FOTO VIDEO Orasul roman vechi de 2.000 de ani, abandonat sub autostrada A1. Descoperirea arheologica exceptionala de la Sibot

0000   0141700

Dimensiune font:

| 14-02-2021 11:21

 Un veritabil oras roman, considerat una dintre cele mai mari asezari romane din Dacia, a fost descoperit in zona comunei Sibot din Alba, in 2012, in timpul constructiei segmentului de autostrada (A1) dintre Orastie si Sibiu.

Descoperirea a fost considerata una deosebit de valoroasa, dar nu a putut fi pusa in valoare. Orasul roman dateaza din secolul al II-lea si avea o suprafata de peste 2 hectare. A fost scos de sub pamant un sistem de ziduri din piatra, ce delimita, sub forma rectangulara, mai multe incaperi si trepte. Din cercetari a rezultat ca asezarea romana era locuita de o populatie cu un nivel de trai foarte ridicat, cel mai probabil mestesugari.

Potrivit arheologilor, locuintele aveau un sistem de podele suspendate pe sub care circula aerul cald, iar accesul in incaperi se facea pe trepte. Orasul roman avea edificii somptuoase si un sistem de fortificatii, fiind considerat cel mai vechi din Transilvania. O marturie a populatiei de mestesugari ar fi numarul mare de cuptoare in care se ardeau lutul si artefactele descoperite in incinta orasului.



Din constatarile arheologilor de la Muzeul National de Istorie al Romaniei (MNIR) din
Bucuresti, care au fost insarcinati cu cercetarea vestigiilor, era vorba de un vicus (asezare, oras) roman din secolele II-III d.Ch., insa unul destul de intins, bine conservat si deosebit de important, intrucat constituia un centru mestesugaresc major ce deservea caravanele si unitatile militare care treceau pe drumul dintre Colonia Augusta Dacica Ulpia Traiana Sarmizegetusa, capitala Daciei Romane, si orasul Apulum, Alba Iulia de astazi, resedinta garnizoanei principale a Legiunii a XIII-a Gemina.

 

Orasul a fost descoperit in apropierea drumului national nr. 7, care "taie" in doua asezarea. Este de presupus, astfel, ca situl ar fi fost identificat si la momentul constructiei drumului national. Pentru ca s-a interpus exact pe traseul autostrazii, situl arheologic a fost acoperit de pamant dupa finalizarea cercetarilor, iar apoi, cea mai mare parte a acestuia a fost acoperit de autostrada in sine. Au existat la
vremea respectiva voci care au solicitat devierea cursului autostrazii si conservarea sitului arheologic, dar, in final, acest lucru nu s-a intamplat.

oras, roman, autostrada, sibot, descoperiri, arheologice



La momentul respectiv a existat si o plangere penala in legatura cu distrugerea sitului arheologic, depusa de reprezentantii unui ONG. Dosarul penal a fost solutionat cu neinceperea urmaririi penale impotriva firmei Strabag, care a construit lotul 1 al Autostrazii Orastie - Sibiu, respectiv impotriva reprezentantului Directiei Judetene pentru Cultura Alba, care ar fi dispus acoperirea sitului inainte de a se emite certificatul de descarcare arheologica.

Ce au gasit arheologii

Potrivit raportului arheologic, situl se afla intr-o stare de conservare precara, atat din cauza interventiilor antropice de tot felul de-a lungul vremii (terasari, excavari, trasarea DN7 etc.), cat si din cauza unor "catastrofe" naturale (alunecari de teren, inundatii etc.). Au fost cercetate peste 300 de complexe arheologice, cuprinzand atat complexele cu caracter funerar (228), cat si cele specifice unei locuiri (drum,
strazi, cladiri, cuptoare etc.), databile pe parcursul intregii stapaniri romane in Dacia.

"Cea mai mare parte a sitului, cum era si normal, era ocupata de zona de locuit, respectiv intre km 9+650-9+910 (la sud si nord de DN7). Au fost identificate si cercetate un numar de 17 cladiri cu dimensiuni si planimetrie individuala, surprinse partial sau in intregime. Cele mai multe dintre zidurile cladirilor (surprinse la nivelul fundatiilor sau pana la primele doua-trei asize ale elevatiei) sunt construite din pietre de rau, sisturi/calcare locale si material tegular (fragmentar) legate, in egala masura, cu pamant sau mortar. S-a constatat folosirea cu predilectie a mortarului la corpurile cu functionalitate domestica, lutul fiind folosit fie la zidurile care delimiteaza curtile ansamblurilor, fie la zidurile care formeaza anexele gospodaresti", se precizeaza in document.

oras, roman, autostrada, sibot, descoperiri arheologice



Dat fiind starea de conservare a sitului in general, nivelurile de functionare ale cladirilor au fost surprinse in foarte putine situatii. Acestea constau fie din lut batatorit (care in urma incendierii a capatat o culoare rosie), fie din pavaje din caramida. In ambele cazuri, substructura era formata din straturi de pietre, pietris si lut batatorit.

 

"Cele mai multe dintre incaperi erau prevazute cu o instalatie de incalzire, de forme si marimi variate. Cladirile erau acoperite cu tegulae si imbrices, descoperite in numar mare in interiorul si exteriorul cladirilor. Judecand dupa grosimea zidurilor11 si a materialelor descoperite, se poate afirma faptul ca unele dintre cladirii puteau avea peretii din materiale perisabile (barne din lemn, lut etc.), iar altele din materiale mai durabile (material litic si/sau tegular). Cel mai adesea, curtile erau pavate cu pietris sau pietre de mici dimensiuni", au mai precizat istoricii care au studiat situl arheologic.

Cladirea termala, cu sistem de incalzire prin pardoseala

Una dintre cladiri (aflata la limita de vest a asezarii) era prevazuta cu instalatie de incalzit de tip hipocaust (prin pardoseala). De forma dreptunghiulara, constructia era compartimentata in cinci spatii aproximativ de forma patrata, doua dreptunghiulare, unul rotund si unul in forma de semicerc. Zidurile, masive, sunt construite din blocuri de calcar, sisturi si pietre de rau legate cu mortar. Trei dintre spatiile de forma patrata, incaperea rotunda si cea in forma de semicerc erau prevazute cu instalatie de incalzire.

oras, roman, autostrada, sibot, descoperiri, arheologice



Acest fapt, precum si detaliile constructive a doua dintre spatiile neincalzite (folosirea mortarului hidrofug, prezenta unui canal de scurgerea apelor menajere etc.) constituie indicii pentru atribuirea unui caracter termal acestei cladiri, cel putin in primele doua momente ocupationale ale zonei. Observatiile in situ indica doua momente de functionare a cladirii cu instalatie de incalzire si un al treilea in care planimetria si functionalitatea se schimba radical. Din aceasta ultima etapa, unele ziduri anterioare continua sa fie folosite, apar si altele noi, dar cele mai multe, mai ales traseele spre sud, sunt puternic deteriorate.

Descoperiri arheologice spectaculoase din Roma, prezentate publicului. Ultimele artefacte scoase la lumina

Printre descoperiri se numara si un spatiu vast (de minim 275 mp), delimitat de trei ziduri, prevazute din loc in loc cu cate un pinten interior, pavat cu dale din calcar (pastrate pe alocuri), care erau asezate pe un pat din pietricele, bine batatorite (ce se pastra pe o suprafata mai mare). Cel mai probabil acest spatiu are un caracter public. Au mai fost cercetate 15 cuptoare de ars material ceramic, unele dezafectate (fiind surprins doar fundul acestora) sau prabusite in timpul arderii si abandonate.

Materialul arheologic descoperit este foarte variat: rasnite, material ceramic (dolia, mortaria, amfore, ulcioare, cani, oale, castroane, cupe, teracote, opaite etc.), obiecte din fier (unelte, arme etc.), din bronz (fibule, placute, ace etc.), material de constructie (piese arhitectonice, material tegular si obiecte din fier - cuie, piroane), obiecte din sticla si os, material numismatic.

oras, roman, autostrada, sibot, descoperiri, arheologice



Au mai fost identificate si cercetate 228 de complexe cu caracter funerar, dintre care 213 morminte de incineratie, 200 dintre acestea fiind morminte de incineratie cu ardere pe loc, pentru 13 nu s-a putut stabilii varianta de ritual, datorita starii precare de conservare. De asemenea, au fost identificate mai multe elemente de arhitectura funerara si o incinta funerara. Inventarul mormintelor este constituit, preponderent, din material ceramic, obiecte din metal, obiecte din sticla si varia (os, silex).

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:21

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Teren intravilan in suprafata de 35 mp, situat in orasul Negresti, Str. Decebal nr. 5, ce apartine domeniului public al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Cartea Funciara Nr. 73695 Negresti, Nr. Cadastral 73695, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 49/28.05.2024 si temeiul legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru realizarea unei constructii provizorii in vederea desfasurarii de activitati conexe serviciilor medicale referitoare la sanatatea umana. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic, din cadrul Orasului Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Casieria Serviciului Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 12.06.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 20.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Registratura, Orasul Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.06.2024, ora 11.00, Orasul Negresti, Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 29.05.2024.
Industria IT, pol de creștere pentru Iași
18/06/2024 10:12

De cate ori vine vorba despre Romania, statisticile ne asează pe primele pozitii in ceea ce priveste nivelul redus de trai, obezitate, analfabestism functional si multe ale domenii. Însă, există si un ...

Studiu la Harvard: Extratereștrii se ascund printre noi și trăiesc pe Pământ
15/06/2024 19:52

Într-o nouă lucrare care cu sigurantă va genera controverse in comunitatea stiintifică, o echipă de cercetători de la Harvard si de la Universitatea Tehnologică din Montana speculează că observare ...

Studiu la Harvard: Extratereștrii se ascund printre noi și trăiesc pe Pământ
15/06/2024 19:25

Intr-o nouă lucrare care cu sigurantă va genera controverse in comunitatea stiintifică, o echipă de cercetători de la Harvard si de la Universitatea Tehnologică din Montana speculează că observarea de " ...

Cât câștigi ca influencer? Sume fabuloase la doar un click distanță
14/06/2024 10:57

De la fashion, pană la cei specializati in fitness, nutritie, călătorii, industria auto, sau pur si simplu cei care isi expun toată viata pe internet pentru bani, piata influencerilor cuprinde o diversitate ...

 NASA a publicat un video care a panicat întreaga planetă: Ce se întâmplă, de fapt, pe Stația Spațială Internațională (ISS)
13/06/2024 15:10

NASA a difuzat miercuri, din greseală, o simulare in care astronautii sunt tratati pentru boala de decompresie pe Statia Spatială Internatională (ISS), ceea ce a provocat speculatii privind o situatie de urg ...

Cintamani, Piatra dorințelor. O călătorie în mister și mitologie
13/06/2024 13:44

  Piatra Cintamani, cunoscută si sub numele de Piatra Dorintelor, este un artefact invăluit in mister, legende si mitologie. Considerată a fi o piatră sacră cu puteri miraculoase, această relicvă ...

  De la tăblițele de scris, la tablele interactive
11/06/2024 12:52

Tablele interactive sunt omniprezente in sălile de clasă si birouri, revolutionand modul in care invătăm si colaborăm. Călătoria lor a inceput cu mii de ani in urmă, intr-o perioadă in care primele ...

Coralii din Oceanul Ondian sunt în pericol din cauza unei pandemii care ucide aricii de mare
07/06/2024 13:00

O pandemie care se transmite in apele mării şi a decimat populaţiile de arici de mare din Marea Roşie afectează in prezent şi exemplarele din unele regiuni ale Oceanului Indian, riscand să se răspandeas ...

Liderul formaţiei Phoenix, Nicu Covaci, a ajuns la Reanimare
07/06/2024 12:00

Liderul formaţiei Phoenix, Nicu Covaci, a fost internat, joi seară, in Secţia ATI a Spitalului Judeţean Timişoara, după ce s-a simtit rău. Artistul terminase sedintele de radioterapie după operaţia pe ...

Biblioteca Akasha, misterul universal al cunoașterii
02/06/2024 17:00

În inima Universului, ascunsă de ochii profani si protejată de mantia invizibilului, se află Biblioteca Akasha. Acest loc mistic este descris in multe traditii spirituale si culturale drept depozitul c ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei