Malformaţii congenitale

default

Dimensiune font:

| 16-10-2012 17:07

Malformaţiile congenitale reprezintă o cauză majoră de mortalitate perinatală. Tratamentul de elecţie a acestora este prevenirea, iar metodele actuale permit diagnosticarea malformaţiilor congenitale cu mult timp înainte de momentul naşterii.

Metode de diagnostic al malformaţiilor congenitale

Testele de sânge sunt printre cele mai utilizate metode de diagnostic al malformaţiilor congenitale. Acestea nu pun viaţa mamei în pericol şi nu pot provoca avort spontan. Un test de sânge frecvent folosit este pentru alfa fetoproteina serică maternă (MSAFP). Creşterea nivelului de MSAFP poate indica unele malformaţii congenitale.

Ultrasonografia este o metodă prin care se poate aprecia vârsta fătului, dar este utilizată şi pentru depistarea unor malformaţii. Prin ultrasonografie, embrionul nu poate fi observat mai devreme de săptămâna a şasea, iar metoda nu este invazivă (nu dăunează mamei sau fătului).

Amniocenteza este o metodă ce nu se efectuează la toate femeile gravide, deoarece prezintă riscul de a produce un avort spontan. Prin această metodă se recoltează şi studiază celule din lichidul amniotic.

 
Cauze

Cauzele malformaţiilor congenitale pot fi genetice sau pot implica factori de mediu. Cauzele genetice pot fi unice, când afectează doar o genă (sindrom Marfan), pot afecta gene de pe cromozomii sexuali, cum este cazul defectelor pe cromozomul X, fiind afectaţi de obicei bărbaţii, femeile rar moştenind doi cromozomi X imperfecţi. Tot cauze genetice sunt şi anomaliile cromozomiale (principala cauză de avort spontan). Acestea pot afecta numărul cromozomilor (sindrom Down, Klinefelter) sau structura lor – anomaliile structurale sunt deseori incompatibile cu viaţă.

Factorii de mediu sunt reprezentaţi de substanţe teratogene. Acestea pot fi droguri sau medicamente (vitamina A, tetraciclina, alcoolul), radiaţii ionizante, bacterii, virusuri sau fungi (rubeola, virusul citomegalic, toxoplasmoza).


Tipuri de anomalii congenitale

Anomalii ale sistemului nervos: se apreciază că în 50% din cazurile de anomalii congenitale este implicat sistemul nervos. În producerea acestor anomalii sunt implicaţi factori genetici şi de mediu (lipsa oxigenului, prezenţa substanţelor teratogene).

Anencefalia: se caracterizează prin dezvoltarea insuficientă a encefalului (poate lipsi). De obicei este asociată cu alte malformaţii ce interesează diferite sisteme de organe şi nu este compatibilă cu viaţa.

Anomalii cardiovasculare: se clasifică în funcţie de tulburările morfofuncţionale, mai puţin structurale. Pot apărea defecte de sept (atrial sau ventricular), defecte ale arterelor mari (aortă, pulmonară). Două anomalii cardiovasculare sunt tetralogia şi trilogia Fallot.

Anomaliile digestive pot afecta orice segment al tubului digestiv. Deşi sunt severe, de obicei sunt compatibile cu viaţa prin tratament chirurgical. Boala Hirschsprung este a malformaţie congenitală ce afectează colonul. În perioada intrauterină nu se dezvoltă plexul mienteric, ceea ce produce distensia colonului (mai este cunoscută şi sub denumirea de megacolon congenital aganglionic).

Anomaliile pulmonare pot fi de mărime – agenezie completă (lipsesc plămânii şi este asociată cu lipsa altor organe) ori pot afecta lobulaţia plămânilor, poziţia acestora sau structura.

Anomalii congenitale genitale: acestea sunt de două tipuri – masculine şi feminine. Cele masculine pot afecta locul de deschidere a uretrei (epispadias, hipospadias) sau coborârea testiculelor, iar cele feminine afectează dezvoltarea ovarelor (agenezia – lipsa unui ovar ceea ce duce la degenerescenţa celuilalt) sau pot fi utero-vaginale şi vulvare (hipospadias este caracterizat prin deschiderea vezicii urinare direct în vagin).

Hermafrodismul adevărat este caracterizat prin prezenţa simultană la acelaşi individ a ţesutului gonadal masculin şi feminin – testicul într-o parte, ovar în partea opusă, organele externe sunt rudimentare, dar ambisexuale.

Pseudohermafrodismul este caracterizat prin prezenţa gonadelor de un anumit sex şi a organelor genitale externe de sex opus. Aceşti indivizi au sexul genetic dat de gonade, iar cel fenotipic (înfăţişarea) dat de organele sexuale externe.


Anomalii congenitale ale membrelor şi ale feţei

Anomalii congenitale ale membrelor şi ale feţei, deşi sunt uneori compatibile cu viaţa, rar se pot trata chirurgical şi reprezintă o adevărată problemă atât pentru copil cât şi pentru familie.
Amelia – lipsa totală a membrelor.
Focomelia – lipsa segmentului proximal a unui membru, porţiune distală fiind implantată direct la nivelul trunchiului (în cazul membrului superior lipseşte braţul, antebraţul pornind direct din trunchi).
Simelia şi sirenomelia – caracterizată prin fuziunea membrelor superioare (simelie) şi a membrelor inferioare (sirenomelie – aspect de sirenă).
Aprospia – afecţiune incompatibilă cu viaţa, caracterizată prin lipsa totală a feţei.
Ciclopia – apare în săptămânile 3 – 4 de sarcină şi determină reunirea globilor oculari.
Macrostomia – sau „gură până la urechi”, orificiul bucal este mărit, deoarece lipseşte fuziunea între mugurele maxilar şi mandibular în perioada intrauterină.

 

Sursa:scientia.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei