsul este cușer.

De aici și până la credința că Coca-Cola este condusă de evrei n-a fost decât un pas. Pentru a contracara această idee, Keith a început să acrediteze tot mai puternic ideea că Coca-Cola este o companie pro-nazistă. S-a adresat în primul rând organizației „Tineretul Hitlerist”, încercând să câștige acest segment de piață.

De asemenea, pentru a ocoli limitarea importurilor de siropuri, Keith a dezvoltat un sirop din ingrediente locale, pe care să-l vândă fără restricții pe piață. Băutura a fost botezată „Fanta”, o prescurtare a cuvântului „fantasie” (fantezie, în limba germană).

3. Hugo Boss îi îmbrăca pe naziști

Regimul nazist - Hugo Boss

Uniformele naziste aveau linii elegante și sobre. Foto: emaze.com

În 1931, cu doi ani înainte de accederea naziștilor la putere, Hugo Boss și-a început afacerile în lumea modei. Dar Hugo Boss era deja de ceva vreme colaborator al naziștilor, producând uniforme pentru aceștia într-o fabrică pe care o achiziționase în 1924.

De altfel, chiar în 1931, Hugo Boss s-a înscris oficial în partidul lui Adolf Hitler. Boss a devenit apoi sponsor al Schutzstaffel (SS), gruparea paramilitară a naziștilor, căreia îi dona bani lunar. Datorită fidelității sale, Boss a avut numai de câștigat sub regimul nazist.

El a fost creatorul celebrelor uniforme negre ale trupelor SS, dar și al uniformelor Tineretului Hitlerist. În 1938, când nemții au început operațiunile de remilitarizare, Hugo Boss a început să producă uniforme pentru armata germană.

Pentru a putea face față comenzilor tot mai numeroase, compania a început să folosească deținuți din lagărele de concentrare. În fabricile Hugo Boss au lucrat aproximativ 140 de deținuți, dar și 40 de prizonieri de război francezi.

După război, Boss a fost clasificat drept „activist” și „susținător și beneficiar al național-socialismului”. În 1946, a fost amendat și i s-a retras dreptul de a deține o companie.

După moartea lui Boss, în 1948, compania a continuat să funcționeze, sub coordonarea lui Eugen Holy, ginerele lui Boss.

4. Kodak, afaceri ascunse cu regimul nazist

Regimul nazist - Kodak

Foto: fastpic.ru

Timp de câteva decenii după cel de-al Doilea Război Mondial, nimeni n-a știut că firma Kodak a colaborat cu naziștii. Amploarea afacerilor desfășurate de compania americană cu Germania nazistă a fost descoperită abia în anii 2000.

La fel ca în cazul altor multinaționale ale vremii, Kodak avea filiale în întreaga Europă, inclusiv în Germania. Deși în anii ’30 Germania devenea tot mai agresivă pe plan internațional, Kodak și-a păstrat filialele din această țară.

Mai târziu, în 1941, SUA a intrat în război, iar companiilor americane le-a fost interzis să importe din sau să exporte în țările ostile.

La fel cum au procedat alte multinaționale, nedorind să piardă banii câștigați din afacerile cu Germania, Kodak a acordat mai multă autonomie filialei sale de aici. Astfel, ea a intrat imediat sub controlul naziștilor.

Apoi, Kodak a început să-și folosească filialele din statele neutre, precum Elveția și Portugalia, pentru a continua afacerile cu Germania. Astfel, pe parcursul războiului, Kodak le-a furnizat naziștilor echipamente fotografice și electronice, pe care aceștia din urmă le-au folosit în război împotriva Aliaților.

În documentele interne, conducerea companiei a justificat relația cu Germania nazistă prin profitul obținut în timpul războiului. Aceleași documente interne arată că filiala din Germania a folosit peste 250 de deținuți din lagărele de concentrare, care au fost forțați să lucreze fără plată.

După război, Kodak a reabsorbit filiala germană, profitând de banii pe care aceasta i-a produs în timpul războiului. Mai târziu, compania a plătit 500.000 de dolari într-un fond destinat familiilor deținuților forțați să lucreze pentru corporațiile naziste.

Cu toate acestea, oficialii Kodak nu și-au cerut niciodată scuze pentru legăturile cu Germania nazistă.

5. Bayer, IG Farben și infamul gaz Zyklon B

Regimul nazist - Bayer

Foto: funnyjunk.com

Bayer, compania faimoasă pentru crearea aspirinei, are o istorie sumbră în Germania nazistă. Bayer a fost înființată ca o companie independentă.

În anii ’30, ea a devenit parte din IG Farben, un conglomerat format din câteva companii chimice importante din Germania.

Sub regimul nazist, IG Farben a comis o multitudine de atrocități. Când Germania a invadat Cehoslovacia, IG Farben a colaborat cu guvernul nazist și cu armata, pentru a pune mâna pe companiile chimice din această țară.

De asemenea, IG Farben a fost compania care a creat gazul Zyklon B, utilizat de naziști în camerele de gazare. La fel ca alte companii, IG Farben a profitat de forța de muncă din largărele de concentrare naziste.

De altfel, compania și-a deschis o fabrică în imediata vecinătate a lagărului de la Auschwitz, pentru a avea forța de muncă la îndemână. La sfârșitul războiului, IG Farben a fost dizolvată, iar directorii ei au fost puși sub acuzare pentru crimă.

Deși 13 din cei 24 de directori au fost condamnați, toți au fost eliberați înainte de termen, iar apoi repuși în fruntea companiilor rămase după destrămarea IG Farben.

Fritz ter Meer, cel care a coordonat operațiunile din fabrica de lângă Auschitz, a devenit președintele Bayer. Într-un final, în 1995, compania și-a cerut scuze în mod oficial pentru rolul pe care l-a avut în timpul Holocaustului.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei