Istoria neștiută: Ce droguri luau civilizațiile antice

default

Dimensiune font:

| 06-02-2017 09:24

 Astăzi, drogurile sunt folosite în mare parte în scop recreațional. Dar, spre deosebire de omul modern, anticii nu foloseau droguri doar pentru a se distra, ci mai degrabă pentru a atinge stări spirituale inaccesibile pe altă cale. Dovezile arheologice ne dezvăluie că oamenii luau opium și ciuperci halucinogene chiar și acum zece mii de ani.

Hai să vedem care era relația popoarelor antice cu stupefiantele, cine erau cei care le foloseau și ce fel de droguri preferau diverse civilizații.

Opiul, drogul cel mai răspândit

Opium droguri

Foto: opium.org

Opiul este un drog care se extrage din capsulele unor anumite tipuri de mac. Ingrediendul activ din ceste capsule este conțin morfina. Administrat în doze mici și în scop strict medicinal, opiul este folosit ca și calmant, somnifer și analgezic. Însă este un drog extrem de periculos, un derivat al acestuia fiind heroina, un stupefiant care dă adicție foarte puternică.

În antichitate, opiul era, fără îndoială, cel mai răspândit drog. El are o istorie lungă și complexă. Deși se crede că era utilizat încă din preistorie, cercetătorii au stabilit cu certitudine că drogul a fost cultivat pentru prima dată de sumerieni, în 3400 î.e.n. Apoi, a fost preluat de asirieni, babilonieni, egipteni, fenicieni, greci și cartaginezi. Nici romanii nu erau străini de utilizarea lui.

Descoperirile arheologice arată că opiul era folosit în special în timpul ritualurilor, iar antropologii au afirmat că preoții antici îl utilizau pentru puterile lui vindecătoare. În Egipt, consumul de opiu era limitat la preoți, magicieni și războinici. Egiptenii credeau că opiul a fost creat de zeul Thoth, și că zeul Ra îl consuma împotriva durerilor de cap.

De asemenea, o satuetă reprezentând-o pe zeița minoică a narcoticelor purtând o coroană de maci a fost descoperită în sanctuarul Gazi din Creta, împreună cu un dispozitiv de fumat. Mai mult, zeii greci Hypnos (zeul somnului), Nyx (zeul nopții) și Thanatos (zeul morții) erau înfățișați adesea înveliți în maci sau ținând maci în mână.

Cannabisul, folosit de milenii

Cannabis droguri

Foto: sensiseeds.com

Cannabisul este unul dintre cele mai cunoscute droguri, iar în multe țări există dezbateri pro și contra legalizării lui. Cu toate acestea, cannabisul este folosit de mii de ani, cu preponderență în Asia Centrală și de Sud. Într-un mormânt din vestul Chinei, vechi de 2700 de ani, au fost descoperite cele mai recente dovezi ale utilizării acestei substanțe psihoactive încă din cele mai vechi timpuri. În mormânt arheologii, au găsit 789 de grame de cannabis, care-i aparțineau unui șaman. În trecut, cannabisul era cultivat în special pentru fibrele sale, dar era folosit și în timpul meditațiilor sau ca și calmant.

Frunza de coca, monopol de stat la incași

Frunze de coca droguri

Foto: panaceachronicles.com

Frunzele de coca erau folosite de mayași pentru efectele puternic stimulente. Cele mai vechi dovezi ale utilizării drogului au fost descoperite în mai multe situri din Valea Nanchoc din Peru, iar unele artefacte asociate cu procesarea frunzelor de coca datează de acum 9000 de ani. Mărturii ale consumului acestui drog au fost găsite și în peșteri din valea Ayacucho din Peru, datând de peste 2800 de ani. Majoritatea civilizațiilor din America de Sud consumau frunze de coca: Maya, Nazca, Moche, Tiwanaku, Chiribaya și Inca.

Potrivit datelor deținute de arheologi, cultura și utilizarea coca a devenit monopol de stat în Imperiul Incaș în jurul anului 1430 e.n. În 1200 e.n., elitele incașe au restricționat consumul de coca în favoarea clasei conducătoare, dar consumul s-a răspândit în ciuda acestui fapt. Când au fost cuceriți de spanioli, în 1572, aproape toți incașii – cu excepția păturilor joase ale societății – foloseau frunze de coca.

Ciupercile halucinogene, accesul spre o altă lume

Ciuperci halucinogene droguri

Foto: michaelmhughes.com

Psilocibina, o substanță ce se găsește în ciupercile halucinogene, era folosită cu precădere de populațiile din deșertul Sahara, dar și de civilizațiile din America Centrală și de Sud. O serie de picturi murale descoperite în Nordul Africii ne arată că triburile aborigene din Sahara foloseau drogul în 9000 î.e.n.

De asemenea, picturi rupestre descoperite în Spania, realizate acum 6000 de ani, surgerează că ciuperca Psilocybe hispanica era utilizată în cursul ritualurilor religioase de preistoricii care au trăit în apropierea orașului Villar del Humo de astăzi. Ciupercile halucinogene provoacă greață și halucinații, iar civilizațiile antice credeau că în aceste stări pot accesa niveluri superioare de inteligență.

Lotusul albastru, favoritul egiptenilor

Lotus albastru droguri

Foto: pinterest.com

Timp de 3000 de ani, lotusul albastru a fost folosit de preoții din Egiptul Antic datorită proprietăților medicinale, dar și a ceea ce ei numeau „esența divină”. În general, această plantă produce efecte psihoactive moderate, care induc o stare de liniște și o ușoară euforie. Planta este adesea înfățișată în arta egipteană.

Ea se regăsește în multe gravuri și picturi, inclusiv în faimosul templu de la Karnak. În cele mai multe reprezentări, lotusul albastru este asociat cu petreceri, dans, dar și cu ritualuri spirituale sau magice, precum ritul de trecere. În mitologia egipteană, planta era considerată foarte importantă.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei