Doua cutite Faberge pierdute au fost gasite dupa un secol. Pretul lor e exorbitant (Video)

default

Dimensiune font:

| 22-09-2017 11:07

Doua cutite Faberge, create de celebrul bijutier de la curtea imperiala rusa, au disparut in timpul Revolutiei bolsevice din 1917.
 

Aceste obiecte, despre care expertii au crezut ca au fost topite alaturi de un pretios serviciu de masa, realizat din argint, au fost descoperite dupa un secol, in Polonia.

Dupa 1917, Revolutia bolsevica avea nevoie de bani pentru a continua lupta si pentru a-si consolida puterea. Reprezentantii ei au nationalizat bunurile tarilor, ale familiilor aristocrate si burgheze si pe cele ale bisericilor.

Platouri, cesti, capace... minunate obiecte decorative create de bijutieri de prestigiu au fost topite pentru a obtine metalele pretioase din care acestea erau realizate. Aceeasi soarta a fost rezervata unui serviciu de masa din argint, continand peste 100 de piese si apartinand bogatei familii Kelch, care il comandase de la casa Faberge.

"Istoricii de arta credeau ca acest serviciu a disparut pentru totdeauna, in totalitate. Or, doua piese au aparut recent pe piata: doua cutite de peste - un cutit de serviciu de 35 de centimetri si un cutit individual de 21 de centimetri - au fost scutite in mod miraculos", a relatat pentru AFP Adam Szymanski, un istoric de arta si expert polonez in creatia bijutierului Faberge, aflat la originea descoperirii.

Meritul ar reveni unui soldat din Armata Rosie, care, in 1918, a intrat in posesia celor doua cutite, a spus profesorul Szymanski. Obiectele faceau parte dintr-un serviciu gotic, un ansamblu unic, intrucat Faberge a creat foarte putine obiecte in acest stil ce era inca la moda la sfarsitul secolului al XIX-lea.

Preturi astronomice

Povestea lor dateaza din anul 1900. Barbara Kelch-Bazanova, mostenitoarea uneia dintre cele mai mari averi din epoca, a comandat un serviciu de masa pentru 125.000 de ruble - o suma considerabila pe atunci - de la Faberge, un bijutier rus de origine germano-daneza, cunoscut pentru creatiile sale fabuloase: oua realizate din aur si incrustate cu pietre semipretioase, ce contin diverse miniaturi (balerine, trasuri, castele, vapoare, cai, papagali).

La licitatii de arta organizate in zilele noastre, creatiile lui Faberge ajung sa fie vandute cu preturi astronomice.

Tarul Alexandru al III-lea i-a cerut lui Pierre-Karl Faberge sa realizeze un prim ou in acest stil pentru sotia lui, Maria Fedorovna.

Tarina a fost atat de incantata, incat bijutierul a devenit "maestru aurar al coroanei imperiale, acreditat prin nominalizare speciala".

Faberge a realizat apoi 52 de oua speciale pentru familia Romanov, sapte pentru familia Kelch, toate decorate cu finete si in diverse stiluri "neo", in special rococo, Empire si Louis al XVI-lea.

 Povestea cutitelor

Barbara Kelch, o burgheza bogata, casatorita cu un baron rus din Sankt Petersburg, incerca sa se faca acceptata de aristocratia rusa.

Serviciul ei pentru 32 de persoane, cu somptuoase "piese de masa" - decoratiuni care sunt plasate in centrul mesei - trebuia sa ii impresioneze pe invitatii ei din sala de mese neogotica a palatului Kelch din Sankt Petersburg.

Serviciul a fost realizat in atelierele Faberge din Moscova in 1900, dupa proiectul arhitectului si designerului rus Fiodor Schechtel. 15 desene se gasesc in prezent la Muzeul de Arhitectura din Moscova.

"Nu exista niciun dubiu, litera K figureaza pe cutite si este identica cu aceea care apare pe decoratiunile din sala de mese", a subliniat profesorul Szymanski. "Cutitele au manere Faberge, iar semnatura 'K.Faberge', in litere chirilice, este foarte lizibila", a adaugat el.

Singurele dovezi palpabile ale existentei serviciului sunt o serie de fotografii rare, realizate in 1902, cu ocazia unei expozitii a creatiilor lui Faberge, organizata de tarina Alexandra Fedorovna, sotia lui Nicolae al II-lea.

Barbara Kelch, dupa ce a divortat in 1905, s-a mutat la Moscova, luand cel mai probabil cu ea aceasta comoara, care a fost apoi confiscata si distrusa de bolsevici, a explicat expertul polonez.

In ceea ce il priveste pe acel soldat, el a primit cele doua cutite ca plata pentru munca lui - a contribuit la topirea serviciului.

Apoi, soldatul le-a vandut in 1921 alaturi de alte obiecte unui medic polonez, Jozef Wolski, care locuia in Galitia, o provincie impartita in prezent intre Polonia si Ucraina.

Apoi, cele doua cutite au ramas in cadrul aceleiasi familii timp de aproape un secol, inainte de a fi revandute in 2016.

Noul lor proprietar, un colectionar polonez, i-a cerut profesorului Szymanski sa le expertizeze. Si, dupa ce a aflat ca era vorba despre doua piese dintr-un serviciu Faberge, el le-a depus intr-un seif al unei banci.

Potrivit istoricului de arta Szymanski, un colectionar american a oferit deja un milion de euro, iar un client din Rusia si-a exprimat la randul sau interesul fata de cele doua obiecte.

 Desi autenticitatea lor nu mai este pusa sub semnul intrebarii in randul expertilor in opera lui Faberge, acestia din urma au totusi pareri impartite in ceea ce priveste pretul de vanzare al acestor obiecte.

"Un serviciu de masa este fabricat in serie si valoarea lui nu este niciodata atat de extraordinara", a afirmat Alexander von Solodkoff, expert german si membru in consiliul consultativ al Muzeului Faberge din Sankt Petersburg. "Importantele piese din centrul mesei erau acelea care aveau o valoare mare", a adaugat el.

"Daca as fi proprietarul lor, as accepta imediat oferta de un milion", a declarat expertul francez Maxime Charron. "Pentru ca, in pofida raritatii lor si a interesului important exprimat pe piata, este vorba in definitiv de niste simple cutite".

Compania Faberge a fost nationalizata de bolsevici in 1918. Celebrul bijutier a murit in exil la Lausanne in 1920, la varsta de 74 de ani.

Patru ani mai tarziu, fiii lui, Alexandre si Eugene, au infiintat la Paris compania Feberge et Cie, insa magazinul lor de bijuterii nu a avut succesul scontat.

Ca urmare, marca Faberge a fost vanduta si a fost de atunci utilizata in special pentru crearea si comercializarea de parfumuri. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei