În 1973, un program de calculator a prezis sfârșitul lumii. Suntem în grafic!

default

Dimensiune font:

| 25-09-2018 16:17

 La începutul anilor ’70, un program de calculator, numit World1, a prezis că este probabil ca sfârșitul lumii să aibă loc până în anul 2040. Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) programaseră calculatorul pentru a concepe un model de sustenabilitate a lumii.

Profeția a fost readusă în atenția lumii după ce canalul australian ABC a recirculat o știre din 1973 legată de acest software. Însă lucrurile descoperite de program nu au dispărut niciodată, iar concluziile acestuia au fost reevaluate la aproape 50 de ani de la profeție.

Vestea proastă este că programul pare a fi foarte exact până acum. Sfârșitul lumii ar însemna, în acest caz, sfârșitul civilizației umane așa cum o cunoaștem acum.

Un model computerizat al sfârșitului lumii

Modelul computerizat a fost comisionat de Clubul de la Roma, o organizație internațională formată din oameni de știință, industriași și oficiali guvernamentali (aici poți vedea lista membrilor români ai acestei organizații, printre ei se află și Mugur Isărescu).

Clubul de la Roma dorea să știe cât de bine va reuși lumea să își susțină ritmul de creștere, pe baza informațiilor disponibile la acea vreme. World1 a fost dezvoltat de Jay Forrester, părintele dinamicii sistemelor, o metodologie care ne permite să înțelegem cum operează sistemele complexe.

Când a calculat soarta civilizației, programul a luat în seamă mai multe variabile, inclusiv nivelul de poluare, creșterea populației, disponibilitatea resurselor naturale și calitatea globală a vieții.

Clubul de la Roma se interesează de sfârșitul lumii

Acești factori au fost luați în considerare în tandem și nu separat, în funcție de perspectiva Clubului de la Roma, care credea că problemele lumii sunt interconectate. O astfel de abordare era ceva nou în anii ’70, chiar dacă prezicerile făcute de World1 nu erau considerate a fi „precise”.

Programul a produs grafice care arătau ce se va întâmpla în viitor, fără să țină cont de fenomene precum schimbarea climei. Toate graficele au indicat o traiectorie descrescătoare pentru planeta noastră.

Potrivit știrii difuzate de ABC în 1973, World1 a indicat anul 2020 ca fiind un punct de cotitură pentru civilizație, adică sfârșitul lumii așa cum o cunoaștem acum.

„În jurul anului 2020, starea planetei devine critică. Dacă nu luăm măsuri, calitatea vieții va scădea spre zero. Poluarea devine atât de gravă încât începe să ucidă oameni, ceea ce va duce la o scădere a populației, care va coborî sub nivelul demografic al secolului XX.

În acest ritm, în jurul anilor 2040 și 2050, viața civilizată de pe planetă va înceta să existe.”

În drum spre sfârșitul lumii

sfarsitul lumii suprapopulare_compressed

O populație numeroasă ar putea fi prea mult pentru resursele noastre naturale. Însă această populație și-ar putea uni eforturile pentru a salva planeta.

Însă acesta nu era sfârșitul modelului computerizat. La ]nceputul anilor ’70, Clubul de la Roma a publicat Limitele creșterii, o carte care folosea rezultatele programului World1 pentru a pune bazele unui alt program, numit World3, dezvoltat de savanții Donella și Dennis Medaows, alături de o echipă de cercetători.

De data aceasta, variabilele erau populația, producția de alimente, industrializarea, poluarea și consumul resurselor naturale care nu erau regenerabile. Limitele creșterii a profețit că sfârșitul lumii va avea loc în 2072, când limitele creșterii vor fi pregnante și vor avea drept rezultat declinul populației și al industriei.

Au apărut imediat critici dure la adresa cărții. New York Times, de exemplu, scria:

„Instrumentele impozante de tehnologie computerizată și jargon de sistem ale cărții fac presupuneri arbitrare, le amestecă și ajung la concluzii arbitrare, care au doar un iz științific.”

Ziarul ajungea la concluzia că această carte era „goală de sens și eronată”. Alții susțineau că felul în care cartea înțelegea resursele s-ar fi putut schimba în timp, datele cărții fiind insuficiente pentru a lua în considerare posibilele schimbări în obiceiurile de consum.

Însă judecata asupra concluziilor cărții s-a schimbat în timp. În 2014, Graham Turner, pe atunci cercetător la Institutul de Sustenabilitate a Societății din Melbourne de la Universitatea din Melbourne a adunat date de la diferite agenții ale ONU, de la Administrația Națională a Oceanului și Atmosferei și de alte entități, comparând datele cu modelul furnizat de World3.

Programul care a prezis când va avea loc sfârșitul lumii a fost realizat la solicitarea organizației din care face parte și Mugur Isărescu. Foto: Cotidianul.ro

Turner a descoperit că modelul World3 și informațiiile statistice disponibile aveau tendința de a coincide una cu alta, până în dreptul anului 2010, ceea ce ar fi putut indica faptul că modelul World3 nu se înșelase.

Turner susține că suntem probabil „pe buza prăpastiei” din cauza mai multor factori diferiți, în principal din cauza sfârșitului perioadei de acces ușor la resursele de petrol. Ar putea urma sfârșitul lumii?

Scriind pentru The Guardian, Turner și Cathy Alexander, o jurnalistă din Melbourne, au explicat că nici modelul World3 şi nici confirmarea sa de către Turner nu însemna că prăbuşirea civilizaţiei era un lucru garantat.

„Cercetarea nostră nu indică faptul că prăbușirea economiei mondiale, a condițiilor de mediu și a populației sunt ceva garantat. Nici nu susținem că viitorul se va desfășura exact așa cum au prezis cercetătorii de la MIT în anii ’70.”

„Pot izbucni războaie, însă la fel de bine ar putea să apară o conducere globală atentă la problemele mediului. Fiecare dintre acestea ar putea afecta enorm traiectoria viitoare.”

„Însă descoperirile noastre ar trebui să fie un semnal de alarmă. Nu pare probabil că o creștere continuă poate continua netulburată până în 2100 fără apariția unor efecte negative grave – și aceste efecte și-ar putea face simțită prezența mai devreme decât ne-am fi așteptat”, scriau cei doi coautori.


 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei